Putin iznenada u poseti Damasku, posetio grob Sv. Jovana Krstitelja

Putin je obišao centar grada i posetio Umejadsku (Veliku) džamiju, gde je video grobnicu sa glavom Svetog Jovana Krstitelja

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zajedno sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom prošetao ulicama Starog Damaska i ušao u istorijsku džamiju, a pravoslavnoj crkvi poklonio ikonu, saopštila je pres-služba sirijskog predsednika Bašara el Asada. Putin je, između ostalog, posetio i grob Svetog Jovana Krstitelja u Damasku.

Predsednike su pratili ministri odbrane dve zemlje Sergej Šojgu i Ali Ajub. Putin je obišao centar grada i posetio Umejadsku (Veliku) džamiju, gde je video grobnicu sa glavom Svetog Jovana Krstitelja. Predsednik se, takođe, upisao u knjigu utisaka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je Putin Velikoj džamiji poklonio Kuran iz XVII veka.Ruski lider posetio je i Sabornu crkvu Device Marije u hrišćanskoj četvrti Damaska, najstariju hrišćansku svetinju u glavnom gradu Sirije, i poklonio ikonu Bogorodice. Putin se u toj crkvi sreo sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

„Tokom razgovora sa Putinom, patrijarh je naglasio da u Siriji različite vere – i hrišćani i muslimani – mirno koegzistiraju i uživaju apsolutno ista prava“, istakao je portparol ruskog lidera. Ranije je Peskov saopštio da je predsednik Rusije došao u posetu Damasku, gde se sastao sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom. Bezbednost tokom dolaska ruskog predsednika Damasku osiguravali su ruski vojni avioni „suhoj“.

 

Naslovna fotografija: antiochpatriarchate.org

 

Izvor Sputnjik, 07. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u