Đilas: Zahtevamo sporazum poput Pržinskog u Severnoj Makedoniji

Pržinski sporazum podrazumevao je formiranje tehničke vlade 100 dana pre izbora i za opoziciju garantovano mesto ministra unutrašnjih poslova

Dragan Đilas izjavio je da Savez za Srbiju zahteva sporazum sa vlastima u Srbiji, poput Pržinskog sporazuma, potpisanog između makedonske vlasti i opozicije 2015. godine.

Pržinski sporazum podrazumevao je formiranje tehničke vlade 100 dana pre održavanje izbora i za opoziciju garantovana mesta ministra unutrašnjih poslova i ministra državne uprave, kao i zamenika ministara u ključnim državnim resorima.

Đilas je, u intervjuu za makedonsku novinsku agenciju MIA, rekao da je Savez za Srbiju još u septembru doneo odluku da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore i da neće odustati od takve odluke.

On ocenjuje je Severna Makedonija nakon potpisivanja Pržinskog sporazuma uspela da napravi novi izborni sistem koji funkcioniše i smatra da Srbija bez toga ne može da ide napred.

O tome, kaže Đilas, SZS priča sa ljudima iz Evrope.

Upitan da li je bojkot pravi način za rešavanje zahteva opozicije, Đilas je rekao da stranke postoje da bi učestvovale na izborima i da pobede na njima, ali i da je potrebno da se smanji pritisak na medije i da se obezbede uslovi za, kako kaže, slobodno izjašnjavanje.

Upitan za evropske integracije Srbije, Đilas kaže da je Srbija danas u specifičnoj situaciji zbog pitanja Kosova, da je prihvatila Briselski sporazum a da je predsednik Aleksandar Vučić, kako navodi, „obećao neke stvari“, i da Srbija danas nakon sedam godina, ima lošije odnose sa Albancima nego pre toga.

Đilas je za MIA rekao i da Srbija ima lošije odnose sa svim susedima, i u prilog tome navodi da su predsednici Srbije i Hrvatske pre sedam godina pili kafu u Zagrebu i gledali utakmicu, što je danas, kako smatra, nezamislivo.

 

Naslovna fotografija: Beogradski medija centar

 

Izvor RTS, 14. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u