Mitropolija traži kontrolu rada policije

Razlog je ponašanje policije prema građanima koji su u ponedeljak prisustvovali molebanu ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je danas predstavnike Saveta za građansku kontrolu rada policije i nevladin sektor da zatraže unutrašnju kontrolu rada službenika policije, povodom njihovog ponašanja prema građanima koji su u ponedeljak prisustvovali molebanu ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Policija je u ponedeljak privela pet osoba zbog, kako navode, sumnje da su počinili više prekršaja, prenosi podgorički portal Vijesti i dodaje da je više službenika u civilu, koji su došli vozilima sa civilnim tablicama, privelo nekoliko građana, među kojima i više maloletnika i to nakon što su građani počeli da se razilaze.

MCP traži i da ako se te činjenice utvrde, kao i da su pripadnici policije prekoračili ovlašćenja, da se kazne, javlja Tanjug.

„Preporuka sveštenstva donesena na osnovu informacija sa kojima smo raspolagali da će biti ubačene osobe koje će gađati policajce i izazivati haos i nered ulicama Podgorice, pokazala se istinitom. Najoštrije osuđujemo primenu sile od strane tajne policije nad nedužnom decom”, piše u saopštenju MCP.

Policija je saopštila da je uhapsila D. Š. (18), M. L. (17), A. M. (18), M. L. (21) i D. L. (16) u ponedeljak i da su u utorak sprovedeni u Sud za prekršaje u Podgorici, dok su M. L. i D. L. pušteni.

 

Naslovna fotografija: Anadolija

 

Izvor Politika, 01. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u