Haftar napustio pregovore u Moskvi, Erdogan zapretio

Erdogan je izjavio da će „Turska naučiti Haftara lekciji“ ukoliko ne prekine ofanzivu u Libiji

Komandant Libijske nacionalne armije, general Halifa Haftar napustio je Moskvu, a da nije potpisao sporazum o prekidu vatre, saznaje Sputnjik iz neimenovanih libijskih izvora.

„Maršal Haftar je napustio Moskvu. Sporazum nije potpisao“, rekao je taj izvor Sputnjika.

„El Arabija“ javlja da su oružani sukobi već nastavljeni na jugu Tripolija.

Arapski portal „El Vasat“, koji se poziva na očevice, saopštio je da se artiljerijske kanonade čuju u južnim predgrađima prestonice Libije, u području Salahadin i Ajn Zara.

U današnjim pregovorima u ruskoj prestonici učestvovali su predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije, general Halifa Haftar, a pre toga održani su i rusko-turski pregovori u formatu „2+2“ (ministri spoljnih poslova i odbrane) posvećeni rešavanju situacije u Libiji.

Po okončanju sastanka sporazum o prekidu vatre potpisao je Saradž, dok je Haftar tražio da razmisli do sutra.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je postignut određeni napredak na tim pregovorima.

„Razmatran je dokument koji će omogućiti da se konkretizuju pitanja u vezi s prekidom vatre. Prekid vatre je proglašen u ponoć, u nedelju 12. januara. Završni dokument je danas detaljno razmatran. On je bio predmet ozbiljnih pregovora. Možemo da saopštimo da je postignut određeni napredak“, izjavio je Lavrov.

 

Izvor Sputnjik, 14. januar 2020.

 

ERDOGANOVA PRETNjA
Nakon što je komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na primirje, oglasio se turski predsednik i zapretio.

Haftar je u Moskvi prisustvovao razgovoru sa premijerom međunarodno priznate Libije, a u ponedeljak je, kako su preneli mediji, bio postignut i napredak u pregovorima o prekidu vatre. Međutim, jutros je stigla vest da je Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na sporazum o prekidu primirja, a istovremeno su ponovo počeli sukobi u Libiji. Snage lojalne Haftaru objavile su na Fejsbuku da kreću na Tripoli.

S druge strane, medijatori propalih pregovora Rusija i Turska oglasili su se, svako na svoj način. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podsetio je da je Libija bila bombardovana od NATO 2011. godine i rekao: „Još uvek se suočavamo s posledicama te ilegalne, kriminalne akcije čije posledice su najviše osetili ljudi koji žive u Libiji“.

Za razliku od njega, turski predsednik Tajip Redžep Erdogan bio je mnogo oštriji. On je izjavio da će: „Turska naučiti Haftara lekciji“ ukoliko ne prekine ofanzivu u Libiji.

„Turska se neće uzdržavati da pučista Haftar nauči lekciju, ukoliko nastavi sa svojom ofanzivom protiv libijskog naroda i vlade“, poručio je Erdogan pobunjenom libijskom generalu.

Prema Erdoganovim rečima, „pučista Haftar“ je pobegao s pregovora u Moskvi.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

 

Izvor B92, 14. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u