Ambasador Srbije u Podgorici pozvan „na raport”, Beograd uzvratio

Diplomatske varnice između Podgorice i Beograda nakon protesta navijača Crvene zvezde ispred ambasade CG u Beogradu

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović pozvan je na razgovor u crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova, koje je osudilo, kako navode, sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade u Beogradu.

„Nasrtaj na ambasadu i državne simbole susedne i prijateljske zemlje i članice NATO-a, a u stvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv. Iako je atak na ambasadu bio najavljen još pre dva dana i trajao više od sat vremena, nerazumljivo je da organi bezbednosti Srbije nisu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore“, poručuju iz crnogorskog MIP-a.

Obaveza zemlje prijema je da, kako navode, osigura normalno funkcionisanje i bezbednost diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih država i da spreči ovakve incidente koji mogu negativno uticati na bilateralne odnose dve države, prenosi RTCG.

„Pozivamo Vladu Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, hitno reaguje na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što prije preduzmu odgovarajuće mere protiv organizatora i počinilaca koji narušavaju bezbednost prostorija Ambasade Crne Gore“, zaključuju u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Crne Gore.

  

Izvor Sputnjik, 3. januar 2019. 

BEOGRAD ODGOVORIO, POZVAN OTPRAVNIK
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je danas na razgovor otpravnika poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu, saznaje Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je tu informaciju i objasnio da je crnogorski ambasador Tarzan Milošević van Srbije, te da je stoga na razgovor pozvan otpravnik poslova crnogorske ambasade.

Ranije danas crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova u Podgorici pozvalo je na razgovor ambasadora Srbije Vladimira Božovića, zbog sinoćnjeg pokušaja navijača da zapale crnogorsku zastavu ispred zgrade Ambasade u Beogradu, na protestu protiv pokušaja Crne Gore da preuzme imovinu Srpske pravoslavne crkve.

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

Izvor Sputnjik, 3. januar 2019.

 

 

Pratite nas na YouTube-u