Rusija i Ukrajina postigle načelni sporazum o tranzitu gasa

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je pregovore kao „veoma produktivne” i rekao da će „vrlo uskoro” biti konkretizovani

Rusija i Ukrajina postigle su načelni sporazum o tranzitu prirodnog gasa iz Rusije preko Ukrajine ka drugim zemljama Evrope. Dve strane su mesecima pregovarale jer sadašnji ugovor o tome ističe 31. decembra.

„Postignut je načelni sporazum koji dve strane treba da razmotre u svojim glavnim gradovima – Moskvi i Kijevu”, izjavio je predstavnik Evropske komisije Maroš Šefčovič u Berlinu posle trojnih pregovora Rusije, Ukrajine i Evropske unije (EU). Za sada se ne znaju detalji dogovora, prenosi Beta.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je pregovore kao „veoma produktivne” i rekao da će „vrlo uskoro” biti konkretizovani. Zbog višegodišnjeg gasnog konflikta Rusije i Ukrajine pre desetak godina, zemlje EU, zabrinute za snabdevanje gasom, stalno dopunjavaju rezerve da ne bi bilo nestašice u slučaju ponovnog prekida dopreme gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da veruje da će sporazum biti postignut: „Potrudićemo se da osiguramo da ukrajinska strana bude zadovoljna i da su naši evropski potrošači bezbedni”, rekao je on na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Rusko-ukrajinski odnosi su se znatno pogoršali od 2014. godine ruskim pripajanjem Krima i početkom oružanog sukoba na istoku Ukrajine. Ta zategnuta atmosfera uticala je i na pregovore ruskog „Gazproma” i ukrajinskog „Naftogaza”. Ugovor koji uskoro ističe, potpisan je posle prethodne krize s gasom koja je oborila isporuke evropskim zemljama početkom 2010. godine.

Iako Evropa i dalje veoma zavisi od ruskog gasa koji čini 35 odsto njene potrošnje, sada je mnogo manje zavisna od tranzita preko Ukrajine koji je smanjen za 40 odsto u poslednjih petnaest godina, posle dva rusko-ukrajinska sukoba oko gasa (2006, 2009.). Rusija i neke druge evropske zemlje na čelu s Nemačkom, izgradile su gasovode kojima se zaobilazi Ukrajina.

U septembru 2011. godine počela je izgradnja „Severnog toka” kojim se, po dnu Baltičkog mora, spajaju ruska gasna polja s obalom Nemačke. Trebalo bi da bude otvoren početkom 2020. godine. Ruski problemi s tranzitom gasa počeli su još pred kraj Sovjetskog Saveza, kada je Rusija koristila „ventil za gas” kao „oružje” protiv Kijeva, prekidajući mu snabdevanje u jesen ili zimu 1992, 1993, 1994. godine.

 

Naslovna fotografija: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Izvor Politika, 19. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u