Hrvate uznemirila mapa „istorijske Mađarske“ koja se proteže do Rijeke

Fotografiju sa sastanka predsedništva Fidesa na kojoj je prikazana mapa „istorijske Mađarske“ objavio je Viktor Orban na svom Fejsbuk profilu

Mađarski premijer Viktor Orban održao je sastanak predsjedništva svoje stranke Fides pod uramljenom mapom „istorijske Mađarske“, koja obuhvata i veliki dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije. Hrvatski premijer Andrej Plenković je tim povodom poručio da će nadležno ministarstvo razgovarati o tome sa mađarskom stranom, prenio je hrvatski portal Indeks. Čini se, navodi portal, da je pomenuta mapa „stalni inventar“ u prostorijama Fidesa i dodaje da to nije prvi put da Mađarska provocira.

Fotografiju sa sastanka predsjedništva Fidesa, Orban je objavio na svom zvaničnom Fejsbuk profilu, a Indeks podsjeća da je i u junu ove godine na zvaničnom Tviter nalogu „About Hungary“, na engleskom jeziku, objavljena stilizovana geografska karta kojom se sugeriše da su nakon Prvog svjetskog rata i Trijanonskog sporazuma Mađarskoj otete dvije trećine teritorije, uključujući čak 63.000 kilometara kvadratnih koji su dio današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije (Vojvodina).

Komentarišući vijest da je mađarski premijer Orban održao sjednicu predsjedništva svoje stranke ispod karte koja prikazuje „veliku Mađarsku“, u kojoj su i veliki dijelovi Hrvatske, Plenković je rekao da je o tome razgovarao s ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

„Naše ministarstvo će vezano za to obaviti razgovore s mađarskom stranom. Koliko sam ga razumio, nije to prvi put da se ta karta pojavljuje na nekom sastanku Fidesa“, kazao je Plenković. Sadašnje hrvatske granice su takve kakve jesu, poručio je Plenković i dodao da Hrvatska mora da sarađuje sa svojim susjedima.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/Viktor Orban

 

Izvor sveosrpskoj.com, 17. decembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u