Kolinda i Milanović y drugom krugu, Škorovi glasači odrediće predsednika Hrvatske

Milanović je na izborima za predsednika Hrvatske osvojio 29,57 odsto glasova, Grabar-Kitarović 26,64, a Škoro 24,42

Hrvati u inostranstvu sa pravom glasa su u prvom krugu izbora za predsednika Hrvatske najviše glasova dali Kolindi Grabar-Kitarović. Grabar-Kitarović je u inostranstvu, prema podacima Državne izborne komisije, osvojila 54,31 odsto glasova. Za njom sledi Miroslav Škoro sa 34,24 odsto glasova, dok je Zoran Milanović, koji je u Hrvatskoj dobio najviše glasova, u inostranstvu osvojio tek 5,82 odsto glasova.

Grabar-Kitarović je u Srbiji osvojila 40,61 odsto glasova hrvatskih birača, pokazuju rezultati izbora sa dva biračka mesta, u Beogradu i Subotici. Milanović je dobio 21,27 odsto glasova, a Škoro 20,44 odsto. Grabar-Kitarović je u BiH osvojila 66,61 odsto glasova, Škoro 25,47, a Milanović 4,58. U Crnoj Gori, Grabar-Kitarović je osvojila 49,35 odsto glasova Škoro 23,37, a Milanović 16,23. Grabar-Kitarović je u Severnoj Makedoniji osvojila 51,14 odsto glasova hrvatskih birača, Škoro 16,79, a Milanović 16,03.

Prema podacima Izborne komisije, na osnovu 99,83 odsto prebrojanih glasova, Milanović je na izborima za predsednika Hrvatske osvojio 29,57 odsto glasova, Grabar-Kitarović 26,64, a Škoro 24,42.

MILANOVIĆ: IDEMO U DRUGI KRUG, A NE U RAT
Idemo u drugi krug, ne u rat, ratovi su gotovi, poručio je u svom izbornom štabu kandidat SDP Zoran Milanović, koji, prema preliminarnim rezultatima, vodi na predsedničkim izborima u Hrvatskoj i u drugom krugu će se nadmetati sa aktuelnom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

„Neka pobedi bolji. A to sam ja. Za dve nedelje biće šta bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni”, kazao je Milanović, prenosi Tanjug.

On je naveo da je spreman za drugi krug izbora i da je spreman da radi posao predsednika države, preneo je Tanjug izveštaj hrvatskih medija.

„Smatram da sam zreo i spreman i dobroj veri pripravan raditi ovaj posao, ali to je više od posla, to je način života. Niko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsednik neće osećati kao građanin ili građanka drugog reda. Niko”, rekao je Milanović.

On je još naveo da je svestan da nije svima po volji, ali je istakao da će „prema svakome postupiti kao prema čoveku”.

„Pozivam sve one koji su izašli na izbore, ali i one koji nisu, da izađu i da mi daju taj mali komad vere bez kojeg ne postojim, nema me. Deset godina bio sam predsednik velike političke stranke i zato zahvaljujem SDP-u na podršci”, kazao je Milanović.

On smatra da u ovoj utakmici ima velike šanse.

„Pozivam još jednom sve hrvatske ljude – one koji nisu izašli na izbore, one koji su izašli na izbore – da dobro razmisle, da gledaju sledeće dve nedelje i da na kraju izađu i da mi daju taj mali komad vere bez kojeg ne postojim. Nema me”, poručio je kandidat SDP.

„Kada budem predsednik svaka moja lojalnost prema svemu drugom osim hrvatskom Ustavu prestaje. Biću verski zagovornik tog Ustava. I to je sve, to je moja država, ali država nisam ja”, zaključio je Milanović.

KITAROVIĆ: NA POBEDU OKUPLjENI KLICALI „VUKOVAR, VUKOVAR”
Sve za Hrvatsku, prozivali su me zbog navodnih grešaka, nikada nisam napravila ništa protiv Hrvatske, poručila je kandidatkinja HDZ i aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom izbornom štabu, dok su okupljeni klicali „Vukovar”, „Vukovar”, a prethodno je treštala muzika Marka Perkovića Tompsona.

„Sada se moramo svi skupiti na okup i idemo po pobedu. Vi ste bili sa mnom u teškim i lakim, odnosno dobrim trenucima”, kazala je sinoć Kitarović, koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila drugo mesto na jučerašnjim predsedničkim izborima i prošla u drugi krug glasanja.

Ona će se u drugom krugu nadmetati sa kandidatom SDP Zoranom Milanovićem, koji je osvojio najviše glasova u prvom krugu izbora.

„Svi smo mi rođeni u nekim drugim vremenima, vi ste rođeni u miru”, poručila je Kitarović mladima, preneo je sinoć hrvatski portal Indeks.

Pozvala je sve da izađu na izbore i u drugom krugu daju glas za bolju Hrvatsku, a glasače trećeplasiranog Miroslava Škore pozvala je da 5. januara, u drugom krugu, glasaju za nju.

„Treba nam borba da vratimo one ljude koje su neki drugi proterali. Treba nam borba za bolje plate, tehnološki razvoj. Treba dati priliku pametnoj, a ne podobnoj Hrvatskoj. Treba nam optimizam i samopouzdanje, niko nas ne može zaustaviti kada smo zajedno”, rekla je Kitarović.

„Zajedništvo je bilo ključ uspeha u ratu, to je ključ uspeha u miru. Svi mi, ne mi ili oni, svi smo mi zajedno”, rekla je Grabar Kitarović.

Ona je okupljenima poručila da se ne sme dopustiti „da se zajedništvo sada razdvaja”.

„Ne smemo to dopustiti u ime domoljublja, ni u ime Hrvatske. Možete ne voleti mene, ali, kao hrvatski domoljubi, ne možete ne voleti Hrvatsku”, rekla je Kitarovićeva.

Kako je preneo Indeks, dok su okupljeni čekali da im se obrati Kitarovićeva, u štabu HDZ-a treštala je muzika Marka Perkovića Tompsona, poznatog po proustaškim pesmama.

 

Naslovna fotografija: Anadolija

 

Izvor Politika, 23. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u