Pozadina krize britanske monarhije

Zbog čega su princ Hari i Megan Markl napustili monarhiju, kakva je uloga Hilari Klinton u tome i šta će se dalje dešavati na Ostrvu?

Najnovija porodična kriza britanske kraljevske kuće preti da preraste i u krizu same monarhije. Odluka unuka kraljice Elizabete II, princa Harija i njegove supruge Megan Markl da napuste javne dužnosti kraljevske porodice, što istovremeno može da znači i razvod od britanske krune, budi sumnje da se privatna drama sina princa Čarlsa sve više koristi kao instrument borbe protiv britanske monarhije, što aktuelnoj krizi daje potpuno drugu dimenziju.

Odnosi u bilo kojoj dinastiji nikada nisu jednostavni ali odluka princa Harija da praktično istupi iz kraljevske porodice je izazvala pravi šok ne samo u Bakingemskoj palati, nego i u celoj Britaniji. Princ Hari je sin budućeg kralja, princa Čarlsa i pokojne princeze Dajane. Njegov stariji brat princ Vilijem će jednog dana biti kralj, pa se tako jedini brat budućeg kralja odrekao svog statusa.

ŠTA SE DESILO?
Sve je, izgleda, počelo kada se princ Hari pre nepune dve godine oženio američkom glumicom Megan Markl, koja je prethodno imala jedan neuspešni brak. Dobili su i sina Čarlija, ali po svemu sudeći mnogo toga je krenulo naopako. Megan se, kako tvrde, nije snašla u novoj ulozi, ali stvarnoj životnoj, i počela je, prema upućenima, još ranije da kuje plan da ode iz Britanije. Prvi znak je bilo šokantno odsustvo sa obeležavanja Božića, minulog decembra, što je nečuven presedan jer je to vreme kada se neizostavno okuplja cela kraljevska porodica. Megan i Hari su sa sinom Čarlijem Božić proveli u dalekoj Kanadi. Kraljica Elizabeta II je potom u tradicionalnoj televizijskoj Božićnoj poslanici sa svog radnog stola među slikama članova njene porodice izostavila fotografije Harija i Megan, što je bio prvi nagoveštaj nadolazeće krize.

I onda posle Nove godine Megan i Hari objavljuju na društvenim mrežama da napuštaju svoje dužnosti u kraljevskoj porodici i da nameravaju da pola godine žive u Kanadi a drugi deo u Britaniji i to kao „svoji“ i „finansijski nezavisni“. Usledio je pravi šok jer o objavljivanju te odluke nije na vreme bila obaveštena kraljica Elizabeta II. Tako važna odluka je doneta i objavljena bez kraljičinog znanja. To je doživljeno kao nečuvena uvreda britanskog monarha i na kraju i same Britanije.

Javnost se zaista uznemirila i krenula je gotovo histerična kampanja protiv nezadovoljnog kraljevskog para a mediji su uglavnom svu krivicu svaljivali na Megan, pa je ona onda napustila Britaniju i ostavila muža Harija da se sam bori. U Sandrigamu, kraljevskom imanju nedaleko od Kembridža gde kraljica tradicionalno provodi vreme oko i posle Božića, 13. januara je održan, kako se već naziva, istorijski sastanak kraljice, njenog sina princa Čarlsa i njegovih sinova Vilijama i Harija.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl posmatraju predstavu tokom svoje posete Makartur srednjoj školi za devojke, Sidnej, 19. oktobar 2018. (Foto: REUTERS/Phil Noble/Pool/File Photo)
Princ Hari i njegova supruga Megan Markl posmatraju predstavu tokom posete ženskoj srednjoj školi Makartur, Sidnej, 19. oktobar 2018. (Foto: REUTERS/Phil Noble/Pool/File Photo)

Prema saopštenju za javnost, kraljica Elizabeta II dozvoljava Hariju i Megan da istupe iz kraljevskih dužnosti i praktično i iz porodice, ali to čini sa žaljenjem i razočarenjem. Prihvatila je takođe da oni u „prelaznom periodu“ žive i u Kanadi i u Britaniji dok se na kraju ne formuliše i postigne konačni sporazum o „razvodu“. Podseća se takođe da Hari i Megan ubuduće neće koristiti sredstva poreskih obveznika jer žele da budu „finansijski nezavisni“. Najzanimljivije je, međutim, da u saopštenju kraljica Elizabeta II Harija i Megan oslovljava njihovim pravim imenima, a ne kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa što je njihova zvanična titula. To se tumači da će im te titule, na kraju, biti oduzete.

