U Zagrebu služena misa za Antu Pavelića

Poštovaoci NDH su po završetku mise delili kalendare s citatima poglavnika i ustaškim simbolima, a Novu godinu čestitali su uz pozdrav ‘Za dom spremni’

U bazilici Srca Isusova, koja se nalazi u centru Zagreba, u subotu je održana misa zadušnica za Antu Pavelića, ustaškog poglavnika odgovornog za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. I dok je ranijih godina sada već tradicionalni događaj bio pod lupom javnosti, ovoga puta ispred crkve u Palmotićevoj ulici nije bilo protestanata, policije ni televizijskih kamera. Jedino se po hrvatskom barjaku, koji je nosio Ivica Jurjević, predsjednik zagrebačkog ogranka udruženja Hrvatski domobran, dalo naslutiti da se sprema nešto drugačija misa.

Oko stotinu ljudi, mahom starijih muškaraca, slušalo je propovijed tokom koje je u dva navrata istaknuto da se radi o misi zadušnici za Pavelića. Za razliku od nekih ranijih godina, kada je sveštenstvo bazilike Srca Isusova predvođeno paterom Vjekoslavom Lasićem eksplicitno veličalo ustaškog zločinca i tvrdilo da je on u raju, ove godine nije poslana poruka o čistoći njegove duše.

Poštovaoci NDH i Pavelića, koji je na današnji dan prije 60. godina umro u Madridu, daleko od ruke pravde, po završetku mise dijelili su kalendare s citatima poglavnika i ustaškim te domobranskim simbolima, a novu, 2020. godinu čestitali su uz pozdrav ‘Za dom spremni’.

Poziv na ‘spomen misu povodom 70 godina vječne selidbe duše poglavnika dr. Ante Pavelića’ ranije je preko društvenih mreža uputilo udruženje Hrvatski domobran Zagreb, a u njemu je, pored promašene godišnjice, stajalo ‘neka mu je duša u vječnom miru među anđelima’.

Riječ je o jednoj od podružnica braniteljskog udruženja Hrvatskih domobran, koja izdaje istoimeni list u kojem se otvoreno slavi ustaški pokret i NDH te negiraju razmjere počinjenih zločina. Kako su Novosti pisale, izlaženje tog lista već godinama finansira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na čelu zagrebačkog ogranka udruženja nalazi se spomenuti Jurjević, član HDZ-a koji se 2016. godine pokušao kandidovati za predsjednika te stranke. Kako nije uspio sakupiti potrebnih 10.000 potpisa, na kraju nije postao protivkandidat Tomislavu Karamarku. ‘Nikad ne napuštam viziju dr. Franje Tuđmana. Kad ovih dana gledam kome se sve HDZ klanja i pred kim kliče na gola koljena, mislim i čudim se što bi sve rekao naš pokojni utemeljitelj, koji se nije dao prodati ne samo domaćim muljatorima, već i onim svjetskim, i tu je bio nenadmašiv’, rekao je tada Jurjević i dodao: ‘Moramo slistiti komuniste da ih ne bude na licu zemlje.’

 

Naslovna fotografija: Wikipedia

 

Izvor portalnovosti.com, 28. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u