SAD likvidirale glavnog iranskog generala, Iran najavio brzu i „strašnu” osvetu

Hamnei poručio da „strašna osveta čeka one na čijim rukama je ostala krv Sulejmanija” i proglasio trodnevnu žalost. U Iranu masovni protesti

Komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu, potvrdile su iranske vlasti.

Navodi se da je iranski general ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Pentagon je takođe potvrdio da je iranski general ubijen, kao i da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

„Oružane snage SAD preduzele su odlučne korake, kako bi zaštitile sve američke građane koji su zaposleni u inostranstvu, ubistvom Sulejmanija, budući da je on bio vođa jedinice koju SAD smatraju terorističkom“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Iz Ministarstva odbrane SAD tvrde i da je ova operacija sprovedena sa ciljem da se spreči napad od strane Irana, budući da je, kako se tvrdi, Sulejmani pripremao napad na američke diplomate u Iraku, kao i u regionu.

Pored toga, tvrdi se i da je upravo Sulejmani odgovoran za napad na baze koalicije u Iraku, kao i da je on bio taj koji je dao naredbu da se izvrši napad na američku ambasadu u Bagdadu.

 

IRAN: OSVETIĆEMO SMRT SULEJMANIJA
Ubrzo je stigao i odgovor Teherana, a vrhovni lider Irana Ali Hamnei obećao je da će uslediti osveta zbog ubistva Sulejmanija.

„Strašna osveta čeka one na čijim rukama je ostala krv Sulejmanija“, naveo je on.

Hamnei je objavio i trodnevnu žalost povodom smrti ovog iranskog generala.

 

Izvor Sputnjik, 3. januar 202o.

„PREĐENA CRVENA LINIJA“
Iran će u veoma bliskoj budućnosti odgovoriti na ubistvo iranskog generala Kasemija Sulejmanija, izjavio je zvanični predstavnik iranske Vlade Ali Rabi.

„SAD su prešle crvenu liniju, iranska nacija će u veoma bliskoj budućnosti odgovoriti na ovo“, rekao je on.

Uporedo, na ulice Teherana, kao i drugih gradova Irana, na ulice je izašlo na hiljade ljudi u znak protesta zbog ubistva Sulejmanija.

Podsetimo — iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Smrt Sulejmanija potvrdile su i iranske vlasti, kao i Pentagon, koji je dodao da je operacija izvedena po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa.

 

Izvor Sputnjik, 3. januar 2020

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u