Duško Marković najavio otimanje Ostroga od SPC?

„Zašto nije problem to što je Saborna crkva u Beogradu vlasništvo države Srbije? Zašto bi Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije”?

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da ne vidi razlog zašto bi manastir Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije dok je, sa druge strane, Saborna crkva u Beogradu u vlasništvu države Srbije.

„Zašto nije problem to što je Saborna crkva u Beogradu vlasništvo države Srbije? Zašto bi Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije“, upitao je Marković odgovarajući tokom „premijerskog sata“ na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Srđana Milića o državnoj imovini i Predlogu zakona o slobodi veroispovesti.

Marković je Milića pitao čemu tolika nervoza. „Iskazali ste visok stepen nervoze nakon dolaska u parlament poslije tri godine“, rekao je Marković.

Milić je pozvao premijera da povuče Predlog zakona o veroispovesti i dodao da ga čude stručnjaci iz vlade koji su pravnici, a pozivaju se na imovinski zakon i pokušavaju da otimaju imovinu kroz slobodu veroispovesti, a ne po zakonu o svojinskopravnim odnosima i imovini.

„Pozivam vas da povučete ovaj zakon, jer je već ovo što je dogovoreno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom kroz temeljni ugovor iznad zakona. Je li to definisano Ustavom da postoji supremacija međunarodnih zakona? Budite do kraja pošteni i napišite zakon o otimanju imovine SPC, jer se nijedan od ovih članova ne odnosi na druge verske zajednice“, rekao je Milić, prenele su podgoričke Vijesti.

Dodao je da se o ovom zakonu mora glasati sa dvotrećinskom većinom.

Milić je rekao da je predsednik Milo Đukanović „pustio Vladu niz vodu kad je rekao da nije predlagao zakon niti će ga povlačiti“.

„Sram vas bilo sve. Zašto pokušavate da kroz svađu vladate i da svako nađe svoju apanažu kroz ove priče“, poručio je Milić.

Marković je rekao da se potpuno slaže sa Đukanovićem koji je rekao da nije predlagao zakon i da zato ne može ni da ga povuče.

„Ako se steknu okolnosti iz objektivnih razloga Vlada ga jedina može povući. O ovome raspravljamo već pet godina“, poručio je Marković.

 

Izvor Tanjug/Vijesti/RTS, 18. decembar 2019.

 

JOANIKIJE: BORIĆEMO SE
Na današnjoj konferenciji za medije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je:

„Ne borimo se mi protiv vlasti, nego protiv bezakonja. Vjerujemo da je došlo do teških nesporazuma među nama, to nije dobro. Ako razgovor nije moguć, onda svako ostaje na svom mjestu i bori se za onu viziju pravde po svojoj dužnosti, i pred našim precima i pred potomstvom. Ne možemo odustati od borbe za naše svetinje. To je odgovornost i pred Bogom i pred ljudima. Volio bih da to svi shvatimo. Ne tražimo povlastice u odnosu na druge vjere, nego da se i nama obezbijedi ugovorom ono što je obezbijeđeno drugim vjerskim zajednicama.“

 

Izvor IN4S, 18. decembar 2019.

 

BEĆKOVIĆ I MIROVIĆ PODRŽALI PLAN DF
Srpski pjesnik Matija Bećković i univerzitetski profesor Dejan Mirović, kojima je Crna Gora bila zabranila ulazak u zemlju, sreli su se u Beogradu sa Andrijom Mandićem, jednim od lidera DF-a.

“Zajednička fotografija posle dužeg razgovora o sramnom Zakonu o slobodi vjeroispovesti, govori da smo se složili sa Andrijom Mandićem da treba pružiti jasnu i snažnu podršku Mitropoliji i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, kazao je Mirović u izjavi za Borbu.

Sastanku je prisustvovao i Želidrag Nikčević, nekadašnji savezni poslanik i predsjednik Srpske narodne stranke.

 

Izvor borba.me, 18. decembar 2019. 

 

Naslovna fotografija: Profimedia

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u