Gerasimov: NATO se sprema za sukob velikih razmera

Portparol Kremlja navodi da Moskva smatra da je istina ono što je rekao Gerasimov jer je reč o „potkrepljenom mišljenju profesionalaca”

Vojne vežbe NATO u baltičkim zemljama, Poljskoj, Crnom moru i Baltičkom moru ukazuju na to da se Alijansa sprema za sukob velikih razmera, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov navodeći da Moskva smatra da je istina ono što je rekao Gerasimov jer je reč o „potkrepljenom mišljenju profesionalaca”. Obraćajući se stranim vojnim atašeima, Gerasimov je u utorak rekao da se povećava intenzitet vojnih vežbi NATO.

„Njihovi scenariji ukazuju na namernu pripremu NATO-a za korišćenje njihovih snaga u sukobu velikih razmera”, navodi list „Krasnava Zvezda” da je rekao Gerasimov, a prenosi TASS.

Istovremeno, kako je naveo, NATO promoviše tezu o „ruskoj vojnoj pretnji”, tumačeći ruske akcije za osiguravanje bezbednosti ili bilo koje druge planirane transparentne akcije u oblasti vojne izgradnje kao „pretnju miru”.

„U doktrinama Brisela, Rusija ima status protivnika”, rekao je Gerasimov. Komentarišući izjavu Gerasimova, Peskov je rekao da se u tom slučaju radi o mišljenju profesionalaca, zaskovanom na analizi koju je sprovela ruska vojska u procesu monitoringa manevara NATO.

„U ovom slučaju, mišljenje profesionalaca može biti samo istinito”, naveo je Peskov. On je dodao da administracija predsednika Rusije Vladimira Putina ne može da daje ocenu s vojne tačke gledišta.

„Nije tajna i dobro je poznato da nastavak ekspanzije vojne infrastukture NATO ka našim granicama izaziva zabrinutost”, zaključio je Peskov, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 18. decembar 2019. 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u