AMERIČKI PROJEKAT
To je ono što se do sada desilo, a predstoji i period sročavanja konačnog sporazuma i za to vreme bi mogle neke važne stvari da isplivaju na videlo dana. Sve su, naime, prisutnije sumnje da je jedna lična, porodična drama iskorišćena za ugrožavanje britanske kraljevske porodice i na kraju same monarhije kao institucije. Da je, naime, reč o projektu protiv monarhije, a centar tog projekta je u Americi. Mnogi sumnjaju da je i sam brak Harija i Megan od samog početka takođe bio projekat. On je kraljičin unuk, sin i brat budućih kraljeva, a ona razvedena Amerikanka, kakvih je sve više i u Americi i u Britaniji, a uz to majka joj je crnkinja a otac belac. Drugim rečima, jedna od nas, slika savremenog zapadnog društva. Ali, očigledno je da je nešto krenulo naopako i da Megan nije bila zadovoljna svojim neočekivanim kraljevskim statusom. Ne samo što joj te obaveze i kraljevski protokol ne odgovaraju, nego nije bila zadovoljna ni ukupnim ambijentom, budući da je britanska javnost i mediji nikada nisu prihvatili. Taj njen položaj je po svemu sudeći onda iskorišćen za novi projekat miniranja britanske monarhije.

Zanimljivo je da je pre dva meseca u Londonu bila bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton, da promoviše novu knjigu, i tom prilikom je jedan dan bila gost Megan Markl. Kakve veze ima Hilari sa Megan? Ali, Hilari Klinton je deo paradržavnih struktura u Americi poznatijih kao „duboka država“, koja je oduvek protiv britanske monarhije. Kraljevska kuća je za „duboku državu“ prepreka u njenim planovima i zato bi ljudi iz tih paradržavnih struktura želeli da joj vide kraj. Među primerima tih smetnji je i bregzit, izlazak Britanije iz Evropske unije, protiv čega je bila „duboka država“ koja je čak poslala tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obamu da lično ubeđuje Britance da ostanu u Evropskoj uniji, ali su oni na referendumu ipak glasali za izlazak. Veruje se da je među presudnim stvarima za takvu odluku većine građana bilo to što je i kraljica Elizabeta II bila za napuštanje evropske integracije.

I posle londonskog susreta Hilari Klinton – koja važi za jedan od stubova „duboke države“ – i Megan Markl, projekat se intenzivira. Već u decembru princ Hari i njegova supruga, zajedno sa sinčićem, odlaze u Kanadu na odmor i obaveštavaju javnost da za Božić neće biti sa kraljevskom porodicom u Engleskoj. Odsedaju u jednoj vili, ali ne žele da kažu ko je njen vlasnik i da li plaćaju taj boravak. Kasnije se nezvanično saznalo da je verovatni vlasnik kanadski milijarder Frenk Đustra, mada je on to demantovao na Tviteru. Veruje se, međutim, da je on ipak vlasnik te kuće. A milijarder Đustra je blizak prijatelj sa porodicom Klinton i njen veliki donator.

Istovremeno su krenule i pripreme da Megan i Hari prodaju svoj status kao ime za razne proizvode, što bi trebalo da donese velike pare, a već je u pripremi serija intervjua američkim televizijama koji će biti debelo plaćeni. Nosilac tog dela projekta je čuvena Opra Vinfri, takođe deo klana Klintonovih, i ti intervjui bi, kako se najavljuje, trebalo da budu dodatni udarac britanskoj monarhiji. Megan će, navodno, otkriti tajne britanske kraljevske porodice i sav „prljav veš“, uz optužbe da je ta porodica „rasistička“. Javnosti se takođe plasiraju priče kako Megan i princ Hari žele da žive u Kanadi jer neće u Ameriku sve dok je predsednik Donald Tramp, a onda kada on više ne bude u Beloj kući, oni će se naseliti u Los Anđelesu.

Kanadski milijarder Frenk Đustra i bivši američki predsednik Bil Klinton (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)
Bivši američki predsednik Bil Klinton i kontroverzni kanadski milijarder Frenk Đustra (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Ta pozadina je i razlog zašto se kraljevska porodica toliko uznemirila i zašto je sve to izazvalo toliki šok. Jer nije nepoznato da visoki članovi kraljevske porodice ne obavljaju javne kraljevske dužnosti. Na primer, deca kraljičine ćerke princeze Ane nemaju nikakve dužnosti niti zvanične titule, i to nije problem. Ni deca kraljičine sestre, pokojne princeze Margarete takođe nemaju javne kraljevske obaveze. I kraljičin sin, princ Endrju nije više u tim poslovima.

Ovo je očigledno nešto sasvim drugo. Uz tu pozadinu postavlja se i problem ponašanja novih generacija u kraljevskoj kući i zato „sporazum o razvodu“ sa princem Harijem mora da bude pažljivo napravljen jer će biti presedan za buduće generacije. Taj sporazum neće biti tako skoro sročen, biće potrebno vreme za sve detalje, a u međuvremenu može biti otkriveno još mnogo toga što će britansku monarhiju, ne samo kraljevsku kuću, dovesti pred nove istorijske izazove. Ali to će dovesti i samu Veliku Britaniju u neophodnost preispitivanja odnosa sa „najbližim saveznikom“, Amerikom.

 

Siniša Ljepojević je novinar i publicista sa prebivalištem u Londonu i dugogodišnji saradnik Novog Standarda. Autor je nekoliko knjiga, među kojima je i „EU protiv Evrope, uspon i pad evropskog projekta“

 

Naslovna fotografija: Max Mumby/Indigo/Getty Images

 

Izvor Novi Standard

Svet
Pratite nas na YouTube-u