Novosti: Jedinice generala Solejmanija činile zločine nad Srbima

Iranska nacionalna garda bila je prva inostrana paravojna formacija koja je 1992. godine dospela u BiH i činila najmonstruoznije zločine nad Srbima

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović se za vreme građanskog rata u BiH, kao načelnik Centra za bezbednost Zenice, susreo sa nedavno ubijenim iranskim generalom Kasemom Solejmanijem, podaci su do kojih su došle Novosti iz diplomatskih izvora u Sarajevu. Džaferović, koji je poznat po tome što je za vreme rata izdavao i bosanska dokumenta pripadnicima zloglasnog odreda „El mudžahedin“, susreo se i bio je u koordinaciji sa iranskim generalom Sulejmanijem gde god je trebalo da učestvuju pripadnici Iranske nacionalne garde u napadima i zločinima na Srbe i srpske položaje – ističu izvori Novosti

Prema informacijama izvora našeg lista, Sulejmani, vođa elitnog odreda „Kuds“ Iranske nacionalne garde, jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka koji je ubijen nedavno u vazdušnom napadu SAD u Iraku učestvovao je i lično u građanskom ratu u BiH 1993. i 1994. godine (kada se i susreo sa Džaferovićem), a već u maju 1992. godine u takozvanoj Armiji BiH imao je dvadeset specijalaca iranske vojske, koji su atakovali na srpske položaje.

Boravak u BiH Sulejmani je obrazlagao svojom poznatom izrekom „Gde god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu“.

Tako je Iranska nacionalna garda, zahvaljujući generalu Sulejmaniju, bila prva inostrana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospela u BiH i narednih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima.

– Sulejmani je bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsecajući im glave sa čim je Džaferović bio upoznat ali nije preduzeo ni jedan korak da se počinioci tog gnusnog zločina privedu pravdi – ističu izvori našeg lista.

Za vreme rata Sulejmani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske nacionalne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionirani u Kaknju, Visokom, Igmanu, Travniku, Zenici i Fojnici.

KOMANDANT ELITNIH „KUDSA“
General Kasem Solejmani (62) ubijen je 3. januara u Bagdadu, u američkom napadu dronom. Bio je komandant moćne iranske elitne jedinice „Kuds“, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde koja rukovodi tajnim operacijama u inostranstvu, još od 1998. godine.

 

Autor S. Mišljenović

 

Naslovna fotografija: Office of the Iranian Supreme Leader, via Associated Press

 

Izvor Večernje novosti, 14. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u