Vučić o Hrvatskoj, Crnoj Gori, mini Šengenu, aferama…

”Razgovarao sam sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, čuo od njega određene argumente, rekao njemu svoj stav o tome. Videćemo šta će da bude”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija, ko god da pobedi na izborima u Hrvatskoj, čestitati pobedniku i gledati da radi na što boljim odnosima dve zemlje, a ako toga ne bude, čuvaćemo mir i stabilnost.

Vučić je, u emisiji „Stav“ na TV O2, rekao da je pratio izbore u Hrvatskoj i da je za razliku od drugih nešto bolje prognozirao ishod, te da je i drugačije doživeo završnu debatu. Kazao je da je mislio da će Zoran Milanović pobediti u prvom krugu, a da je Miroslavu Škoru trebalo, de fakto, još tri dana kampanje da uđe u drugi krug i postane predsednik.

Ukazao je da se u Hrvatskoj povukla priča kako je Škoro bio najlošiji u finalnom sučeljavanju, sa čim, kako je dodao, se ne slaže, što ne znači da mu se sviđaju Škorovi stavovi, naprotiv.

„To je čovek koji bi vodio najgoru politiku prema Srbiji, koji bi pokušao da opravda Jasenovac, koji bi pustio Merčepa na slobodu, i koji se hvali ustaškim pozdravom „Za dom spremni““, objasnio je Vučić.

Naveo je da je Škoro odlično ušao u debatu, a da je najbolji na kraju bio Milanović, te da su istraživanja pokazala da nisu dobro razumeli to i reagovali na pritisak koji su kreirali mediji bliski nekim strankama.

„Smejao sam se tome. Spustili su Škora na 19 odsto, a on je dobio 25 procenata. To nije greška, jer takva razlika u istraživanju ne može biti greška. Škoro nije u pravom trenutku krenuo u finiš kampanje, da je ranije krenuo postao bi predsednik. To za nas ne bi bila sjajna vest“, naglasio je Vučić.

Upitan šta bi za Srbiju bilo bolje – pobeda Milanovića ili Kolinde Grabar-Kitarović – Vučić je objasnio da šta god bi rekao to bi pomoglo onom drugom, jer bi rekli da Vučić navija za nekog i time bi drugi dobio vetar u leđa. Na pitanje o njegovom odnosu prema Milanoviću, koji je bio premijer Hrvatske, rekao je da šta god mislili jedan o drugom, dve zemlje će morati da poprave odnose u budućnosti.

„Ne mislim o njemu ništa ni gore, ni bolje. Naš posao je da sarađujemo sa Hrvatskom“, kazao je Vučić. Na podsećanje da je Milanović 2015. uveo Srbiji sankcije on je rekao da je zbog toga zahvalan nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i Elmaru Broku, jer da nije bilo njih ko zna kako bi se završilo.

„Uveli su nam sankcije i zabranili ulaz naše robe u Hrvatsku, jer su se suočili sa prvim migrantima. Oni su ugledali prve migrante i kazali „šaljite ih u Mađarsku“. Merkelova nas je spasila ozbiljnih posledica neodgovornog ponašanja“, podvukao je on.

Osvrnuvši se na posetu Hrvatskoj 2018. Vučić je rekao da ne veruje u priču da je tada odjednom, zbog izbora, došlo do antisrpske histerije.

„Ne treba da govorim da su njihovim građanima Srbi najmanje popularni, a slično je u Srbiji sa Hrvatima, čime ne moramo da se ponosimo“, rekao je on.

Vučić je preneo da je tada osetio tu atmosferu i kazao da se ne pamti da je negde bilo toliko teško i histerije kao u Vrginmostu. Ukazao je da je video strah kod ljudi, koje je posetio u selu pored Vrginmosta, koji su spustili roletne na svojoj kući iz straha od prisluškivanja.

„Video sam kod mnogih porodica strah. Bilo je dobro što su Milorad Pupovac i Srpsko nacionalno veće organizovali skup gde se pevalo „Bože pravde“ pored hrvatske himne. Kod dela novinara videlo se da ne postoji želja da se priča o budućnosti, već da se govori o prošlosti, za koju misle da im odgovara. Nikada nisu dovodili nikog ko bi rekao iz drugačijeg ugla, a ja sam se samo borio za Srbiju i Srbe i nisam prelazio granice pristojnosti“, objasnio je on.

