Amfilohije i Joanikije pozvali na sabor u Nikšiću

Mitropolit je naglasio da Sveti Vasilije uvek poziva na zajedništvo, a to je ono što upravo najviše nedostaje Crnoj Gori u naše vreme

Crkveno-narodni sabor, koji će se 21. decembra održati u Nikšiću oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, prilika je za državu Crnu Goru da otpočne proces pomirenja, da se nasitimo zajedništva i ljubavi, kako Božije tako i međusobne, poručili su danas Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Vladike su ovo kazale na pres konferenciji u Podgorici održanoj povodom nedavno utvrđenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i Velikog crkveno-narodnog Sveto Vasilijevskog sabora, koji 21. decembra u Nikšiću organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka kao protest protiv ponižavajućih i diskriminatornih odredbi tog pravnog akta.

Mitropolit je na početku izložio kratko učenje o sabornosti Pravoslavne crkve, predstavivši predstavnicima medija u najkraćim crtama istoriju razvoja hrišćanstva na našim prostorima, od vremena drevne Duklje do danas.

„Naša Crkva nastavlja to djelo bez prekida već osam vjekova i čudi namjera naše Vlade da donese zakon koji će ugroziti Crkvu“, rekao je Mitropolit zaključivši da je neshvatljivo i neprihvatljivo da sekularna država donosi zakone koji bi ugrozili imovinu Crkve i njeno postojanje.

„Neprekidno insistiramo da se donese normalni, evropski, ali i naš autentični zakon koji bi uredio odnose Crkve i države“, kazao je vladika Amfilohije naglasivši da je Crkva aktuelnim Predlogom uskraćena za sve – od imena do imovine.

Mitropolit je podsjetio da je Pravoslavna crkva diskriminisana još od procesa sklapanja temeljnih ugovora jer je jedina zaobiđena i sa njom nije sklopljen nikakav sporazum. Komentarišući primjedbe na dolazak moštiju Svetog Vasilija u Nikšić, Visokopreosvećeni Mitropolit je podsjetio da to nije nikakva novost za Crnu Goru:

„Svake godine na Markovdan, gradsku slavu Podgorice, mi donosimo mošti Svetog Simeona Dajbabskog, i to je sasvim normalno.“ Posebno je podsjetio na primjer kada je i država pomogla prenos moštiju, ruke Svetog Jovana Krstitelja:

„Bilo je to 2006. godine, ministar Milan Roćen je učestvovao u hodu ruke Svetog Jovana Krstitelja u Rusiju na poklonjenje“, rekao je vladika i dodao da su same mošti Svetog Vasilija ne jednom iznošene iz manastira Ostrog, naročito podsjetivši na veličanstvenu i svetu litiju iz 1996. godine kada je ostroški Svetitelj pohodio svoju rodnu Hercegovinu.

Imajući to u vidu Mitropolit je istakao da je potpuno normalno da se narod Crne Gore, sabere oko najpoštovanijih moštiju u hramu posvećenom upravo Svetom Vasiliju Ostroškom u Nikšiću. On je naglasio da Sveti Vasilije sabira ljude dobre volje svih nacija, ali i vjera, ukazavši na primjere čudesnih iscjeljenja naše braće muslimana i rimokatolika.

„Svi su pozvani na ovaj sabor mira, pomirenja, bratske sloge i zajedništva“, poručio je vladika. Dalje je naglasio da Sveti Vasilije uvijek poziva na zajedništvo, a to je ono što upravo najviše nedostaje Crnoj Gori u naše vrijeme.

„Sadašnja vlast nažalost nastavlja raskole i naše nesreće još od bratoubilaštva Drugog svjetskog rata“, sa žaljenjem je konstatovao Mitropolit Amfilohije poručivši da je ovo sabranje u Nikšiću prilika da se krene u proces pomirenja.

„Pozivam sve ljude dobre volje da dočekamo u Nikšiću mošti Svetog Vasilija Ostroškog, da primimo njegov blagoslov i da se nasitimo zajedništva i ljubavi kako Božije tako i međusobne“, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije. On je istakao da je predloženi zakon udar na Crkvu sa željom da se ona ponizi.

„Radosni smo što je država sklopila sporazume sa drugim vjerskim zajednicama, ali ne možemo dozvoliti da budemo diskriminisani i da se Crkvi otimaju svetinje“, istakao je vladika Joanikije naglasivši da će Crkva braniti svoja prava, da će se sabrati i osnažiti, i boriti protiv bezakonja.

„Mi vjerujemo u Božiju milost, blagodat i posredovanje Svetog Vasilija i da će ona uticati i na one koji donose odluke, te da će se u tom smislu obnoviti dijalog“, izrazio je svoju nadu vladika Joanikije rekavši da, ako do toga ipak ne dođe, Crkva neće odustati od odbrane svojih svetinja, jer su one za nas skuplje od svih vrijednosti ovog svijeta.

„Mi ne tražimo nikakvu povlasticu u odnosu na druge vjere nego samo da se ona prava koja imaju druge vjere daju i Pravoslavnoj crkvi. Duboko vjerujemo da sa Svetim Vasilije dolazi i Božija blagodat koja svima treba i koju Crkva svima nudi“, zaključio je Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Odgovarajući na pitanja novinara Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je rekao da će se Crkva boriti za svoje svetinje i na sudu i van njega, ističući da naša vlast u svom odnosu prema Mitropoliji prevazilazi komunistički režim.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor mitropolija.com, 14. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u