Incko: Obratićemo se SB UN zbog tvrdnji da je R. Srpska država

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti UN. OHR saopštila je da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno. Ponovivši da se ne protivi Danu RS ako se on organizuje i obeležava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je „poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu OHR.

U saopštenju se dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati u celoj BiH. Incko u saopštenju dodaje da je u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavljen status države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države.

„Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva (Milorad) Dodik“, ističe se u saopštenju.

Incko naglašava da u skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH, i nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno.

„Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti obavešten Savet bezbednosti UN“, navodi se dalje u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: ohr.int

 

Izvor Tanjug/B92, 12. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u