Ruski patrijarh: Ništa slično u istoriji pravoslavlja, SPC je na iskušenjima

Mi treba da osudimo oduzimanje hramova i svaki pokušaj državnih vlasti Crne Gore da oduzimaju imovinu od kanonske Crkve

Na bratskoj trpezi po završetku liturgije u Sretenjskom stavropigijalnom manastiru patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril prokomentarisao je situaciju koja je zadesila Crnu Goru posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji uskraćuje prava Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kako se navodi na sajtu pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske, patrijarh Kiril je rekao da se danas vaseljenska crkva nalazi u izuzetno specifičnom položaju.

Ništa slično u istoriji pravoslavlja, u poslednjih nekoliko vekova, nije bilo. Čak ni onda kada se pravoslavni Istok nalazio pod vlašću osmanlijske Turske, njen uticaj na ukupno pravoslavlje je balansirala snaga Ruske imperije i naša braća su znala da postoji pokrovitelj i zaštitnik pravoslavlja – to je sveta Rusija.

Promenio se istorijski kontekst i Rusija kao svetovna država sada ne može da ima tu istu ulogu. Pri najboljem odnosu prema delatnosti Ruske pravoslavne crkve država se ne meša ni u naše unutrašnje poslove, niti u našu spoljašnju delatnost, koju mi vršimo isključivo u skladu sa kanonskim pravilima. U isto vreme, kada je Ruska crkva dobila potpunu slobodu, mi smo sa žaljenjem prinuđeni da konstatujemo da se poglavari nekih pomesnih pravoslavnih crkava nalaze ne samo pod uticajem, već skoro i pod vlašću određenih svetovnih snaga.

Na nas su desetinama godina vršili pritisak. Pritiskala nas je sva moć ateističke države, sva politička snaga, vlast, specijalne službe. Međutim, mi smo izdržali taj pritisak! Međutim, današnja kriza u pravoslavlju je projavila nesumnjivu slabost nekih pomesnih crkava. Po milosti Božijoj, nisu svi arhijereji u tim crkvama pogazili kanone. Mi znamo da se veliki broj drugih pomesnih crkava čvrsto drži kanonskog poretka, posebno priznanje zaslužuje pozicija jerusalimskog patrijarha koji ne dopušta raskolnicima da služe kod Groba Gospodnjeg, što bi bila katastrofa za vaseljensko pravoslavlje.

Velika iskušenja su zadesila danas Srpsku pravoslavnu crkvu. U Crnoj Gori, maloj zemlji gde se uvek negovao poseban odnos prema Rusiji, donesen je zakon saglasno kojem će sve crkvene nepokretnosti preći iz ruku kanonske Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u ruke raskolnika. Mitropolit Amfilohije bori se za pravoslavlje, on nije pognuo glavu pred raskolnicima, ali ni mi ne treba da ćutimo, pri tom ne samo sa nivoa Moskovske patrijaršije ili Odeljenja spoljnih crkvenih veza. Mi moramo biti solidarni sa mitropolitom Amfilohijem.

Mi treba da osudimo oduzimanje hramova i svaki pokušaj državnih vlasti Crne Gore da oduzimaju imovinu od kanonske Crkve. I eto, to se dešava u srcu Evrope, one iste Evrope, koja je deklarisala, kao i Sjedinjene Države, princip odvojenosti crkve od države! Dešava se da se princip svetovne države lako ruši radi određenih političkih ciljeva, između ostalog, i nesumnjivo zbog borbe protiv Rusije.

Danas niko ne sme da ostaje po strani u odnosu na sve što se dešava u pravoslavnom svetu. Treba slati pisma podrške mitropolitu Amfilohiju, izražavati mu našu ljubav, govoriti o tome da Ruska pravoslavna crkva ostaje zajedno sa pravoslavnima u Crnoj Gori. Veoma je važno da oni koji stradaju danas u Crnoj Gori osećaju podršku naše Crkve. I isto kao što mi možemo i treba da pišemo pisma kritike u Konstantinopolj, da upozoravamo grčke jerarhe o nedopustivosti narušavanja jedinstva pravoslavlja.

Zašto smo mi tako ubeđeni da je na našoj strani istina? Zbog toga što se mi ne uklapamo ni u kakve političke ciljeve i ne osećamo nikakav politički pritisak. Mi polazimo isključivo iz principa kanonskog prava. A kakva može biti istina u Konstantinopolju, koji se grubo meša u jurisdikciju druge pomesne Crkve, koji samovoljno skida anatemu sa onoga koji sa Konstantinopoljem nema nikakvu vezu, i dariva „autokefaliju“raskolnicima, koji nemaju jerarhijskog prejemstva?

Rusija danas vodi nezavisnu politiku i u Ruskoj crkvi, kao što sam već pomenuo, potpuno je nezavisan pogled i na unutrašnje i na spoljne poslove. Naravno, u tom smislu se mi veoma razlikujemo od onih pomesnih crkava koje se nalaze u zavisnosti od snaga, ne prosto necrkvenih, već, ja bih rekao, antihrišćanskih. Zato danas kao nikada mi treba da budemo solidarni. Mi treba da razumemo gde je istina, a gde je laž i da se molimo za našu braću i naše sestre, koji pate od grubog mešanja svetovnih vlasti. Mi moramo biti sa onima čije se crkve zatvaraju ili se predaju raskolnicima, sa onima, koji stradaju za pravdu Božiju.

„Verujemo, Gospod neće ostaviti nas, ni Rusku crkvu, kao ni druge pravoslavne crkve, ukoliko ostanemo nepokolebivo verni svetom pravoslavlju. Na nama kao najvećoj pomesnoj crkvi sveta počiva posebna odgovornost za jedinstvo pravoslavlja. Ja bih hteo da tu odgovornost oseaćaju i episkopi, i sveštenstvo, i monaštvo, i celi naš verni narod“, zaključio je patrijarh Kiril.

 

Izvor Sputnjik/B92, 03. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u