Rekao je da Srbija ćuti, jer i dalje u Hrvatskoj, prema zvaničnim podacima ima 184.000 Srba, a ima ih više od 200.000. „Kada god bismo mi jako odgovorili, dovodili bi njihovu poziciju u pitanje“, naglasio je Vučić.

POKRENUO SAM TEMU CRKVE S ĐUKANOVIĆEM
Srbija nije srećna zbog Zakona o slobodi veroispovesti koji je predložila crnogorska vlada, ali nismo mi ti koji će da odlučuju o tome, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je u emisiji „Stav“ na televiziji O2 rekao da je Srbija pravo da odlučuje u Crnoj Gori izgubila mnogo davno, a na kraju formalno 2006. godine, kada, zahvaljujući tvrdokornosti naše tadašnje vlasti, nije bilo dogovora i Crna Gora je raspisala referendum o nezavisnosti, koju je potom i proglasila.

On je rekao da su naši odnosi sa Crnom Gorom kompleksni.

„Naša pozicija je teška, šta god da kažemo može da bude okvalifikovano kao mešanje u unutrašnje stvari suverene države“, ističe Vučić.

Temu zakona o slobodi veroispovesti, pokrenuo je, kaže, sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

„Razgovarao sam sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, čuo od njega određene argumente, rekao njemu svoj stav o tome. Videćemo šta će da bude“, rekao je Vučić.

Predsednik je na pitanje voditelja odgovorio i da crnogorska autokefalna crkva, de fakto i de jure, postoji još i pre uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Prema njegovim rečima, tu crkvu su formirali na Cetinju, na pravno valjan način.

„Taman i da su crnogorske vlasti za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje ne može da se pobegne, ne možete posle 100 godina države i prava korišćenja svojine da kažete ‘mi sad imamo druga pravila’“, zaključio je Vučić.

SVI ĆE JEDNOM U MINI ŠENGEN
Predsednik Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost da inicijativa „malog Šengena“ „propadne“ pod pritiskom spolja. Vučić je za O2 televiziju rekao da nisu u svim centrima Evropske unije srećni zbog te inicijative:

„Oni ne vole da Balkanci sami vode svoje poslove, nelagodno se osećaju kad ne odlučuju oni o nama“, primetio je predsednik Srbije, ali ne mogu, dodaje, direktno da se suprotstave, jer inicijativa počiva na četiri slobode, odnosno vrednosti koje su temelj Evropske unije, slobode kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba.

Neki u regionu su razmišljali po principu : „zeznuli smo Srbe, nećemo u to, to je njihova ideja, i propašće“, kaže predsednik i dodaje da se ne bi iznenadio da se to dogodi, ali ideja je lansirana i to se ne može prenebregnuti.

Ipak, uveren je da će se jednom sve zemlje regiona pridružiti toj inicijativi, jer su njene prednosti i benefiti za građane nesumnjivi. Samo od slobode kretanja ušteda je, procenjuje se, preko 2 milijarde evra. Takođe, šire tržište znači više investitora, ukazao je Vučić. Veruje da će naredni sastanak mini Šengena biti u Beogradu krajem januara, kao i da će do tada biti uspostavljen protok radne snage i putovanje samo uz ličnu kartu u Albaniju i obrnuto. Vučić je istakao da je na sastanku u Tirani albanski premijer Edi Rama prvi put, uz sva naša neslaganja oko KiM i srpsko-albanskih odnosa, pokazao retko viđenu hrabrost i založio se za uklanjanje ekonomskih prepreka.

Predsednik dodaje da postoji potpuna saglasnost oko omogućavanja slobode kretanja, pošto zapadno-balknaska šestorka izgubi 23 miliona sati godišnje na granicama, a mogli bi ako bismo to tri puta smanjili da uštedimo više od 2,5 milijarde evra, što bi za Srbiju bilo oko pola.

Vučić ističe da bi i sa 500 miliona evra mogli puno da uradimo i naveo da je, na primer, to više nego što košta autoput Čačak – Požega. Takođe, ističe da Srbija sa Albanijom ima trgovinsku razmenu od 184 miliona evra, a mogli bi da je podignemo na 500 miliona evra. Poručio je da bi sa jedinstvenim tržištem u regionu mogli da privučemo više investitora i da bi svima bilo dobro, kao i da investitore samo interesuje da odu gde ima manje papirologije i manje korupcije.

