U Novom Sadu Episkop bački Irinej predvodio protest podrške Srbima u CG

Građani Novoga Sada, predvođeni svojim Episkopom, iskazali su odlučno protivljenje nasilnom oduzimanju crkava i manastira

Odluka crnogorskog režima da donese zakon kojim će da otme crkve i hramove Srpske pravoslavne crkve, izazvao je lavinu spontanih reakcija Srba u Srbiji i Republici Srpskoj.

Beograd, Novi Sad, Jagodina, Obrenovac, Banja Luka, Foča, Trebinje samo su neki od gradova gde su građani, prethodnih nekoliko dana, izašli na ulice kako bi pružili podršku svojim sunarodnicima u Crnoj Gori.

Kako je to izgledalo pogledajte u video snimcima ispod:

 

Izvor Večernje novosti, 30. decembar 2019.

 

NOVI SAD UZ SRBE IZ CRNE GORE
Građani Novog Sada izašli su u ponedeljak na ulice svog grada u znak podrške vernicima SPC u Crnoj Gori. Novosađani su poručili da otimanje crkava i hramova, koje sprovodi crnogorski režim, neće proći. Na protestu su bili prisutni i crkveni velikodostojnici.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački g. Irinej, zajedno sa Episkopom mohačkim g. Isihijem i sveštenstvom Eparhije bačke, prisustvovao je 30. decembra 2019. godine, na Trgu Republike u Novom Sadu, protestu organizovanom protiv usvajanja diskriminatornog „Zakona o slobodi veroispovesti (!) i pravnom položaju verskih zajednica” u Crnoj Gori, i time je pružio punu podršku odbrani pravâ Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Mirnom šetnjom od Trga Republike do Gradske kuće, građani Novoga Sada, predvođeni svojim Episkopom, iskazali su odlučno protivljenje nasilnom oduzimanju crkava i manastira, i uputili molitve Gospodu da urazumi predstavnike vlasti u Crnoj Gori da prekinu sa nasiljem i otimanjem imovine Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju Eparhije bačke.

 

Naslovna fotografija: eparhijabacka.info

 

Izvor Večernje novosti, 30. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u