Patrijarh apelovao da se ne usvaja sporni zakon u CG

„Ako imaju iole pameti, treba da odustanu od donošenja tog zakona. Nadamo se i molimo da odustanu i da naše svetinje neće biti ugrožene“

Nakon višednevne bure u javnosti zbog novog crnogorskog zakona o veroispovesti, oglasio se i srpski patrijarh Irinej. Podsetimo, još dok je najavljivan taj zakon,izazvao je oštre polemike između onih koji smatraju da je reč o ozakonjavanju otimanja viševekovne imovine SPC u Crnoj Gori i progonu srpske crkve i onih koji zastupaju stranu nekanonske crnogorske pravoslavne crkve – čije tvrdnje su suprotne.

U celokupnu raspravu uključio se i zvanični Vatikan koji je, kako su preneli mediji, uputio pismo patrijarhu SPC Irineju, u kom je navedeno da bi zakon u Crnoj Gori, ako se usvoji i pre nego što se usvoji, morao da ima podršku svih verskih zajednica u Crnoj Gori.

U međuvremenu, sporni zakon je ušao u skupštinsku proceduru i odmah je nastao pravi haos u raspravi, budući da je crnogorska politička scena duboko podeljena. Danas se oglasio i patrijarh SPC Irinej, koji je izjavio da je Mitropolija crnogorsko-primorska stvorila Crnu Goru, a ne obratno.

“Da nije bilo mitropolije, ko zna kako bi se razvijao život na tim prostorima, ona je vodila taj narod u najkritičnijim vremenima”, rekao je Irinej za Kurir.

Upitan o Zakonu o slobodi veroispovesti, kojim se pokušava otimanje više od 650 pravoslavih hramova u Crnoj Gori, patrijarh kaže: “Ako imaju iole pameti, treba da odustanu od donošenja tog zakona. Nadamo se i molimo da odustanu i da naše svetinje neće biti ugrožene.“

 

Izvor Tanjug/B92, 18. decembar 2019.

ĐUKANOVIĆ: SRBI NISU DISKRIMINISANI U CRNOJ GORI
Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da Srbi u Crnoj Gori nisu diskriminisani i smatra da o tome najbolje govori statistika koja kaže da je na popisu 1991. godine bilo devet odsto Srba, a da ih je sada 28 odsto.

Đukanović je, odgovarajući na poslanička pitanja u crnogorskom parlamentu, rekao da nije tačna ocena da nema svoj sud o dešavanjima 1999. godine, prenosi CdM. Prema njegovim rečima, Crna Gora i Srbija su odlukom zvaničnog Beograda, sa tada najjačom alijansom na svetu, ušle u rat koji je unapred bio izgubljen sa ciljem da se učvrsti vlast u Beogradu.

„Partije kojima vi pripadate su snažno podržale takav izbor. Kao rezultat toga je usledilo bombardovanje. Trebalo je da tada sa vlašću u Beogradu sa kojima ste sarađivali povedete računa o tome. Trebalo je da u pregovorima sa ljudima koje ste tada podržavali, bolje povedete računa o zaštiti građanskih i nacionalnih interesa u Crnoj Gori”, poručio je Đukanović opoziciji, prenosi Tanjug.

Govoreći o pokušaju državnog udara na dan izbora 2016. godine, Đukanović je rekao da je „apsolutna neistina” da je on kreator te afere.

„Ja niti optužujem, niti sudim”, rekao je Đukanović u odgovoru Milanu Kneževiću iz DF, koji je tvrdio da je Đukanović na TV-u saopštio da je Knežević želeo da ga ubije i da treba da živi sa tim.

 

Izvor Politika, 17. decembar 2019.

ĐUKANOVIĆ: NEĆE BITI POVUČEN ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da predlog Zakona o slobodi veroispovesti neće biti povučen sa dnevnog reda i da on i Vlada imaju apsolutni legitimitet da razmatraju to pitanje, ali i da nije tačno da se njime otima imovina SPC.

On je to rekao u crnogorskoj skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, a nakon predlaganja kandidata za ombudsmana, prenosi RTCG. Prema njegovim rečima, ideja obnove Crnogorske pravoslavne crkve ima puno istorijsko utemeljenje a „apsolutna neistina” je da se tim zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve, jer, kako je rekao, SPC je nastala tek 1929. godine, a Crnogorska pravoslavna crkva postojala je 1918.

„U pravnom sistemu Crne Gore ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve do kao državna data na upotrebu crkvi i precizno se predviđa da je niko ne može prodati bez prethodne odluke državnog organa. Kako je sada tako pravno utemeljena državna imovina prešla u druge ruke to moramo da vidimo”, rekao je Đukanović, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, to je i pitanje odgovornosti i drugih nadležnih državnih organa i krivične odgovornosti onih koji rade u tome.

„Veći deo problema iz nevremena 1918. je u tome kome smeta da se kroz redovan postupak pred crnogorskim sudovima dokaže istina. Smeta onome koji zna da to nije njegovo i koji bi da bez dokazivanja zadrži to što mu ne pripada”, rekao je Đukanović i dodao da nema nameru da to ikome objašnjava i da se pred bilo kim povlači.

 

Naslovna fotografija: saborna-crkva.com

 

Izvor Politika, 17. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u