Ministarstvo reagovalo zbog naslovnica tabloida: Dno nemorala i bestidnosti

Ministarstvo kulture je najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti zbog današnjih naslovnica pojedinih tabloida

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da naslovne strane pojedinih današnjih tabloida predstavljaju „dno medijskog nemorala i bestidnosti“. Ministarstvo je najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

„Ministarstvo kulture i informisanja sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala“, navodi se u saopštenju.

Pojedini tabloidi u današnjem broju na naslovnim stranama donose izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

„PRIMER ONOGA ŠTO MEDIJI NE TREBA DA RADE“
Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je objavljivanje detalja o otmici i nasilju nad 12-godišnjom devojčicom u pojedinim dnevnim listovima, navodeći da je to „primer onoga što mediji ne treba da rade“.

Ona je pozvala medije da pomognu u borbi protiv nasilja, „a ne da ga produžavaju“.

„Primeri današnjih naslovnih strana su primer onog što mediji ne treba da rade jer objavljivanje detalja otmice i nasilja koje je pretrpela devojčica zapravo produžava nasilje nad njom i nakon što je devojčica pronađena, a njen otmičar uhapšen“, navela je potpredsednica Vlade Srbije a saopšteno iz njenog kabineta.

Ocenila je da mediji „treba da budu partneri u borbi protiv nasilja, a ne da senzacionalizmom produžavaju nasilje nad žrtvom“.

„Mediji mogu da budu važan partner u borbi protiv nasilja, ali to mogu biti samo ako šalju poruku da je svako nasilje nedopustivo, ali i da stanu u zaštitu žrtava, makar tako što će se uzdržati od objavljivanja tekstova i fotografija o pretrpljenom nasilju“, navela je Zorana Mihajlović.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je osudilo današnje naslovne strane Srpskog telegrafa i Informera kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Na naslovnim stranama Srpskog telegrafa i Informera objavljen je iskaz koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

„NAJGRUBLjE KRŠENjE PRAVA DETETA“
Naslovne strane današnjih izdanja Srpskog telegrafa i Informera, kao i tekst na portalu alo.rs, u kojima se prenose izjave uhapšenog otmičara dvanaestogodišnje devojčice prelaze sve granice profesionalne etike i najgrublje krše prava deteta, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

„To može ostaviti dugoročno štetne posledice na njen razvoj i odrastanje, naročito u manjim sredinama gde dete ostaje obeleženo za ceo život“, upozorava poverenica u saopštenju koje je dostavila medijima.

Kako objašnjava, „objavljivanje detalja gnusnog zlodela ne predstavlja informaciju od javnog interesa niti novinarstvo, već zloupotrebu medijskog prostora i kršenje Kodeksa novinara Srbije“, navela je poverenica.

Ona je citirala deo iz Kodeksa novinara u kojem se navodi „da je novinar obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“.

 

Naslovna fotografija: kaleidoskop-media.com

 

Izvor Tanjug/Beta/B92, 09. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u