Vučić sa patrijarhom: Nadam se da niko neće zauzimati Ostrog

„Nadam se da to nije ničija ideja“, istakao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi izlaz iz krize u Crnoj Gori

Za nas je važno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da dođe do smirivanja tenzija. Uveren sam da niko tamo ne misli da bi bilo dobro da neko dođe da zauzima Ostrog. Ovo je izjavio danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je ključno jedinstvo Srba, gde god da žive.

„Nadam se da to nije ničija ideja“, istakao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi izlaz iz krize u Crnoj Gori, pošto je očigledno da su obe strane odlučne da istraju.

Vučić ističe da su ograničene stvari koje Srbija može da uradi povodom toga i da treba delovati pre svega rečima, znanjem, pravničkom i drugom strukom. Predsednik je rekao da treba da ukažemo svima u svetu o čemu se radi, Venecijanskoj komisiji, svim drugim komisijama, telima, forumima i organizacijama.

„Sa druge strane, da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice, koje prihvatamo i koje postoje, nema razlika“, poručio je Vučić.

Kaže da nema nikakve razlike između Srbina koji živi u Beogradu, Banjaluci, Podgorici, Budvi ili nekom drugom gradu, i da svi Srbi osećaju ono što osećaju i Srbi u nekoj drugoj državi. Kako je rekao, važno je što je ključna poruka patrijarha danas jedinstvo srpskog naroda.

„OD PATRIJARHA REČI RAZUMA I SMIRIVANjA“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od patrijarha Irineja danas čuo reči razuma i smirivanja povodom situacije u Crnoj Gori, da će država pomoći i zajednički delovati u zaštiti interesa SPC i srpskog naroda, ali da su saglasni, obojica, da je neophodno puno jedinstvo srpskog naroda.

„Verujem da će u narednom periodu, posle ovakvih reči patrijarha, koji je pozvao na smirivanje, ali i odlučnosti da se ne dozvoli otimanje srpskih svetinja, da će se svi privesti razumu i da ćemo moći na normalan način da gledamo u budućnost i da razmišljamo o ekonomskim rezultatima“, istakao je Vučić.

On je novinarima, posle sastanka sa patrijarhom Irinejem, na kojem je bilo reči o događajima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, rekao da je delegacija države došla po savete, da čuje kakva su razmišljanja patrijarha.

„Čuli smo reči razuma, reči smirivanja, reči koje znače podršku srpskom narodu. Ono na čemu je patrijarh insistirao i mi smo se saglasili je neophodnost punog jedinstva srpskog naroda i da zajednički razumemo sa kakvim se nacionalnim problemima suočavamo, istovremeno poštujući državne granice drugih zemalja“, rekao je Vučić.

On je naveo da jedinstvo srpskog naroda, na kojem je uvek radila srpska crkva, posebno patrijarh Irinej, jeste nešto na čemu će država nastaviti da radi, ulaganjem u kulturne institucije, udžbenike na srpskom jeziku, podršku očuvanju kulturne baštine svuda u regionu.

Vučić je preneo da je sa patrijarhom razgovarao o neophodnosti očuvanja naših svetinja, crkava i manastira, te istakao da je patrijarh rekao da razmišlja o tome da se u narednom periodu formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla i u međunarodnim forumima, institucijama i organizacijama na najbolji mogući način da štiti interes SPC i srpskog naroda, i u Crnoj Gori.

„Što se države tiče, mi ćemo, u svakom slučaju, pomoći i zajednički delovati i po savetima njegove svetosti“, dodao je Vučić.

On je napomenuo da je veoma srećan zato što je predsednik zemlje u vreme kada je na čelu SPC patrijarh Irinej, za kojeg je rekao da je dubokomisleći, ogromnog srca za srpski narod i razume državu i njene potrebe.

„Onoliko koliko država može da pomogne crkvi, mi ćemo uvek biti podrška, bez obzira da li ćemo se uvek, po svakom pitanju, saglasiti sa svakim arhiepiskopom“, podvukao je Vučić.

Naveo je da je uveren da će se sačuvati mir za srpski narod gde god da živi i da ćemo uspeti da zaštitimo svetinje koje su vekovima naši ljudi uspeli da očuvaju.

Predsednik Vučić je dodao i da je lično veoma ponosan zato što je aktuelna vlast, od svih prethodnih, imala najveću ulogu u izgradnji Hrama Svetog Save. To su, kaže, stvari koje nisu samo verske, čak ne ni samo nešto što će pripadati kulturnoj baštini našeg naroda, već nešto što će služiti našem narodu u svakom smislu, pa čak i turističkom.

