Dojče vele: Tramp je praktično objavio rat Iranu

Sulejmanijeva smrt nije samo jak udarac Iranu, već i težak udarac svakoj nadi u deeskalaciju situacije u regionu

Iranski duhovni vođa ajatolah Ali Hamnei najavljuje osvetu zbog smrtonosnog američkog raketnog napada na iranskog generala Kasima Sulejmanija. U poruci na Tviteru, Hamnei je „zločincima“ odgovornim za Sulejmanijevu smrt zapretio „ozbiljnom odmazdom“. On je takođe proglasio trodnevnu žalost za Sulejmanijem.

Sjedinjene Države su tokom noći u Iraku ubile Kasima Sulejmanija, jednog od najviše rangiranih iranskih generala. Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je naredbu za napad u blizini međunarodnog aerodroma Bagdad izdao predsednik Donald Tramp – kao „čin odbrane“. Sulejmani je, dodaju, aktivno radio na planovima za napad na američke diplomate i vojne snage, a cilj napada je odvraćanje Irana od budućih akcija, naveli su iz Pentagona.

Američki predsednik Donald Tramp je, neposredno nakon napada, objavio tvit bez reči na kome se samo nalazi američka zastava.

Pored Sulejmanija, čiju je smrt potvrdio i Teheran, u napadu je ubijen i jedan od lidera proiranskog PMF Abu Mahdi el Muhandis.

Kao komandant iranske Revolucionarne garde, Sulejmani je bio na čelu specijalnih jedinica, brigade Al Kuds, i rukovodio je misijama u inostranstvu. Revolucionarna garda su elitne jedinice iranske vojske koje Sjedinjene Države klasifikuju kao terorističku organizaciju.

NAPAD U BLIZINI AERODROMA
Prema podacima iračkih bezbednosnih krugova, projektili su pogodili konvoj vozila milicije, a dva vozila su eksplodirala. Ubijeno je ukupno sedam ljudi, a više njih je ranjeno. Iračka vojska zvanično je objavila da se napad dogodio u blizini skladišta pored bagdadskog aerodroma.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Šarif ocenio je da je ubistvo Sulejmanija „izuzetno opasno“ i da predstavlja „glupu eskalaciju“. Šarif je takođe, u poruci na Tviteru, ubistvo generala osudio kao „akt međunarodnog terorizma“.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je, preko predstavnika švajcarske ambasade u Teheranu koje tamo zastupa interese Sjedinjenih Država, poručilo da Iran oštro osuđuje američku akciju.

Osvetu SAD najavio je i bivši komandant Revolucionarne garde, Mosen Resai. Odmazda za smrt „mučenika“ Sulejmanija bića „užasna“, rekao je.

U Teheranu je sazvana i vanredna sednica Vrhovnog saveta nacionalne bezbednosti, izjavio je portparol tog tela, a prenosi državna novinska agencija ISNA.

AMERIČKE DEMOKRATE ZABRINUTE
Američki demokrata Adam Šif, predsedavajući Odboru Predstavničkog doma Kongresa zaduženom za nadzor tajnih službi , takođe je izrazio svoju zabrinutost. On je na Tviteru napisao da je Sulejmani bio odgovoran za „nezamislivo nasilje“ i da je svet bez njega bolji.

Ali američki Kongres nije odobrio raketni napad na Bagdad, „a narod Amerike ne želi rat sa Iranom“, nastavio je Šif. Američke jedinice sada bi trebalo da budu zaštićene od „gotovo neizbežne eskalacije“.

NOVI VRHUNAC U SUKOBU SAD I IRANA
Iranski general Kasim Sulejmani više puta je viđan sa pripadnicima šiitskih milicija u Iraku i Siriji. Njegova smrt je novi vrhunac u sukobu Sjedinjenih Američkih Država i Islamske Republike Iran.

SAD su prošlog vikenda napale pripadnike šiitske milicije u Iraku. U napadu na brigade Hezbolaha ubijeno je 25 boraca. Kao odgovor na to, stotine demonstranata provalile su u utorak u posebno zaštićenu, tzv. „zelenu zonu“ američke ambasade u Teheranu. Pritom je zapaljeno nekoliko stražarnica, a snage bezbednosti uspele su da potisnu demonstrante. U toj akciji američka vojska koristila je i helikoptere, a i nekoliko stotina američkih vojnika prebačeno je u region.

Sjedinjene Države optužuju rukovodstvo u Teheranu da stoji iza protesta. Državni sekretar Majk Pompeo optužio je u sredu El Muhandisa da je odgovoran za napad na američku ambasadu. Iran je odbacio te optužbe.

„OBJAVA RATA“
Većina analitičara iznenađena je najnovijim razvojem situacije. „Predsednik koji je obećao da neće uvoditi Sjedinjene Države u nove ratove na Bliskom istoku upravo je proglasio rat“, izjavio je šef istraživačkog centra Međunarodne krizne grupe Robert Malej. Sulejmanijeva smrt, dodaje, nije samo jak udarac Iranu, već i težak udarac svakoj nadi u deeskalaciju situacije u regionu.

Iranski analitičar Muhamed Marandi u objavi na Tviteru ocenio je da je napad u suštini objava rata oružanim snagama Irana i Iraka. „Bilo bi najbolje za sve američke građane da odmah napuste region“, napisao je Marandi.

Stručnjak za Iran Filip Smit sa vašingtonskog Instituta za politiku Bliskog istoka, predviđa da će ubistvo generala imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011. i lidera „Islamske države“ Abu Bakra al Bagdadija prošle godine.

 

Izvor Dojče vele, 04.01.2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u