Pravimo ekonomski prostor u kome naše firme mogu da rade i u kome kamioni neće čekati na granicama, naglasio je Vučić. Kako je rekao, pojedini misle da ako se ne pridruže da će „zeznuti Srbe“ i da će onda sve da propadne.

„Ko hoće neka učestvuje, ne teramo nikoga, ali svi će se tome pridružiti u narednih 10 godina. Ta ideja će ostati zapisana u istoriji, kao nukleus nečega što je stvorilo snažne ekonomije. Svi ćemo se vremenom pridružiti mini Šengenu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podseća da su kroz istoriju ubijeni svi koji su tražili ujedinjavanje Balkana, na primer, kralj Aleksandar Karađorđević, koji uprkos tome nema ulicu u Beogradu, da ga većina Srba i danas ne poštuje ili ima negativan odnos prema njemu.

Zapitao je – kako je to on bio loš za Srbiju i Srbe, a svi su hteli da ga likvidiraju, što su na kraju i uradili. Na pitanje da li mali Šengen može da ubrza ulazak Srbije u EU, Vučić naglašava da imamo veliku pomoć od EU i zahvalio im se na tome, ali i napomenuo da Srbija nema garanciju da će postati članica EU 2025. godine.

Vučić dodaje da jedna pravila važe za nas, druga za neke druge zemlje i da to pravdaju time što su te zemlje „tradicionalne demokratije“.

„Ali, recite nam koja su precizna pravila koja treba da poštujemo, pitao sam. Biće, ali nema garancija. Ipak, mi to ni ne radimo zbog njih, već zbog nas“.

Predsednik dodaje da je i Putinu rekao da je Srbija na evropskom putu i da ništa nikada nije krio o odnosima Srbije sa Rusijom i Kinom, kao i da politika saradnje sa svim doprinosi da Srbija bude najuspešnija zemlja po stopi privrednog rasta.

Vučić navodi da ne može da kaže, ipak, da nema ništa od ulaska Srbije u EU, jer očekuje da će EU posle bregzita morati da donese krupne političke odluke, zato što nije lagodna pozicija za EU. Kako kaže, to Makron dobro razume, zbog čega je i tražio promenu metodologije za proširenje EU, zato što će Kina i SAD brže napredovati. Sa druge strane, Trampu je potrebno da ima pod svojom kontrolom Zapadnu Evropu, a čemu su se suprotstavili Makron i Merkel.

Vučić kaže da nije u našim medijima ispraćeno da je Makron tražio da za kontrolu raketa srednjeg dometa ne potpisuju samo Rusija i SAD već i EU i da su svi na to ućutali jer se videlo da Evropa želi da bude sila za sebe.

POLITIKA SARADNjE JE TA KOJA ĆE DA POBEDI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da premijer Albanije Edi Rama daje prednost mogućnosti ekonomske saradnje, za razliku od nekih drugih iz regiona, koji insistiraju na tome da se mi samo izvinjavamo i govorimo kako smo genocidan narod, što im je jedina politika.

Vučić je, u emisiji „Stav“ na TV „O2“, tim rečima odgovorio na konstataciju da se po prvi put vide razlike u stavovima vlasti u Prištini i Tirani. Istakao je da je Rama, u slučaju inicijative „mali Šengen“ pokazao retko viđenu hrabrost. A upitan kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, on je odgovorio: „Otkud znam, ne znam ni kada, ni da li će da formiraju vladu, ni kada će ukinuti takse“.

Prema njegovom mišljenju, tome što još nije formirana vlada u Prištini razlog nije odugovlačenje, već političko takmičenje, jer Aljbin Kurti misli da bi dobio sada još više glasova, i ucenjuje Isu Mustafu novim izborima, na koje ovaj, kao ni Hašim Tači i drugi, nije spreman. „Tako izgleda situacija, nije odgovorno, ni ozbiljno, ali šta da radimo“, kazao je on.

Upitan da li bi moglo doći do postizanja kompromisa do kraja iduće godine, Vučić je rekao da ne isključuje ništa, ali da nije optimista po tom pitanju. Nakon što je ukazao da nema nikakvog pomaka, jer ni vladu nisu napravili, i konstataciju voditelja da Tači može da vodi dijalog, rekao je da nije laka Tačijeva pozicija, i da nije u situaciji da donosi ključne odluke.