„To će biti mesto okupljanja i simbolično za sve Srbe i pravoslavne vernike iz celog regiona. Ponosan sam na to što ćemo sledeće godine taj posao da završimo“, rekao je Vučić.

Dodao je da je patrijarh i ovog puta, kao i na ranijim sastancima, izrazio zabrinutost zbog niskog nataliteta i zahvalio poglavaru SPC što uvek ističe potrebu da imamo više dece i da ne gubimo generacije. Vučić je preneo da je patrijarha upoznao sa svim što je postignuto u ovoj godini i izrazio očekivanja da u 2020. rezultati budu još bolji.

„Zaista sam zadovoljan teškim uloženim radom, dobrim rezultatima, a patrijarh je, kao i uvek, brižan za celinu srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Dodao je da je patrijarh zamolio da se nastavi sa podrškom Republici Srpskoj.

„I ja sam obećao da će Srbija nastaviti, uz poštovanje integriteta BiH, da pruža podršku našem narodu zapadno od Drine, koja nikada nije bila veća nego ove godine“, rekao je Vučić.

„SPREMAN SAM ZA SASTANAK NA NAJVIŠEM NIVOU SA CG“
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je uvek spreman za sastanak na državnom nivou sa predstavnicima Crne Gore i najavio skup lidera regiona u Karlovcima ili Subotici krajem januara, na kojem bi trebalo da bude i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Vučić je novinarima, posle sastanka sa patrijarhom Irinejem, na pitanje da li je vreme za sastanak državnog vrha dve zemlje, rekao da je na to uvek spreman.

„Mislim da postoji skup koji je zakazan u Karlovcima ili Subotici, krajem januara ili početkom februara, gde će biti mnogi lideri iz regiona. Mislim da je moguć dolazak i predsednika Đukanovića“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao i u Tirani ovog meseca i da nema problem da razgovara, navodeći da njih dvojica neke stvari vide na nešto drugačiji način.

„Ali, naše je da poštujemo državu Crnu Goru, da razumemo potrebe i zahteve srpskog naroda. Da se ne stidimo toga što pripadamo srpskom narodu, ne pada mi na pamet, nikoga nismo uvredili, učinili nažao. Ako u svemu lošem što se zbivalo našem narodu ima nešto dobro, to je što se pokazalo jedinstvo srpskog naroda“, rekao je Vučić.

To jedinstvo, rekao je, ne bi bilo moguće da nije „ovakvog srpskog patrijarha“ i da, kako kaže, Srbi nisu sazreli kao narod i shvatili da ne treba da se okupljaju zato što smo protiv nekog drugog, nego zato što smo za sebe.

„Ne treba na negativističkom pristupu da gradimo svoje jedinstvo, već na tome kako ćemo decu da učimo srpski, da imamo iste bukvare, da čuvamo istu našu srpsku pravoslavnu crkvu, kao što to dozvoljavamo svima drugima, da baštine svoja verska osećanja ovde u Srbiji“, rekao je Vučić. To je snaga srpskog naroda koja je racionalna, odgovorna i ozbiljna, a nije rušilačka, dodao je predsednik.

Novinar sarajevske Federalne televizije pitao je patrijarha i predsednika da li su razgovarali o suđenju protiv SPC za šest slučajeva pedofilije, koje bi trebalo da počne u Londonu.

„Naravno da nismo o tome razgovarali“, rekao je Vučić i upitao novinara iz kog medija dolazi, navodeći da je važno da građani Srbije čuju tu informaciju.

Upitan kako gleda na izjavu Vuka Jeremića da Srbija nije zauzela adekvatan stav po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, Vučić je, uz napomenu da ne želi da se bavi stranačkim stvarima, rekao da bi bilo dovoljno da građani pogledaju šta je tadašnja vlast radila 2006. godine i da poslušaju „jedan Jeremićev razgovor“ kako bi razumeli kakav je njegov odnos prema Crnoj Gori i narodu u Crnoj Gori. Na Jeremićev razgovor sa saradnikom crnogorskog predsednika Roćenom podsetili su ovih dana i drugi funkcioneri SNS.

Sastanak patrijarha Irineja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je danas u zgradi Patrijaršije u Beogradu, nešto posle deset časova. Osim patrijarha i predsednika, sastanku su prisustvovali i episkop Stefan, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Vučić je ranije najavio da će tema razgovora biti formiranje određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi sa crnogorskim Zakonom o slobodi veroispovesti.

„Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC“, poručio je Vučić gostujući sinoć u emisiji RTS-a „Oko“. Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Tanjug/Beta/B92, 31. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u