Kina u 2020. ulaže 114 milijardi dolara u železničku mrežu

Kina je „otela“ Trampovu ideju, osigurala novac i pokreće ambiciozni plan izgradnje moderne infrastrukture koja će povezati kineske gradove i sela

Kina 2020. planira uložiti oko 800 milijardi juana ili 114,36 milijardi dolara u izgradnju željeznica, saopštilo je ministarstvo saobraćaja.

Ulaganja u puteve i plovne puteve iznosiće gotovo 1.800 milijardi juana, dok je za civilno vazduhoplovstvo izdvojeno oko 90 milijardi juana. Koliko je to u dolarima? Nećemo dalje praviti konverziju, jer ćemo se očito morati privikavati na cijene projekata u kineskoj valuti. U 2019. godini je očekuje da će konačna ulaganja u osnovna sredstva u kineskom saobraćajnom sektoru premaši 3.200 milijarde juana, izvijestila je novinska agencija Sinhua.

Kineska nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) odobrila je tri željeznička projekta i jedan projekt aerodroma. Peking je ubrzao izdatke za infrastrukturu kako bi podstakao ekonomski rast uopšteno i standard stanovništva, time i njihovu korovnu moć. Ova je odluka logična, jer ako dođe do poremećaja na bilo kojem tržištu, vlasti još uvijek mogu računati na 1,5 milijardi Kineza, koji s rastućom kupovnom moći vrlo lako mogu popuniti nastale praznine.

Komisija je odobrila projekt izgradnje brze željeznice vrijedne 72,29 milijardi juana ili 10,34 milijarde dolara u sjeveroistočnim pokrajinama Ljaoning i Đilin. NDRC je takođe odobrila dva željeznička projekta koji povezuju gradove u Unutrašnjoj Mongoliji i autonomnoj regiji Ningsja, uz ukupna ulaganja od 54,63 milijardi juana. Osim toga, Kineska nacionalna komisija za razvoj i reforme je odobrila projekt vazdušne luke vrijedan 1,66 milijardi juana u južnom Đangsiju.

Ironija sudbine je da Donald Tramp prije i neposredno nakon izbora rekao kako će preporoditi Ameriku s ulaganjima u infrastrukturne projekte ukupne vrijednosti 1000 milijardi dolara. I dok se SAD bore s budžetskim manjkom i probijanjem stropa duga, Kina je „otela“ Trampovu ideju, osigurala novac i pokreće ambiciozni plan izgradnje moderne infrastrukture koja će povezati kineske gradove i sela na cijeloj državnoj teritoriji.

 

Naslovna fotografija: Reuters

 

Izvor logicno.com, 01. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u