UVEREN SAM DA ĆE DžONSON DOĆI U SRBIJU
Predsednik Aleksandar Vučić uveren je da će novi britanski premijer Boris Džonson doći u posetu Srbiji i naveo da će našu zemlju naredne godine posetiti predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić je u emisiji „Stav“ na TV O2, primetio da će Evropska unije naredne godine biti potpuno „okupirana“ bregzitom, a da je na Srbiji da nastavi svoj evropski put, da budemo još vredniji i marljiviji, a da sa Velikom Britanijom što pre napravimo odličan bilateralni dogovor, na političkom i ekonomskom polju.

„Da Džonsona dovedemo što pre u Srbiju i da napravimo od Britanije prijatelja Srbije“, rekao je Vučić. Na konstataciju da je lično prijatelj sa Džonsonom, te pitanje koliko je realno da britanski premijer dođe u Srbiju, Vučić je odgovorio: „Uveren sam da je realno.“

„I američki predsednik i britanski premijer 40 godina nisu bili u Srbiji. Ne mogu da garantujem, ali gotovo sam uveren da ću uspeti da zamolim Džonsona da dođe u Srbiju“, dodao je Vučić.

Predsednik je konstatovao da je Srbija danas poštovanija u svetu nego ranije, što će, ukazuje, mnogi pokušati da ruše – i spolja i iznutra. Vučić je dodao da će sledeće godine otići u posetu Kini, kao i da će kineski predsednik Si Đinping doći u Srbiju, kao i da će ruski predsednik Vladimir Putin doći u Srbiju sledeće godine.

„Garantujem da će nemačka kancelarka Angela Merkel doći u Srbiju sledeće godine, pored toga što ćemo se videti u Berlinu“, najavio je Vučić i podsetio da je letos u Srbiji bio i francuski predsednik sa kojim će, siguran je, imati intenzivnu komunikaciju.

Podsetio je da su u proteklom periodu Srbiju posetili japanski premijer Šinzo Abe, predsednik Izraela, predsednici nekoliko značajnih afričkih zemalja, premijer Italije, Belgije, Luksemburga, Belorusije, Jermenije, Kazahstana.

„Uspeli smo nešto što mnogo decenija nismo uspevali, dolaze nam predstavnici zemalja iz kojih ljudi po 30-40 godina nisu dolazili“, primetio je on. Iz toga se vidi da Srbija sada uživa poštovanje u svetu, što nismo mogli dok su nam u pojedinim stranim ambasadama odlučivali o sudbini naše zemlje, dodao je Vučić.

PROSEČNA PLATA U JANUARU 515 EVRA
Očekujem da decembar završimo sa privrednim rastom od četiri odsto, a da prosečna plata u januaru bude oko 510 do 515 evra, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, po prosečnoj plati tako ćemo u regionu Zapadnog Balkana deliti prvo mesto sa Crnom Gorom. „Ne zaboravite da smo mi krenuli sa prosečnom platom od 350 evra, a da su oni tada imali 512 evra. Imamo sada i vrlo nisku stopu javnog duga, između 51 i 51,5 odsto“, rekao je Vučić.

On je, gostujući u emisiji „Stav“ na televiziji O2, podsetio da ništa od toga ne bi uspelo da nije bilo podrške penzionera. „To su ozbiljni ljudi koji znaju da se rak ne leči andolom i aspirinom, nego ozbiljnim merama i oni su podneli najveći teret reformi“, naveo je Vučić.

OPTUŽBE SU PALE U VODU, ALI JE KRUŠIK TEŠKO OŠTEĆEN
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je prenaglašenom aferom Krušik napravljena ogromna šteta Krušiku i Valjevu. Kada je reč o tom slučaju i eventualnoj odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, predsednik se osvrnuo na dva ključna pitanja koja bi podrazumevala neku zakonsku odgovornost.

On je, u emisiji „Stav“ na TV „O2“, upitan da li je bilo zloupotrebe, da li je oštećen SDPR, da li se radi o krivičnom delu i da li tužilaštvo ne radi svoj posao, kazao da je jedina ozbiljna optužba s tim u vezi koju je čuo na samom početku bila da je neko ugovarao posao po nižoj ceni da proda minobacače kompaniji u kojoj je zaposlen otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

„Ta optužba je pala u vodu, jer nije istinita“, kazao je on i dodao da je to potvrdio i Jugoimport koji je saopštio da je prodavao svoj proizvod za 1 do 2 odsto nižu cenu, što nisu morali, ali, to je njihova stvar, a državi je svejedno ko kupuje proizvode naše namenske, bitno je samo da se prodaje.

