Rusija se oglasila o dešavanjima u Crnoj Gori

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ističe da je reč o jačanju administrativnog pritiska na SPC s ciljem njenog potpunog istiskivanja iz Crne Gore

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost situacijom nastalom u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Rusko ministarstvo je saopštilo da su „jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ za obezbeđivanje normalnog razvoja društva“.

O atmosferi u kojoj se to dogodilo svedoči činjenica da je zbog nemira u parlamentu privedeno 17 poslanika opozicionog Demokratskog fronta, a masovni protesti održani su u nekoliko gradova uz učešće verskih i javnih ličnosti, navodi se u saopštenju iz Moskve.

Novi zakonski akt, između ostalog omogućava crnogorskim vlastima da od Srpske pravoslavne crkve (SPC) oduzmu više od 650 verskih objekata i da ih predaju nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), dodaje se u saopštenju, uz ocenu da je reč o jačanju administrativnog pritiska na SPC s ciljem njenog potpunog istiskivanja iz Crne Gore.

Uvereni smo u potrebu strogog poštovanja zakonitih prava kanonskih pravoslavnih crkava, ističe se u saopštenju i dodaje da je zanemarivanje njihovog mišljenja, uplitanje u istorijsku stvarnost, pokušaj uzurpiranja imovine, veštačko stvaranje uslova za razdvajanje vernika praćeno velikim problemima.

Zakon koji je doneo crnogorski parlament i potpisao predsednik Milo Đukanović ne samo što se ozbiljno dotiče interesa Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, već i izdiže ovo pitanje na međunarodni nivo. Jedinstvo i solidarnost pravoslavnog sveta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ su za obezbeđivanje normalnog razvoja društva, saopšteno je iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia

 

Izvor Beta/B92, 31. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u