Američki mediji: SAD gube pomorsku superiornost na račun Kine

Forbs je nedavno svojim čitaocima ispričao alarmantnu priču o „impresivnoj brzini“ i „ogromnim razmjerama“ pomorske modernizacije Kine

Kina bi uskoro mogla promijeniti pomorsku ravnotežu u svijetu i potkopati status modernog gospodara mora Sjedinjenih Država. Čini se da je taj proces u toku i da Vašington ne može učiniti ništa da to zaustavi.

Vidno uzdrman onim što je vidio na fotografiji na kojoj se vidi samo jedno od kineskih vojnih brodogradilišta u blizini Šangaja, časopis Forbs je prošlog dana svojim čitateljima ispričao alarmantnu priču o “impresivnoj brzini” i “ogromnim razmjerama” pomorske modernizacije Kine.

Spomenuto brodogradilište je doista impresivan prizor. Tamo možete vidjeti ukupno devet novoizgrađenih razarača, postrojenih duž rive i usidrenih u unutarnjem pristaništu brodogradilišta. Nasuprot njima, čitava britanska kraljevska mornarica ima ukupno samo šest brodova slične klase, primjećuje Forbs, kao što smo prenijeli u prethodnom članku analize spomenute fotografije.

Kao da to nije dovoljno, isto brodogradilište gradi i najnoviji kineski nosač aviona, treći u nizu. Drugi, nazvan „Šandong“, naručila je Narodnooslobodilačka mornarica početkom ovog dana. Dizajniran za nošenje 36 borbenih aviona J-15 i prvi je kineski nosač aviona u potpunosti proizveden u Kini.

Očekuje se da će onaj u izgradnji u šangajskom brodogradilištu biti još veći i bolji. Konkretno, imaće elektromagnetski katapult, baš kao i najnoviji nosač aviona američke mornarice „USS Džerald R. Ford“. Što je još važnije, ovo je brodogradilište samo dio stvarnih mogućnosti Kine, jer “postoji mnogo brodogradilišta diljem Kine koja su jednako impresivna”, upozorava Forbs.

„DOBAR RAZLOG“ ZA ZABRINUTOST
Ono što bi moglo biti iznenađenje za Forbs već duže vrijeme je tema svih vrsta analitičara. Američki mediji i istraživački centri ujedinjeni su u zabrinutosti zbog rastuće vojne moći Pekinga.

U junu je Centar za novu američku sigurnost (CNAS), istraživački centar sa sjedištem u Vašingtonu, tvrdio da bi kineske industrijske i tehnološke mogućnosti mogle pomoći Pekingu da “pobijedi američke konkurente u njihovoj vlastitoj igri i da Kina stekne prednost u novoj trci u naoružanju”.

“Sovjeti se nikada nisu mogli upoređivati, a kamoli nadvladati američku tehnološku superiornost. Ali isto možda ne vrijedi za Kinu”, upozorava publikacija Centra za novu američku sigurnost i dodaje kako Peking “teži postizanju tehnološke jednakosti i na kraju tehnološkoj dominaciji“.

Isto tako, širok spektar medija od časopisa Diplomat do Nešnel interesta nisu štedjeli riječi, govoreći svojim čitateljima kako kineska vojna modernizacija predstavlja “izazov” za Sjedinjene Države i Vašingtonu pruža “dobre razloge” za brigu.

Harvard polisi rivju otišao je korak dalje i zapitao se može li strategija Pekinga krenuti „putem hegemonije“, priznajući na kraju da to prije svega zavisi od toga „koliko je daleko Kina spremna ići“.

U međuvremenu, korporacija RAND i njoj bliski mediji vjeruju da je došlo vrijeme da se Vašington počne brinuti zbog gubitka svoje vojne superiornosti koja prelazi u ruke „azijskog zmaja“ koji sve više širi krila, ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini.

„Azijski zmaj sve više širi krila. Ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini“, upozorava korporacija RAND.

 

Autor Saša F.

 

Naslovna fotografija: bloomberg.com

 

Izvor logicno.com, 25. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u