Sve jači glasovi da država ne proda Komercijalnu banku

Polemika u javnosti oživela je nakon izjave Jorgovanke Tabaković – „Naravno da je Srbija sposobna da upravlja Komercijalnom bankom”

NLB, AIK i Rajfajzen banka. Tri takmaca za kupovinu državnog udela u Komercijalnoj banci predali su svoje ponude. Ali, u senci je još jedan konkurent – sama država. Jer sve su jači glasovi koji se protive prodaji 83 odsto akcija u vlasništvu Srbije.

Polemika u javnosti oživela je nakon izjave Jorgovanke Tabaković – „Naravno da je Srbija sposobna da upravlja Komercijalnom bankom“.

Odgovarajući na pitanje da li bi prodala banku koja ima profit 75 miliona evra za 450 miliona, što je bila cena o kojoj se nezvanično spekulisalo u medijima dodala je „Naravno da ne bih“.

„Moja uloga kao guvernera je da pomognem državi kao akcionaru u procesu privatizacije, a ceneći reputaciju budućeg vlasnika i finansijsku stabilnost koju budući vlasnik treba da očuva“, rekla je Tabaković.

Profesor ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić, protivi se prodaji. Kaže da banka dobro posluje. U slučaju prodaje, dodaje strane banke držale bi više od 85 odsto srpskog tržišta. Tako bi, dodaje, srpske finansije i privreda bili ranjiviji u slučaju novih kriza.

„Polazeći od nacionalnih interesa, vlada i Centralna banka ne bi smele da prepuste strancima uspešnu, sistemski važnu banku koja ima najveću deviznu štednju građana i ogroman broj ekspozitura. Ukoliko to učine, lišiće Srbiju jednog od odbrambenih mehanizama od budućih ekonomskih šokova uzrokovanih rastućim geopolitičkim poremećajima u svetu i od nove svetske ekonomske krize“, kaže on.

Ne nedostaju ni drugačija mišljenja.

„Bankarski sektor može da ostane stabilan s obzirom na snagu centralne banke i veoma striktnu kontrolu banaka i monetarne politike. Nismo zabrinuti da bi privatizacija oslabila bankarski sektor. Naprotiv. Uvek postoji rizik kad su krize u pitanju, ali to je onda pitanje za centralnu banku i vladu pod čijom ingerencijom su kontrola i instrumenti da se suprotstavi odlivu kapitala. Ali to ne vidimo kao argument da se zadrži državno vlasništvo u bankama“, kaže Stiven Ndegva iz Svetske banke.

Rukovodstvo banke kaže da je Komercijalna banka dokazala da može da raste bez obzira na to ko su njeni akcionari i vlasnici. Država je sada vlasnik 83,2 odsto akcija Komercijalne banke. Vrednost Komercijalne banke na beogradskoj berzi trenutno je oko 428 miliona evra.

 

Naslovna fotografija: fsps.edu.rs

 

Izvor N1, 18. decembar 2019.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u