B. Mitrinović: Rusi su opet u Beloj kući

Rusi su ponovo, posle više od dve godine, ušli u Belu kuću. Kakva drskost američkog predsednika?!

Kada je u utorak naveče Sergej Lavrov „osvanuo” u Ovalnom kabinetu pored Donalda Trampa, nedostajao je samo bivši ruski ambasador u Vašingtonu Sergej Kisljak da upotpuni grupni portret i „strašnu simboliku” o kojoj govore demokrate posle ovog susreta. Rusi su ponovo, posle više od dve godine, ušli u Belu kuću. Kakva drskost američkog predsednika?!

TRAMPOV IZAZOV
Te 2017. Tramp se posle posete ruske ekipe suočio sa optužbama da je odao izraelske vojne tajne. Sada je na korak od izglasavanja opoziva u Kongresu, nakon što je pravosudni odbor Predstavničkog doma usvojio takav predlog. Tramp i Lavrov su već dan posle susreta stupili u polemiku u vezi s temom njihovog razgovora. Pošto su se razišli svako na svoju stranu, Tramp i Lavrov su dali oprečne izjave o tome da li je tema „ruskog mešanja” u američke izbore bila „na stolu” tokom njihovog razgovora.

Čim je Lavrov napustio Ovalni kabinet, Tramp je objavio tvit u kome je naveo da je ruskog gosta upozorio na neprihvatljivost mešanja ruskih službi na sledećim američkim predsedničkim izborima. Međutim, Lavrov je, govoreći na konferenciji za štampu s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, negirao da je o tome bilo reči. Američki mediji koji nisu naklonjeni Trampu smatraju da je predsednik bezočno slagao i unapred drsko bacio udicu na koju ga uvek hvataju, jer je jasno da Lavrova nisu zvali u Vašington da bi mu tako nešto rekli.

Boravak šefa ruske spoljne politike u Beloj kući još je značajniji kada se uzme u obzir da se u kongresnom odboru za spoljne odnose razmatra predlog zakona prema kome bi Stejt department trebalo Rusiju da stavi na spisak država koje podržavaju terorizam.

NEKA BREGZIT POČNE
Koliko god Tramp bio upadljivo indiskretan sa Lavrovom, toliko je poslednjih nedelja bio uzdržan prema Borisu Džonsonu. Kao da se jedva poznaju. Procenjeno je da bi preterivanje u iskazivanju naklonosti naškodilo Džonsonu, koji je na kraju osvojio apsolutnu većinu sa 365 mandata u parlamentu, što je zamalo ravno uspehu Margaret Tačer pre 36 godina, kada su torijevci osvojili 397 mandata. Konačno se čini da je ishod bregzita izvestan. Ipak, uzimajući u obzir Trampov, i ne samo njegov, primer – da dobiti izbore ne znači i ostvariti svoj program za koji je dobijena podrška glasača – nije nemoguće da se i ovako ubedljiva pobeda u stvarnosti preokrene.

Da li će zaista biti dozvoljeno da Tramp i Džonson, po izlasku Velike Britanije iz EU, naprave takav „sjajan” sporazum, kakav najavljuje američki predsednik? Tramp je, naime, obećao trgovinski sporazum kakav Britaniji ne može da ponudi niko u EU ili svetu. Može li se stoga i u Ujedinjenom Kraljevstvu očekivati da otpori onih koji su zainteresovani za drugačija rešenja budu snažni toliko koliko su u SAD?

MODERNI RIJALITI
Tinejdžerka Greta Tunberg, najmlađa je osoba izabrana za ličnost godine u američkom časopisu Tajm u gotovo stogodišnjoj istoriji ove titule. Ona ima 16 godina i Aspergerov sindrom i bori se protiv ekološke katastrofe. Ne ide u školu iako bi joj tamo bilo mesto, nego organizuje proteste, susreće se s poznatim ličnostima, od holivudskih zvezda do pape, ima specijalne zahteve za putovanja kako ne bi oštetila zemljin omotač, koji uključuju prekookeanski brod, posadu i sve ostalo što prati moderni rijaliti. Za razliku od Kardašijanovih, ovde je glamurozan život prikriven, sasvim su poništeni standardi privlačnosti i onoga što bi moglo da bude zanimljivo globalnoj populaciji i nametnuti su drugačiji scenario i scenografija obmanjivanja čovečanstva.

Greta se nije srela još jedino s Trampom. Do toga neće ni doći jer je „projekat tinejdžerske klimatske aktivistkinje” – koja drži ljutit, dramski govor u Ujedinjenim nacijama i na svojim protestima agresivnim govorima plaši „običan svet” – nastao kao reakcija na sve one koji ne veruju da će planeti pre klimatskih promena „doći glave” ratovi i borba za energente i vodu. Danas je borba za planetu bez ugljendioksida važnija od prava na život i kiseonika za deo planete sa resursima.

O Greti je već toliko toga rečeno, i kako to obično biva – onaj ko ne vidi da može da pomogne nekome pored sebe zaokupljen je globalnom idejom pomoći planeti. U međuvremenu će propasti sve oko njega, ali će takav čovek biti „večno mlad” jer u njemu živi bunt i „snaga mladosti”, moto sa naslovnice Tajma. Sutra će takav čovek, bez ikakve zapitanosti, biti spreman da pregazi sve na šta mu Greta, odnosno oni koji su je „izmislili” – pokažu prstom.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: Official White House Photo by Shealah Craighead

 

Izvor Politika, 15. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u