Šešelj traži od premijerke smenu Stefanovića i rekonstrukciju vlade

Šešelj je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ocenio da je „sada urgentno” da bude smenjen ministar Nebojša Stefanović

Predsednik Srpske radikalne stranke (SNS) Vojislav Šešelj pozvao je danas premijerku Anu Brnabić da „pre Nove godine” rekonstruiše Vladu Srbije jer se kako je rekao, „suviše raznih afera koncentrisalo oko pojedinih ministara”.

Šešelj je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ocenio da je „sada urgentno” da bude smenjen ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koga kako je rekao, „prati veoma ozbiljna, užasavajuća afera jer se ispostavilo da uopšte nema visokoškolsko obrazovanje, a kamoli doktorat”.

„On nije u stanju da kaže pred kim je polagao koji ispit. Do guše je umešan i u aferu Krušik preko svog oca, koji je čas zaposlen u toj privatnoj firmi GIM, čas nije. Još ne znamo koliko je u toj aferi oštećen Krušik a koliko Jugoimport SDPR. To više ne može da se toleriše, da je ministar ekologije ili sporta i fizičke kulture, ne bi mogao da ostane na tom mestu”, kazao je lider radikala, prenosi Beta.

Šešelj je ocenio da Stefanović, „čak i da uopšte nije kriv”, mora da se povuče sa mesta ministra unutrašnjih poslova „da bi se vratilo poverenje naroda u policiju i da bi policija mogla da obavlja svoj posao”. Lider radikala je dodao da je ministar trgovine Rasim Ljajić „morao da kontroliše” sve što se dešavalo u vezi trgovine oružjem iz Krušika i ponovo ga optužio da je „glavni proizvođač heroina u Srbiji”.

„Kada je reč o trgovini oružjem, u najboljem slučaju se radi o nehatu Rasima Ljajića a možda je i umešan u sve to mada nemam takvih podataka. Znam samo da Ljajić ne dolazi na sednice Skupštine Srbije zbog mene, da je to rekao svojim nadređenima i svojim saradnicima”, kazao je Šešelj.

Upitan za stav prema ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, lider radikala je rekao da je SRS kritikovala ministra zbog „skandala nad skandalima” sa udžbenicima istorije u kojima se kako je rekao, „hvali institucija janičara”. „Oni na osnovu nekoliko slučajeva janičara koji su se probili do vrha državne vlasti zaključuju da je svima bilo tako, a nije”, kazao je Šešelj.

Ponovio je zahtev premijerki da „pod hitno” predloži Skupštini Srbije izmenjenu listu ministara, navodeći da je za „povratak poverenja naroda da će se voditi uspešna borba protiv kriminala i korupcije, neophodno da nosioci afera budu sklonjeni iz Vlade Srbije”. Ocenio je da se predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučića ponaša „kao majka Tereza” prema ministrima iz te stranke za koje su vezane afere.

 

Naslovna fotografija: Oksana Toskić/Tanjug

 

Izvor Politika, 18. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u