Dačić o izjavi M. Tepić: Gnusna laž i politički autogol na štetu Srbije

Dačić je rekao da je izjava Marinike Tepić „težak politički autogol na štetu Srbije“ i da je razmišljao da li da je tuži

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su „najobičnije laži“ tvrdnje potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je on prikupljao novac od privrednika da bi time plaćao povlačenje priznanja Kosova i dodao da je to „jedan od najvećih napada sa ciljem kompromitacije državne politike Srbije“.

„Ovakve afere ruše kredibilitet Srbije, jer će ove stvari da koriste srpski neprijatelji. Ako smo imali 113 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova a sada ih ima 93, valjda neko treba da kaže da smo dobro radili… Postavlja se pitanje da li je dobro da se radi na povlačenju ili ne? Da li je to dobro za Srbiju ili mi radimo nešto čega treba da se stidimo? To je veoma neodgovorna izjava“, rekao je Dačić za televiziju Hepi.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je u utorak da Dačić prikuplja novac od privrednika koji koristi za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Dačić je rekao da je izjava Marinike Tepić „težak politički autogol na štetu Srbije“ i da je razmišljao da li da je tuži ali da je ona tu tvrdnju iznela u formi pitanja, zbog čega „neće da se preganja oko toga“, ali da je njegov šef kabineta najavio tužbu.

„Ovo je teška laž. To znači da je i sve ono što je do sada govorila zasnovano na lažima… Ona je ovako pokazala da su lagali o svemu. Jer ako je ona ovako olako izrekla ovakvu gnusnu laž, time je potvrdila da su takve i druge stvari koje je govorila“, rekao je on.

Dačić je rekao da bi „svi Srbi“ podržali takvu akciju (plaćanje državama da povuku priznanje nezavisnosti), da bi čak prihvatili i da se raspiše zajam za rešavanje pitanja Kosova, ali da to nije način jer se sa drugim državama ne može tako razgovarati.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odobrio tu akciju. Kada su Amerikanci protestovali, ja sam ga pitao da li nastavljamo ili ne i on je odobrio. Ovo je državni projekat od nacionalnog i državnog interesa“, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je Marinika Tepić svojevremeno potpisala zahtev za donošenje skupštinske deklaracije o genocidu a da ove optužbe predstavljaju kompromitaciju akcije povlačenja priznanja, odnosno da se time radi u interesu promocije kosovske nezavisnosti.

„To je jasna politička poruka. Jer ovo nije samo Marinika, nego ona ovde govori i u ime svog šefa Dragana Đilasa i cele koalicije. Oni su se jasno pokazali“, rekao je on.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Beta/N1, 25. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u