„Postavlja se, takođe, pitanje: da li je Nebojša Stefanović bilo šta prekršio da bi učinio svom ocu uslugu, omogućio mu korist? Nije“, rekao je Vučić i objasnio: „Ministarstvo na čijem je čelu daje samo dozvolu za prevoz oružja do aerodroma ili mesta odakle se prevozi do krajnjeg korisnika. U tom postupku davanje dozvole prolazi ukupno pet instanci, a ministarstvo za trgovinu daje krajnju dozvolu. U tom delu Stefanović nikakve vlasti nije imao“, kazao je on.

Vučić je kazao da niko ne zna da odgovori čemu smisao cele te priče, i da je na kraju došlo do toga da ga jedan novinar pita da li ga je „slagao Stefanović“. „Ne mislim da jeste, ali pustite to, to su moji i njegovi odnosi“, rekao je i dodao da je posle svega suština da se digla velika galama, i da se pokazalo koliko je naš narod suštinski dobar i kako je emotivno reagovao.

„Ne sviđa im se što se neko nalazi u kućnom pritvoru, da ne pričam sad kakav tužilaštvo slučaj ima, jer je na njima da donesu odluku. Kažu da nije fer prema tom čoveku koji je “dirnuo u osinje gnezdo“. Naš narod se uvek vezuje za žrtvu, makar i navodnu“, kazao je on. „Naše je da odgovorimo na racionalan način“, istakao je. Suština je kaže da je Krušik danas ugrožen: „Napravljena je strašna šteta. Imaćemo muka da povratimo ugled Krušika, a najviše je izgubilo Valjevo. Moraćemo da vratimo ugled“, istakao je on.

Vučić je rekao takođe da nije sporno, ni problematično to što država prodaje oružje, jer je cilj da zarađujemo da bismo mogli da imamo 2.500 radnika, i 11.500 zaposlenih u namenskoj industriji, a da je cilj da se izjednače privatni i javni sektor. Rekao je da će posećivati i privatne fabrike naoružanja, ako rade posao u skladu sa zakonom, a tako i u vezi ove priče pominjanju. Na ukazivanje da je oko Krušika primedbe imala i EU, rekao je da neće o tome da govori, niti o tome ko ga sve zove iz Unije kada krenu neki tenderi.

IZBORI 26. APRILA ILI 3. MAJA
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da će izbori biti održani 26. aprila ili 3. maja, a na pitanje da li će SNS na te izbore izaći sa dosadašnjim koalicionim partnerima, odgovorio je konstatacijom da i u SNS i u koaliciji pojedinci o izborima razmišljaju kao o plenu.

„Mislio sam da izbori budu 22. marta ili čak 15. marta, ali me Ana Brnabić zamolila da to prolongiramo, tako da će oni biti odloženi za nekih 40 dana i videćemo da li će biti 26. aprila ili 3. maja.

Kada je reč o tome da li će SNS izaći na izbore zajedno sa dosadašnjim koalicionim partnerima, Vučić je rekao da želi nešto drugo da kaže:

„Nažalost i u stranci koju vodim postoji veliki broj onih koji bi uvek da razmišljaju o nekakvom plenu i da se ostrve na koalicione partnere. A, to isto rade i koalicioni partneri i nisu ništa bolji od SNS po tom pitanju“.

Vučić im je poručio da to ne rade, pošto takvu hrabrost ne pokazuju kada su u pitanju oni politički protivnici koji govore, kako je rekao, najgore gadosti o SNS i o njemu.

„Koji me nazivaju ludim, jer imam strpljenja da odgovaram nekome 20 minuta na isto pitanje, jer imam snage da radim vikendom. I nisam bogat kao oni i nikada neću ni pokušati da to budem, pošto imam druge ciljeve pred sobom“, rekao je Vučić.

On je dodao da ti u SNS nisu tako hrabri, jer se čuvaju za neka buduća vremena, kada treba da odgovore pojedinim strancima i ambasadama kada se na najbrutalniji način mešaju u unutrašnje stvari naše zemlje.

