Kako je američki general priznao da je SPC glavna pretnja za NATO na Balkanu

Da je SPC trn u oku NATO planerima znalo se i pre, ali čini se da je ovo ipak jedan od retkih izleta visokopozicioniranih vojnika SAD

General potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, kazao je u nedavnom intervjuu za „Glas Amerike“ da Srbiji i zemljama regiona „treba pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije“, pri čemu je SPC označio kao glavnu pretnju za dovršavanje posla na Balkanu. Američki general je, između ostalog, ukazao da bi, po pitanju rešavanja problema Kosova, Srbiji „trebalo pomoći da se odupre pritiscima pravoslavne crkve vezane za Rusiju“.

Da je SPC trn u oku NATO planerima znalo se i pre, ali čini se da je ovo ipak jedan od retkih izleta, kada je neko od visoko pozicioniranih vojnika SAD neuvijeno označio pravoslavnu crkvu kao ključnu smetnju za preoblikovanje mape regiona po atlantističkom modelu. Naravno, glavna „krivica“ SPC su njeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi sa Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC), pa se Crkva sada u očima Zapada percipira kao glavni kanal ruskog uticaja.

Kao deo šire strategije obračuna Zapada sa pravoslavljem, upravo u tom ključu mogu se tumačiti i progon SPC iz Severne Makedonije, ali i najnovije pojačane tenzije i pritisak na eparhije SPC u Crnoj Gori. Što se potonjeg tiče, utisak je da nagla ideja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o hitnosti obračuna sa SPC nije potekla iz njegove glave, već da je u pitanju samo fragment ukupne politike NATO u regionu, u njegovom sukobu sa pravoslavljem.

Po oceni analitičara i publiciste Vojina Grubača, izjava bivšeg glavnokomandujućeg kopnenih snaga SAD u Evropi, general-pukovnika Frenklina Rodžersa, o neophodnosti da Alijansa „pomogne“ Srbiji u obračunu sa sopstvenom Crkvom je, pre svega – „skandalozna“.

– Ona jasno pokazuje da SAD i NATO u Srpskoj pravoslavnoj crkvi vide pretnju i problem, pa i glavnog neprijatelja za dovršavanje svoga anticivilizacijskog projekta drobljenja i razaranja pravoslavnih naroda na Balkanu. Nažalost, ova izjava je i upozoravajuća, jer svedoči da je možda već oblikovan neki novi NATO program, sa koncepcijom udara na pravoslavne narode, i to ne samo na Balkanu – kaže Grubač.

On dodaje da ovo nije ništa novo, te da se slično dešava u Ukrajini i Gruziji, a to je sve kasnije poslužilo i kao obrazac i formula za poznata antipravoslavna dešavanja u Crnoj Gori.

– Izjava generala Rodžersa je apsolutna potvrda da je ucenjeni crnogorski režim od NATO funkcionera dobio naredbu da po svaku cenu krene protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno, protiv 99 odsto pravoslavnih vjernika, Srba i Crnogoraca, koji je sačinjavaju. Razlog takvog antipravoslavnog projekta NATO nije samo u viševekovnim vezama sa ruskom crkvom, već i u paničnom strahu Zapada od Rusije, koja je dobila trku u naoružanju – smatra Grubač.

Sagovornik je, ipak, mišljenja da nema previše mesta za paniku, te da se otvorena poruka visokih zvaničnika Alijanse – da u pravoslavlju vide problem, može tumačiti i kao indikator uznemirenosti zapadnih elita.

– Zapad i NATO ne shvataju da se silom oružja ne može boriti protiv metafizike, te da im je ta pretpostavljena bitka protiv pravoslavnih zemalja i pravoslavlja unapred izgubljena, kao uostalom i protiv svih religija koje su do sada napadali, a najviše su do sada, to znamo – napadali zemlje islamske religije – kaže Grubač.

On, stoga, predviđa da će antipravoslavni i antireligijski koncept Zapada, koji je po mnogim pokazateljima već doživeo težak poraz u Ukrajini, isti takav poraz doživeti i u Gruziji i Crnoj Gori, kao i na čitavom Balkanu.

– Posle svega, Zapad će morati konstatovati konačni rezultat te priče, a to je – da su bez ikakvog valjanog i zdravorazumskog razloga stvorili nove neprijatelje u pravoslavnim narodima, i to isljučivo svojim anticivilizacijskim potezima – zaključuje Grubač.

 

Naslovna fotografija: azpolitika.info

 

Izvor Večernje novosti, 29. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u