Baburin: Rusija još nije rekla šta hoće

Evroazijski savez ima budućnost, svetlu i privlačnu, ali tek onda kada Rusija objasni celom svetu šta hoće. Do sada se to nije desilo

Rusija i Srbija zajedno delujući mogu da zaustave urušavanje ljudskosti, da zaštite duhovne i ljudske vrednosti čovečanstva. Tradicija istočnohrišćanske civilizacije može da zaustavi urušavanje ljudskosti kod čoveka. Zato naše države imaju najveću odgovornost u zaštiti duhovnih vrednosti, kaže u razgovoru za naš list dr Sergej Baburin, poznati ruski političar, naučni radnik u oblasti ustavnog prava i veliki prijatelj naše zemlje.

Potpredsednik Državne dume Drugog i Četvrtog saziva, a sada vodeći istraživač Ruske akademije nauka, predsednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umetnosti i kulture, kao i političke partije Ruski opštenarodni savez, u Srbiju je došao na poziv Instituta za političke studije povodom saradnje najvažnijih naučno-političkih subjekata Ruske Federacije s ovim našim institutom.

Osim toga, Baburin je održao predavanje o odnosu Rusije i Srbije u oblasti bezbednosti u 21. veku. U razgovoru za naš list poručuje da slovenske države, uključujući i one u NATO-u, takođe imaju misiju da u zapadnom savezu osnaže slovenske vrednosti.

Da li je sukob NATO-a s državama koje nisu u Alijansi moguće prevazići razgovorima, približavanjem ili jačanjem moći?
Krajem 20. veka počela je kriza čovečanstva koja nije slučajna. Države su počele da gube smisao svog postojanja, a na njihovo mesto dolaze transnacionalne korporacije. Postoji velika opasnost kada one upravljaju državama jer njih ne zanima socijalna sfera, već samo profit. Ako se, za njihove potrebe, mora uništiti neki narod, oni to shvataju kao nužnost. Transnacionalni kapital je uložio u vehabije, a tako su uništavali islamske narode. Tim kompanijama nisu potrebne nacionalne kulture i religiozne dogme.

Hoćete da kažete da kapital uništava elite naroda?
Velike korporacije ne uništavaju elite fizički, već korupcijom. Počeli su da korumpiraju elite prebacujući kapital u ofšor zone i tako su počeli da upravljaju elitama i samim državama. Ukoliko razumemo te tajne procese, onda možemo i da shvatimo da Srbija pred sobom ima važnu misiju jer zbog svoje pravoslavne tradicije, koja podrazumeva i očuvanje vrednosti porodice, predstavlja svojevrsnu evropsku tvrđavu. Sjedinjenjem s Rusijom može se proizvesti sinergični efekat istočnohrišćanske civilizacije.

Na kakvo konkretno ujedinjenje mislite?
Postoji više vrsta ujedinjenja, ali nama je u ovom trenutku najvažnije to što Srbija nije postala naš neprijatelj. Ona sada zauzima značajnu poziciju u regionu u kojem postoji balans interesa Istoka i Zapada. A taj balans će biti veći ako, za početak, Srbija, Rusija, Belorusija, a možda i Ukrajina, obnove jedinstvenu istočnohrišćansku civilizaciju u obliku državne strukture. Ja sam maksimalista i smatram tu ideju realnom. Ova ideja je prvi put pomenuta od strane predsednika Slobodana Miloševića, ali nije prihvaćena od tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina. Protiv toga se borio zapadni lobi kojim je Jeljcin bio okružen. To je ta korumpirana elita.

Srbija danas ima problem s Kosovom, Rusija podržava Srbiju po tom pitanju, a kakav je vaš stav?
Tokom rata sam imao nezvanični susret s Miloševićem. O tome niko nije znao, čak ni ruski ambasador u Srbiji. Milošević mi je rekao da ga Evropa tera da potpiše sporazum u Rambujeu i pitao me je za mišljenje. Rekao sam mu da on mora da donese tu odluku, ali da zna da će se, ukoliko potpiše, zauvek odreći Kosova i da će ga prokleti buduća pokolenja. Doneo je odluku da ne potpisuje, iako je bio svestan da će biti rata. Opet dolazimo do transnacionalnih korporacija koje su na primeru Jugoslavije tada pokazale da će slomiti svako suprotstavljanje. To su pokazali i na primeru ubistva Džona Kenedija, impičmenta Ričarda Niksona i današnjom histerijom koju stvaraju oko Donalda Trampa. U borbi protiv korporacija koje žele čovečanstvo da svedu na zlatnu milijardu, predsednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Aleksandar Vučić na istoj su strani barikade.

