Dačić: Ko podržava CG režim ne treba da ima državljanstvo Srbije

"Ne znam da li neko može da uporedi položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem Crnogoraca u Srbiji"

Šef diplomatije Ivica Dačić pozvao je vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa optužbama na račun Srbije, jer ne odražavaju realnu situaciju. Oni su sa udelom u stanovništvu od 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova pa do raznih drugih biznisa, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da se u Crnoj Gori iz godine u godinu ređaju optužbe protiv Srbije za velikosrpske ambicije.

I ovog puta, dodaje Dačić, pokušali su da kažu da Srbija izaziva krizu i da je protiv nezavisnosti Crne Gore, u kojoj se svakodnevno održavaju protestne litije i molebni građana koji su nezadovoljni usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

„Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju realnu situaciju. To su notorne neistine i laži“, poručio je Dačić.

DPS Mila Đukanovića kaže da se predsednik Aleksandar Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, a oni su se umešali u unutrašnje stvari Srbije govoreći o „nezavisnom Kosovu“, ukazuje ministar spoljnih poslova.

„Nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, nas ineresuju prava Srba“, ističe šef diplomatije.

Vučić je, naveo je ministar, izneo zvaničan stav Srbije da čvrsto stoji uz prava srpskog naroda.

„ONI SU SA 0,5 ODSTO VLADALI SRBIJOM“
Upozorava da se usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti trasira put da se Srbi odriču svog nacionalnog identiteta.

„Ne znam da li neko može da uporedi položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem Crnogoraca u Srbiji“, kaže Dačić.

Navodi da je u Crnoj Gori 30 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, dok Crnogorci u Srbiji čine 0,5 procenata populacije.

„Ovde je vladala velikocrnogorska agresija. Oni su sa 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova pa do raznih drugih biznisa“, ističe Dačić, ali dodaje da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne treba da imaju sva prava.

Dačić smatra da je, imajući u vidu šta se dešava sa Srbima u Crnoj Gori, krajnje vreme da se građani Srbije, koji su crnogorskog porekla, izjasne o tom pitanju.

„U međunarodnim odnosima postoji princip reciprociteta. Ne zalažem se ni za kakve mere. Samo govorim da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, ko sve duguje Srbiji i srpskom narodu, da ne ćuti o ovom pitanju“, navodi Dačić.

Sa druge strane, kako je dodao, oni koji podržavaju crnogorski režim u borbi protiv srpskog naroda, „pitanje je da li treba i dalje da imaju srpsko državljanstvo“.

„SRBIJA JE POZIVALA I DANAS POZIVA NA MIR“
Šef srpske diplomatije poručuje da je rešenje u dijalogu, da je Srbija pozivala i da danas poziva na mir.

Beograd hoće da pomogne, napominje Dačić, ali navodi da oni odbijaju razgovore jer im je potrebna antisrpska kampanja zbog nastavka politike traženja mete.

Objašnjava da žele da naprave svoj antisrpski blok i osiguraju neku novu pobedu na izborima i poene u delu međunarodne javnosti, jer su protiv Rusije i Srbije.

„Mislim da je prošlo vreme kada je to bilo uspešno“, zaključio je ministar.

 

Izvor RTS, 05. januar 2020.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u