„Poštujem zato Nebojšu i Aleksandra i mnoge druge zato što oni to smeju da kažu. Ako ništa drugo, uvek smeju da se bore za svoju zemlju i uvek ću više da poštujem te koji se bore, umesto one koji će da glume finoću i koji će uvek ispod žita najpre da zadaju udarac i to prvo svojima pa onda svima drugima“.

Kako kaže, to je njegov princip u životu. „Volim ljude koji se bore i koji će da rade, a ne ljude koji će samo da kukaju i olajavaju sve oko sebe i da izvlače za sebe korist. Takve ljude apsolutno prezirem“, poručio je Vučić.

Na pitanje imaju li građani razloga da na 2020. gledaju sa optimizmom, predsednik je odgovorio: „Imaju velikog razloga“. „Ako budemo umeli i uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, a uveren sam da hoćemo, naša ekonomija će ogromnom brzinom ići napred i to će ljudi ostetiti“, poručio je Vučić.

O MALOM: INSTITUCIJE DA SE POŠTUJU
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Siniši Malom pre tri meseca rekao da mora da prizna odluku Univerziteta o njegovom doktoratu, kakva god da je, makar je politička, jer institucije moraju da se poštuju.

Vučić je u emisji Stav O2 tv rekao da i dalje poštuje Sinišu Malog kao stručnjaka, i posle osporavanja njegovog doktorata, ali da ga boli to što ga Mali nije poslušao i što mu je bila važnija lična karijera i ono što je postigao od njihovog zajedništva. Predsednik kaže da mu doktorat Malog inače nije važan, jer je on stručan i dobro radi svoj posao.

Preneo je da je pozvao Malog, kada je priča o doktoratu pokrenuta, i zamolio ga da iscepa svoj rad, kako ne bi ugrožavao stranku i njegovu (Vučićevu) poziciju, iako je znao da se Mali ne slaže sa tim i da veruje u svoj rad.

„Rekao sam mu da kaže – “to nije moje, hoću da pozovem celu Srbiju da sluša i pročita moj doktorat, koji ću napisati ponovo“. I da završi tu stvar“, rekao je Vučić. Ispričao je da Mali nije to želeo da prihvati, jer se, kako mu je rekao, za to borio i to je njegovo.Tada je, kaže Vučić, shvatio da je Malom važnija njegova lična karijera i preče ono što je postigao od njihovog zajedništva.

„Ja njega i dalje veoma cenim i poštujem kao stručnog čoveka, odgovornog i ozbiljnog, ali, da li mogu da računam u tom smislu da će nekada da uradi nešto protivno svojim interesima u korist stranke? Ne. Ali, to ne govori loše o tome kako on obavlja svoj posao, a obavlja ga odlično i to je ono čime se ja rukovodim kada Ani Brnabić predložim nekog iz svoje partije“, rekao je Vučić.

Ponovio je stav da je odluka Beogradskog univerziteta o doktoratu Malog politička, jer su, kaže, mogli 5.000 takvih odluka da donesu za razne, a nisu.“Ali, ne zanima me to, jer sam to znao od početka. I to sam mu rekao sve, i to me boli još više. Rekao sam mu pre tri meseca kakva će odluka da bude, znajući da će biti politička“, rekao je Vučić i dodao da mu je tada rekao:

„Kakva god da je, i politička odluka, ti moraš da je priznaš, jer je naše da poštujemo institucije. Neka su najgore, ali to su naše institucije“. Dodao je da se nada da ćemo imati u budućnosti situaciju da to sve ne bude toliko politički pristrasno, ali da do tada institucije moraju da se poštuju.

Predsednik je inače rekao i da afere koje su otvorene, a koje se vezuju za njegove saradnike, nisu za potcenjivanje, ali da treba videti šta je istina, te poručio da će se za ljude koje je okupio boriti kada su nepravedno napadnuti.

Na konstataciju novinara u emisiji „Stav“ na TV O2, da je on uvek taj koji brani druge u aferama, da na tom „polju“ nema ljudi iz njegove stranke niti koalicionih partnera, te da li to niko nema minimum odgovornosti kada se desi neki skandal, Vučić je rekao da on svakako ima najviše ožiljaka u borbi u politici u Srbiji, ali je to, kaže, suština čoveka – da se bori i da ne odustaje.

