V. Prvulović: Kako zaustaviti blaćenje srpskog naroda

Smatrali smo da su dovoljni Novak Đoković i brojni sportski uspesi da se slike o Srbiji i srpskom narodu izmene. Potpuno smo pogrešili

Kad vas, inkvizicijskim manirom i u jezuitskoj orkestraciji, plaćeničke organizacije za usađivanje gotovih negativnih predstava, uzmu na zub i počnu da emituju najgoru sliku o vama kao narodu i državi, gotovo da vam nema spasa. Ovo je potvrdila skorašnja istorija, ne samo u slučaju razbijanja bivše Jugoslavije, već i u potonjem blaćenju Srbije i srpskog naroda u celini.

Treba li drugih dokaza, pored predstavljanja Srbije i njene navodne genocidne državne politike i negativne slike o celom narodu? Da je ovo uobičajeni način odnošenja „velikih” prema „malim” zemljama, vidi se iz sledećih primera. Dovoljno je da ste, kao država, hteli da odstranite kancerogenu soroševsku napast iz svoje zemlje ili ste izrazili neprihvatanje migrantske politike EU, pa da budete predstavljeni kao necivilizovana, populistička, antidemokratska Orbanova Mađarska. Mašinerija serviranja gotovih negativnih predstava politički nepismenoj gutačkoj publici proizvodi pogubne rezultate na dugi rok. Ili suprotan slučaj: uprkos decenijskim negativnim predstavama o režimu i stanju u Severnoj Koreji, kad medijska mašinerija i strategija SAD imaju interes, mogu, serijom simpatičnih sličica o zanimljivom, čitaj poslušnom vođi Kim Džong Unu, predstaviti ovu zemlju kao primer pozitivne evolucije, uz naglašenu empatiju. „On je odlična ličnost. Veoma pametan, smešan, odličan pregovarač. On voli svoj narod. Mislim da imamo začetak neverovatnog dogovora”, izjavio je predsednik Tramp, posle prvog njihovog susreta 12. juna 2018. Ali, čim se pokažu prvi znaci neposlušnosti predviđenoj režiji, ta slika se munjevito transformiše u političku karikaturu.

O ovome govorimo zato što smo potcenili posledice medijske stigmatizacije Srbije tokom raspada SFRJ i serije građanskih ratova. Mislili smo da je, sa demokratskim promenama u Srbiji, posle bolnih ratova i njihovih turobnih posledica, počelo brisanje takve slike i trajno izmenjena predstava o Srbiji i srpskom narodu. U neosnovanom optimizmu smo zaboravili da nam je potrebna još jača medijska i politička ofanziva preko sličnih akcija specijalizovanih agencija, poput „Ruder i Fina” i drugih. Samo skuplja i efikasnija, da bi slika o nama nametnuta zapadnoj i svetskoj javnosti bila izmenjena. Smatrali smo da su dovoljni Novak Đoković i njegov izuzetan lik i gospodsko ponašanje, brojni sportski uspesi i pojedini izuzetni umetnici da se slike o Srbiji i srpskom narodu izmene. Potpuno smo pogrešili. Samo je trebalo da neko digne glas protiv međunarodno ekspertsko dokazane nameštaljke terorističke OVK u organizaciji američkog obaveštajca i šefa tzv. kosovske verifikacione komisije OEBS-a Vilijama Grejema Vokera o navodnom masakru civila u Račku, pa da se podigne kuka i motika iz istih zapadnih centara protiv „anticivilizacijske” Srbije.

Kakve to razmere uzima i u kojim bizarnim savezništvima, videli smo prethodnih dana. Pratimo sledeći skandalozni nastup tih kuhinja. Slobodoumni, nesumnjivo veliki književnik, Peter Handke, austrijskog porekla koji živi u Francuskoj, dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. Niko normalan ne može da ospori da je nagrada zaslužena. Međutim, dovoljno je da se kreatori antisrpske kampanje prisete da je, u njegovim tekstovima, izjavama i posetama, osporavana negativna slika o Srbiji i srpskom narodu lansirana iz političkih interesa zapadnih centara, pa da se na njega sruči lavina blata, ali i zahteva za oduzimanje nagrade!?

Da li mi treba da ignorišemo izrečenu ljagu, uz ciničan smešak i stav da su optužbe neutemeljene i navodno prolazne? Mislim da je to nedopustivo potcenjivanje pogubnih posledica po Srbiju, srpski narod i nacionalni interes na duge staze. Sve što se pristrasnoj stranoj, ali i domaćoj javnosti ponovo nameće, zasnovano je na lažima i izmišljenim i organizovanim inscenacijama. Poput eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale, kao povoda za bombardovanje Srba u BiH 1995. i navodnog masakra u Račku, kao motiva za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. g. S druge strane, operacije „Bljesak” i „Oluja” protiv srpskog naroda u Hrvatskoj, uz pomoć istih zapadnih sponzora, ocenjene su kao pozitivne „odbrambene” akcije. Moramo se organizovano i efikasno, medijski i politički suprotstaviti ovim blaćenjima slobodarskog srpskog naroda i Srbije kao države.

 

Autor Vladimir Prvulović

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 

Izvor Politika, 08. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u