Novosti: Srbiji vrata EU zatvorena do 2030?

Makron je u petak ponovio da principijelno nije protiv proširenja, ali vrata za nove članice teško da će se otvoriti pre 2030. godine

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je pomerio rokove proširenja EU, a prema „voznom redu“ koji je izneo na samitu evropskih lidera u Briselu, vrata za nove članice teško da će se otvoriti pre 2030. godine. On insistira na tome da se pre prijema novih država, sprovede reforma EU, za koju će, naveo je, biti potrebno bar deset godina.

Ove procene nisu „naduvane“, jer će, prema ranije iznetom francuskom planu sa kojim se složila i Nemačka, opsežna debata o promenama u EU početi februara sledeće godine i trajaće, u dve faze, do 2022. Tek tada, kada se utanače svi detalji i slože sve članice EU, krenulo bi se u reforme. Makron je u petak ponovio da principijelno nije protiv proširenja, ali ne odustaje od toga da uslov za to budu reforme EU.

Predsednik Aleksandar Vučić uveren je da Makron neće Srbiju ni zaboraviti, ni ostaviti usamljenu:

– Pored francuskog, stigao je još jedan predlog o promeni metodologije, Italijana, Poljaka, Austrije… Neću da nagađam šta će da bude za pola godine, godinu. Fokus EU sada će biti na bregzitu i nema teorije da se Unija bavi bilo čim drugim dok se to ne završi – rekao je Vučić posle susreta sa francuskom ministarkom odbrane Florans Parli, koja je naglasila da Pariz nije protiv proširenja, ali da prvo moraju da budu sprovedene reforme EU.

Šefovi država ili vlada EU saopštili su da će o politici prijema novih članica ponovo razgovarati pre samita EU – Zapadni Balkan, u maju 2020. u Zagrebu. To je navedeno i u zaključcima sastanka Evropskog saveta, na kojem proširivanje nije bilo na dnevnom redu.

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor Večernje novosti, 14. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u