Kako je Njujork tajms pokušao da minira sporazum sa Kinom

Na dan kada su Peking i Vašington potvrdili napredak u trgovinskim pregovorima, Njujork tajms je objavio članak o proterivanju kineskih diplomata

Nakon vrlo upitnog preliminarnog dogovora o prvoj fazi sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Država i Kine, čije smo nijanse i različite interpretaciju pojasnili u zasebnom članku na tu temu, Njujork tajms je donio čudnu odluku da na isti dan kada su Peking i Vašington potvrdili mali, ali važan napredak u trgovinskim pregovorima, objavi članak o protjerivanju dvojice kineskih diplomata iz Sjedinjenih Država, incident koji se dogodio još u septembru ove godine. Međutim, proteklih mjeseci kineska diplomatija i američki mediji tu vijest nisu gurali u pravi plan, vjerojatno kako ne bi kompromitovali pregovore, barem u slučaju službenog Pekinga i Vašingtona, iako je incident sigurno bio dio tajne komunikacije dvije svjetske velesile.

NjT: SAD SU PROTJERALE DIPLOMATE ZBOG ŠPIJUNAŽE
Kao što smo rekli, Njujork tajms je u nedjelju objavio vijest „kako su Sjedinjene Države tajno su protjerale dvojicu službenika kineske ambasade još u septembru, nakon što su se uputili u osjetljivu vojnu bazu u Virdžiniji“. Američki list, koji je citirao „svoje izvore upoznate sa slučajem“, navodi kako je ovo prvi put nakon više od 30 godina da SAD protjeruju kineske diplomate zbog sumnje u špijunažu.

„Vjeruje se da je barem jedan od diplomata bio obavještajni zvaničnik koji je djelovao tajno i pod zaštitom“, objavio je NjT. Njujork tajms je rekao da su se diplomate, u pratnji supruga, odvezli do kontrolnog punkta na ulazu u osjetljivi vojni objekt u blizini Norfolka u Virdžiniji, gdje su raspoređene Snage za specijalne operacije Pentagona. Čuvar je vidio da nemaju dozvolu za ulazak i uputio ih da prođu kroz vrata, okrenu se i izađu.

Kineski zvaničnici su nastavili put, ostavljajući vojno osoblje za njima, dok ih nisu prisilno zaustavili vatrogasnim vozilom koje im je blokiralo put, piše NjT. Kineski zvaničnici su rekli da nisu razumjeli upute stražara i da su se izgubili. Danima nakon incidenta, Stejt department je odredio ograničenja na aktivnosti kineskih diplomata, ali su u Vašingtonu naveli „kako je to odgovor na višegodišnje kineske propise koji ograničavaju kretanja američkih diplomata na teritoriju NR Kine.

ODGOVOR PEKINGA
Kako je cijeli incident bio gotovo tajan, Peking nije usvojio nikakve mjere kao odgovor, što se, kao što smo naveli, može tumačiti ionako lošim odnosima između Sjedinjenih Država zbog situacije u Južnom kineskom moru, HongKongu, američke propagande o Sinkjangu i trgovinskih pregovora kao najvažnije tačke u eskalaciji odnosa dvije svjetske velesile. Međutim, nakon objave članka u Njujork tajmsu, kineske vlasti su bile prisiljene na odgovor.

Peking je juče izvijestio kako je podnio “stroge predstavke” Sjedinjenim Državama zbog protjerivanja dvojice kineskih zvaničnika optuženih za kršenje bezbednosti u osjetljivoj vojnoj bazi u Virdžiniji, nazivajući njihovo protjerivanje “greškom”.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang reagovao je u nedjelju na natpise Njujork tajmsa da je Vašington tajno protjerao dvojicu službenika kineske ambasade, nakon spomenutog incidenta u vojnoj bazi. Govoreći na jučerašnjem redovnom brifingu u Pekingu, Geng Šuang je rekao “kako američke optužbe protiv kineskog diplomatskog osoblja ozbiljno zanemaruju stvarnost”.

“Snažno pozivamo SAD da isprave svoju grešku, ponište odgovarajuću odluku i zaštite odgovarajuća prava kineskog diplomatskog osoblja prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”, rekao je Geng, pozivajući se na diplomatski imunitet koji imaju zvaničnici ambasada.

Njujork tajms navodi kako je službeni Peking početkom mjeseca objavio mjere protiv američkih diplomata, za koje je rekao da su “recipročne”, naloživši im da prije sastanka s lokalnim zvaničnicima o tome koga posjećuju i kamo idu prethodno obavijeste ministarstvo spoljnih poslova Kine.

No, tokom objave spomenute mjere, Peking je naveo kako su one usvojene zbog američke propagande o Sinkjangu i kako bi se spriječili pokušaji destabilizacijskih aktivnosti koje se provode pod maskom  „službenih susreta s lokalnim čelnicima“, zaobilazeći centralne vlasti u Pekingu. Zanimljivo je da nijedan kineski državni list kao razlog uvođenja ove mjere za američke diplomate, koja nije „ograničavanje kretanja“, već obaveza da se sve posjete kineskim regijama, lokalnim čelnicima i takozvanoj „vaninstitucionoj opoziciji“, koju predstavljaju razna udruženja i vjerske vođe, prethodno prijavi centralnim vlastima.

Trenutak objave koji vodi u eskalaciju nije odabran slučajno. Naime, prošlog petka su SAD i Kina postigli preliminarni sporazum prve faze trgovinskih pregovora, koji je prema američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lajtajzeru de fakto „kapitulacija Kine“, dok Peking tvrdi kako još ništa nije potpisano, a ako bude, to će biti nakon što pravni i stručnjaci za međunarodne trgovinske odnose Kine prevedu i pomno prouče dokument.

Ako pogledamo šta je nakon objave o postignutom sporazumu pisao Volstrit džornal, o čemu smo opširnije pisali u prethodnom članku, te sada Njujork tajms, stiče se utisak da dio američkih medija želi minirati sporazum od kojeg zavisi ne samo poslovanje Sjedinjenih Država i Kine, već i na globalnom nivou, što je, blago rečeno, „krajnje neozbiljno“.

 

Autor N. Babić

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Mark Lennihan

 

Izvor logicno.com, 17. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u