Ruska crkva i Vaseljenska patrijaršija podržale SPC povodom dešavanja u CG

Patrijarh Vartolomej je istakao da je jedina kanonska Crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve

Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori nije pravedan, rekao je Njegova Svetost Vaseljenski patrijarh Vartolomej i dodao da je to poručio predsjedniku te zemlje Milu Đukanoviću.

Patrijarh Vartolomej je u intervjuu za Kurir istakao da je jedina kanonska Crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve. Prema njegovim riječima, jedini kanonski arhiepiskop u Crnoj Gori je Mitropolit Amfilohije. Ponovio je da „Crnogorska pravoslavna crkva“ nikada neće dobiti autokefaliju.

Patrijarh Vartolomej je govorio i o Kosovu. Naveo je da će Vaseljenska patrijaršija uvijek biti na srpskoj strani.

„Podsjetiću da je grčki narod uvijek pomagao srpsku braću s Kosova i Metohije. Pogotovo izražavamo veliko žaljenje zbog stradanja srpskih svetinja, manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, koje sam lično 1993. posjetio sa svojom delegacijom, i molimo se Bogu za srpski narod“, rekao je Njegova Svetost Vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Dodao je i da je na KiM bio sa Patrijarhom Pavlom na čijoj je sahrani održao besjedu. Njega je opisao kao „savremenog svetitelja“. Patrijarh Vartolomej je srpskom narodu uputio „poruku ljubavi“ za Božić. Naveo je da Vaseljenska patrijaršija uvijek misli na srpski narod.

 

Izvor sveosrpskoj.com, 30. decembar 2019.

 

SINOD RPC: SVE POMESNE CRKVE DA PODRŽE VERNIKE U CRNOJ GORI
Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozvao je sve pomesne crkve da podrže kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, navodi se u poslanici patrijarha i Sinoda objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije.

„Obraćamo se svim pomesnim pravoslavnim crkvama da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori. Opasnost koja se nadvila nad njom niko od nas ne treba da shvati kao daleku ili tuđu. Ono što danas pokušavaju da nametnu vernicima u Crnoj Gori, sutra može snaći svaku crkvu“, navodi se u poslanici.

Arhijereji Ruske pravoslavne crkve nazvali su zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori, „činom podrške raskola slabljenjem kanonske Crkve i pokušajem da se ona stavi u ponižavajuću i opasnu zavisnost od države – tim pre nepravednu, jer je Crna Gora sekularna država“.

„Samovoljno i ilegalno upadajući u oblast kanonskog prava vlasti zemlje negiraju očigledan i lako dokaziv kontinuitet kanonske Crkve, insistirajući na njenoj preregistraciji, čime se Crkva stavlja van pravnog okvira i postavlja pod udar agresivnog nacionalizma“, ističe se u poslanici.

Sinod je takođe apelovao na svetsku zajednicu da spreči kršenje prava verskih zajednica u Crnoj Gori, podsetivši da je Evropska komisija za demokratiju putem prava ranije postavile ozbiljne primedbe na novi zakon o verskim slobodama.

„Očigledno je da se ovim zakonodavnim aktom ignoriše volja značajnog dela stanovništva u zemlji“, ocenjuje Sinod i dodaje da „treba istaći da je državno rukovodstvo zemlje zapravo grubo prekršilo princip odvajanja verskih zajednica od države, formalno utvrđen Članom 14 Ustava Crne Gore i koje se otvoreno upustilo u stvaranje ’nove crkve‘ koja bi služila njihovim političkim interesima“.

U poslanici Sinod poziva vlasti ove balkanske države da revidiraju politiku koju vode, „da se saberu i umesto mitskih ’velikosrpskih šovinista‘ u pravoslavnim vernicima vide svoje dedove, očeve i majke, braću, sestre i decu“.

Skupština Crne Gore je ranije većinom glasova vladajuće koalicije usvojila Zakon o slobodi veroispovesti i verovanja i pravnom položaju verskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva se plaši da će nakon usvajanja ovog zakona početi oduzimanje srpske crkvene imovine i njena predaja nepriznatoj u pravoslavnom svetu crnogorskoj „autokefalnoj“ crkvi.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve pozvala je vernike u Crnoj Gori da učestvuju u Saboru 21. decembra u Nikšiću. Ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u centru grada okupilo se oko šest hiljada ljudi. Učesnici su tražili od države da potpiše sporazum sa Srpskom crkvom, odustane od oduzimanja njene imovine i vrati ili nadoknadi ono što je ranije oduzeto.

 

Izvor Sputnjik, 30. decembar 2019.

 

POSLANICI I LIDERI DPS-A ISKLjUČENI IZ PRAVOSLAVNE CRKVE
Episkopski savet SPC u Crnoj Gori praktično je isključio iz Pravoslavne vere sve pravoslavne poslanike iz vladajuće koalicije koji su u Skupštini Crne Gore glasali za kontroverzni Zakon o slobodi veroispovesti.

U saopštenju posle večerasnje sednice Saveta navodi se: „Donošenje ovakvog zakona ne služi na čast i blagoslov ni onima koji su ga predložili, ni onima koji su ga izglasali i proglasili i time su svi oni koji su pravoslavni, sa žaljenjem konstatujemo, sami sebe isključili iz Pravoslavne Crkve, te su stoga odlučeni od Svetih Tajni i nalažemo našem bogoljubivom sveštenstvu da im, po riječima Svetog Petra Cetinjskog, „nikakvoga posla crkevnoga“ ne obavlja, do njihovog pokajanja, za koje se molimo.“

 

Naslovna fotografija: Anadolija

 

Izvor Večernje novosti, 29. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u