Britanija podržala tužbu Čitakuove protiv Dačića, Rusija i Kina protiv

Čitakuova je nedavno podnela prijavu protiv Dačića zbog toga što je javno pokazao njenu krštenicu, ali ona nije dospela na dnevni red SB

Prijava koju je predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku podnela protiv šefa diplomatije Ivice Dačića nije dospela na dnevni red Saveta bezbednosti UN, jer su se tome usprotivili ambasadori Rusije i Kine – saznaju Novosti.

Čitakuova je prošlog meseca podnela prijavu protiv Dačića zbog toga što je javno pokazao njenu krštenicu iz 1990. godine da bi dokazao da su dokumenta Albancima izdavana i na srpskom i na engleskom jeziku. Predstavnica Prištine je posle toga „savila tabak“, a srpskom ministru zamerila je pored iznošenja privatnih podataka i navodno agresivan nastup na sednici Saveta bezbednosti. Tužbu je podržala Velika Britanija, ali su je blokirale Rusija i Kina.

– Podnela je tužbu zbog moje izjave da i ona ima srpsko državljanstvo. Sledeći put ću poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su sa Kosova. Činjenica je da oni imaju državljanstvo naše zemlje, a rade protiv Srbije, što je važno, jer je ipak reč o statusnom pitanju – rekao je Dačić.

Susrete Dačića i Čitakuove, koja zastupa Prištinu na sednicama SB, odlikuju oštri okršaji, a Čitakuova redovno optužuje Srbiju za kršenje prava Alabanaca uključujući i to da im navodno nije bilo dozvoljeno da koriste svoj jezik. Beograd je optužila čak i za kolonizaciju Kosova, a jednostrano proglašenje nezavisnosti uporedila sa procesom dekolonizacije u Africi.

Dačić je odgovorio na prošloj sednici SB UN na kojoj se raspravljalo o situaciji na KiM kada je pokazao krštenicu Vljore Čitaku i otkrio da ona do sada nije tražila otpust iz državljanstva Srbije. Čitakuova je srpskom ministru kasnije odgovorila na Tviteru, rekavši da „nije uspeo da je zaplaši“ i odmah uzvratila novim optužbama da je Srbija „ukrala“ mnoge zvanične dokumente koji su izdavani na KiM.

Propustila je, međutim, da objasni da katastarske i matične knjige sa KiM nisu ukradene, već su 1999. izmeštene na teritoriju centralne Srbije. Po sporazumima postignutim u Briselu, Beograd je započeo skeniranje katastarskih i matičnih dokumenata, kako bi ih dostavio Albancima, preko specijalnog predstavnika EU na KiM, ali je taj proces obustavljen jer je Priština jednostrano prekršila postignute dogovore.

IGRA PRESTOLA
Čitakuovoj nikada ne manjka mašte kada treba uvrediti Srbiju, pa je, osim sa kolonizatorskim silama, jednom prilikom našu zemlju uporedila sa armijom belih hodača iz serije „Igra prestola“. Dok su Srbi po njoj otelotvorenje čistog zla, kosovske Albance uporedila je sa porodicom Stark koja se suprotstavila tom zlu.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova

 

Izvor Večernje novosti, 19. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u