„Verovatno nešto nije u redu sa mnom. Ali, ja nemam subote i nedelje, za mene je skoro svaki dan radni, živim za to i borim se za zemlju“, dodao je Vučić. On je podvukao da će se za ljude koje je okupio boriti svaki put kada su nepravedno napadnuti.

NEĆU ŠTITITI NIKOG, MNOGI TREBA DA SE ZABRINU
Nisam od ljudi koji će bilo kada da stane i da pokuša da zaštiti kriminalce, pa makar bili i iz stranke kojoj pripadam, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je u emisiji „Stav“ na televiziji O2 naveo da danas u Srbiji postoje dve politike, politika razvoja, ekonomskog napretka i budućnosti, a sa druge strane politika afera koju, kako kaže, neće unapred da odbaci.

„Treba da se ispita svaka ozbiljna afera, koju neko pokrene, ali isto tako neću dati da se zaborave izmišljene afere, kao ona o „Jovanjici“, nego ću insistirati da se sve razotkrije do kraja, da ljudi vide da se laž ne isplati“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da mu ne pada na pamet da bilo koga štiti i da ima mnogo ljudi unutar SNS koji treba da se pribojavaju.“Videćete sve na sednici Glavnog odbora SNS 29. decembra, unutar stranke biće naznaka i velikih promena. Postoje ljudi koji ne zaslužuju ni moje, ni poverenje građana Srbije. Nisu to oni koje navode naši politički protivnici, jer oni to izmišljaju, ali ima mnogo drugih slučajeva u kojima vidim nerad i bahatost“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je već mnogo puta govorio o nedozvoljenoj upotrebi rotacionih svetala na službenim automobilima, ali da ima ljudi u SNS kojima je to, kako je podvukao, statusni simbol. „Za njih nema ništa važnije nego da na putu razgone ljude od sebe, levo i desno, zato što je to njima statusni simbol kojim pokazuju da su mnogo važni“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da mu, kako se izrazio, ljudi sa lokala pišu i govore o raznim slučajevima zloupotreba. „Pozivam tužioce da rade svoj posao, gonite svakoga, i iz partije kojoj ja pripadam, a koji su prekršili zakon“, zaključio je Vučić.

STRATEGIJOM DO 2025. DA SUSTIGNEMO MNOGE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da veruje da će novi investicioni plan, koji će uskoro predstaviti javnosti, biti ostvaren u narednih pet ili šest godina. Gostujući u emisiji „Stav“ na televiziji O2, Vučić je najavio da će taj plan predstaviti 28. decembra, zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

„To neće da bude samo lista lepih želja, projekata, što su mnogi radili, već ćemo da govorimo koje strukturne reforme preduzimamo i šta je to što treba da napravimo kako bismo mogli te rezultate da postignemo do 2025. godine“, rekao je Vučić.

Naveo je da taj plan predstavlja ubrzano sustizanje zemalja u širem regionu koje su ispred nas, a koje pripadaju EU, te dodao da veruje da će biti ostvaren u narednih pet ili šest godina.

 

Izvor vucic.rs, 23. decembar 2019.

IN4S: PREDSEDNIK SRBIJE APSOLUTNO STOJI ČVRSTO UZ SVOJU SPC
IN4S je kontaktirao kabinet predsjednika Srbije vezano za izjavu koju su režimski mediji interpretirali kao navodno priznanje predsjednika Srbije o navodnoj ”autokefalnosti takozvane CPC”. Iz kabineta oštro osuđuju maliciozne interpretacije i navode da predsjednik Srbije apsolutno stoji čvrsto uz svoju Srpsku pravoslavnu crkvu svuda gdje ona živi i djeluje, pa tako i u Crnoj Gori.

„Nema ni govora o bilo kakvom ”posrednom” priznavanju autokefalnosti CPC od strane predsjednika kako su to neki mediji vrlo zlonamjerno pokušali da istaknu. To naravno nije njegov stav. Naprotiv, notorna je činjenica da je jedina kanonski priznata i autokefalna Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.“, naglasili su u kabinetu predsjednika Srbije.

Kako su nam pojasnili iz Predsedništva, predsjednik Vučić je na nedavnom sastanku sa Milom Đukanovićem povodom usvajanja Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori jasno rekao: ”Sve da ste sto odsto u pravu, a niste, ne možete da otimate nešto što je 100 godina nečije u čistoj državini”.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor IN4S, 23. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u