Prilepin: Laž je da je Staljin sa Hitlerom podelio Poljsku

Pakt Hitler-Pilsudski bio je prvi koji je hitlerovska Nemačka potpisala sa nekom velikom evropskom zemljom. Pakt sa Staljinom bio je – poslednji

Čak je i u Rusiji stasala cela generacija koja je uverena da su Hitler i Staljin – ta dvojica sa brkovima – uvalila u probleme dobru i mirnu Evropu i svima upropastili život. Ali, deco, nije baš tako. Pakt između Hitlera i Pilsudskog, poljskog diktatora onog vremena, koji je takođe nosio brkove, potpisan je 26. januara 1934. Pakt Hitler-Pilsudski imao je tačku koja je Nemačkoj i Poljskoj omogućavala da zajedno vode agresivni rat protiv „treće strane“, to jest – protiv SSSR.

Taj pakt je Nemačkoj omogućio da se – ne bojeći se udara sa istoka – sprema za rat protiv celog sveta. Da uvede opštu vojnu obavezu, da stvori i one vidove vojne moći koji su joj bili zabranjeni po rezultatima Prvog svetskog rata – ratnu avijaciju, moćne tenkovske snage. U najkraćem: moćni Vermaht. A i da militarizuje sopstvenu ekonomiju.

Rat je počeo tek potom – 1939. Danas Poljaci upravo od 1. septembra 1939. godine počinju da računaju istoriju. A sve što je pre tog datuma – izbacuju. Nemački upad u Poljsku počeo je tog 1. septembra 1939. Vlada Poljske je napustila zemlju već 17. septembra. Rat je, znači, trajao 16 dana. SSSR se tek tada pojavljuje. A Poljaci tvrde da je SSSR napao na Poljsku i podelio je sa Nemačkom. Dirljivo je kako im u tome sekundiraju ruski liberali.

Ali, stanite malo. Šta smo to mi (SSSR) tada uradili? Sovjetski savez je 1939. samo povratio iskonske ukrajinske i beloruske zemlje koje je Poljska bila otela 1920. i 1921. Mi smo tada samo vratili svoje. Te zemlje su još od X-XI veka bile u sastavu Stare Rusi. Na tim teritorijama je živelo od 67 do 90 odsto ukrajinskog i beloruskog stanovništva. Tokom poslednjih hiljadu godina ljudi su na tim teritorijama govorili (u širokom smislu) na ruskom jeziku i njegovim dijalektima.

Zato su Ukrajinci, Belorusi i Jevreji te 1939. na svojim teritorijama organizovali partizanske odrede koji su napadali poljske jedinice koje su potiskivali Nemci. Nepoljsko stanovništvo je tada cepalo poljske zastave, uklanjalo sa njih sve što je bilo belo. Tako je od njih pravilo crvene zastave sa kojima je sa radošću dočekivalo Crvenu armiju.

Deco, jeste li ovo zapamtili? Ništa mi sa Nemcima u Poljskoj nismo delili! Zapamtite, deco i ovo: Pakt Hitler-Pilsudski bio je prvi koji je hitlerovska Nemačka potpisala sa nekom velikom evropskom zemljom. Pakt sa Staljinom bio je – poslednji. A još je SSSR, pri kraju Velikog Otadžbinskog rata još i oslobodio Poljsku od nacističke okupacije, plativši to životima preko 600.000 svojih vojnika.

Poljska je, inače, umesto oblasti na istoku koje su se vratile u SSSR, dobila je visokorazvijene nemačke teritorije na zapadu, Dobila je i široki izlaz na Baltičko more.Staljin je uspeo da nagovori Čerčila da Poljacima preda Šleziju Pričaju li o ovome poljskoj deci? Ne. Avaj, ne!

 

Autor Zahar Prilepin

 

Naslovna fotografija: Ullstein Bild/Ullstein Bild via Getty Images

 

Izvor Fakti, 13. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u