Ko je s druge strane?
Oni koji smatraju da treba da se upravlja svetom iz kancelarije Rotšilda ili Rokfelera, vlasnici kapitala i koji komanduju kosmopolitskim nacionalnim elitama. Sada se i u Americi pojavila ta borba jer se Tramp bori za SAD, kao državu. Do sada su se protiv transnacionalnog kapitala borile nezavisne i nesvrstane države, a sada su tu i Kina, niz država trećeg sveta. Kriza u državama Južne Amerike dešava se jer im je, dok su se borili protiv SSSR-a i Jugoslavije, promaklo formiranje Bolivarskog nacionalnog pokreta. Projekti međudržavnih saveza su odgovori na izazove koje su postavljale te korporacije, primer je Evroazijski savez…

Da li Evroazijski savez ima budućnost?
Ima budućnost, svetlu i privlačnu, ali tek onda kada Rusija objasni celom svetu šta hoće. Do sada se to nije desilo. Bio sam u raznim država i svi pitaju to isto. Razgovarao sam i s Putinom o tome i nadam se da će uskoro sprovesti to o čemu je bilo reči.

Može li Evroazijski savez da sarađuje s Evropskom unijom?
Ta saradnja je neizbežna. To nisu konkurentni projekti, već paralelni, koji se ne isključuju. Evroazijski savez je u prednosti jer je sačuvao moralnu dimenziju. EU je opterećena problemima nastalim u doba prosvetiteljstva, kada su evropski mislioci izbacili Boga iz centra sveta i stavili čoveka. Kada se ne razmišlja o domovini, ljubavi, religiji, onda imamo današnju situaciju. Brak je postao, umesto svete tajne, savez dva fizička lica. Ja sam protiv toga da se gleda ko s kim spava, ali kada istupam protiv gej parade, istupam protiv degeneracije. U Evropi je čovek postao seksualna mašina. U odbrani vrednosti porodice 2016. zajedno su istupili papa Franjo i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril na Kubi, tražeći da se vrednost porodice sačuva.

Zašto je bio važan taj susret?
U toj izjavi su napisali da progres preko sekularizacije i negiranje vrednosti braka i porodice, kao i pogrešno tumačenje braka, vode do smrti čovečanstva.

To je veliko razumevanje istočnog i zapadnog hrišćanstva…
U osnovi zapadnog hrišćanstva je individualizam. U zapadnim dogmama postoje odbačeni ljudi za koje nema spasa, što je pogrešno tumačenje hrišćanstva. U današnjoj Rusiji nastala je duhovna pometnja kada su vraćeni Krim i Sevastopolj. Ja, kojem je deo duše u Srbiji, osećao sam se kao kada bi Srbiji bilo vraćeno Kosovo. Poznato mi je kakvu misiju ima kosovska zemlja za Srbe i ubeđen sam da političari koji se zvanično odreknu Kosova neće imati koristi od toga.

Šta je, po vašem mišljenju, najbolje da Srbija uradi povodom Kosova?
Posmatrajte kako radi Kina. Njima su 1949. odvojili Tajvan i mnogo im je traženo da to priznaju. Nijedna vlast u Pekingu nije na to pristala.

Koliko je to uporedivo, s obzirom na veličinu i moć kineske i srpske države?
Ne pobeđuje jači, već onaj ko ide do kraja. Ako bi se Srbija odrekla Kosova, to ne bi zaustavilo neprijatelje srpskog naroda da otvore nove krize, Vojvodinu ili Sandžak, jer nikome ne treba čvrsti mir na Balkanu, lakše je upravljati narodima koji su u konfliktu.

KREDITI I NATO
Odnos između Rusije i EU nama izgleda dvolično. Brisel produžava sankcije svakih šest meseci, a trguju s vama više nego ikada dosad. Istovremeno kažnjavaju zemlje koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji?
Pogledajte kako danas EU rukovodi Bugarskom, kojoj bi bilo korisno da postane tranzitna zemlja za ruski gas, a bila bi i relativno nezavisna od EU. Sada ima velike kredite koje joj daje EU i ona zavisi od tog novca, kao narkoman od droge. EU je istovremeno previše vezana za NATO, a ovom organizacijom ne upravlja Evropa. Baš zbog toga mnogi evropski lideri smatraju da im treba nacionalna vojska jer NATO nadzire sve države i smenjuje vlade. Ne mogu da zaboravim razgovor s predsednikom Bugarske Petrom Stojanovim 1997, kada sam ga pitao zašto hoće u NATO. Rekao je da su im potrebni krediti i da je otišao u Brisel, a tamo su mu saopštili da najpre mora da izjavi da Bugarska želi u NATO, pa onda može da se razgovara o kreditima.

 

Autor Jelena Popadić

 

Naslovna fotografija: sozh.info

 

Izvor Politika, 22. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u