Raičević optužio američku ambasadu da stoji iza hapšenja, reagovao i UNS

„Nije slučajno da smo sinoć uhapšeni kolega Dražen Živković, i ja. To je, ako se sećate, najavila preko okruglog stola i Džudi Kuo, službenica ambasade SAD”

Posle Gojka Raičevića, urednika podgoričkog portala IN4s, iz pritvora je pušten da se brani sa slobode i urednik portala Borba, Dražen Živković. Advokat Raičevića i Živkovića, Vladan Bojić, izjavio je da je ovo „ružna posledica za sve i za vlasti u Crnoj Gori i za novinare”.

Raičević i Živković su pušteni da se brane sa slobode nakon što su odvojeno saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Raičević i Živković sinoć uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda, nakon što su objavili vest da se u Vili Gorica dogodila eksplozija.

Raičević je nakon saslušanja u tužilaštvu kazao da je jasno da je njegovo hapšenje „zavera između policije tužilaštva”, sudstva koja je, kako tvrdi, „koordinisana od američke ambasade” u Podgorici.

„To sam rekao i na saslušanja, a reći ću i vama. Ovo je zavera između policije, tužilaštva, sudstva koja je koordinisana od američke ambasade. Nije slučajno da smo sinoć uhapšeni kolega Dražen Živković, i ja. To je ako se sećate najavila preko okruglog stola i Džudi Kuo, službenica ambasade SAD”, podsetio je ranije danas Raičević.

Dodao je da je „jasno svima da sam ja bio sledeći nakon hapšenja Anđele Đikanović”. Raičević je kazao i da ne zna „ko je inspirator akcije policija ili tužilaštvo”.

„Smatram da će se to znati u narednih par dana”, rekao je, prenosi Tanjug.

Naveo je i da je ovo posledica pitanja koja je poslao vladi u vezi sa hapšenjem Đikanovićeve i izglasavanjem Zakona o slobodi veroispovesti. Raičević je rekao da je informacija o eksploziji u Vili Gorica objavljena nakon što je dobio potvrdu od dva izvora.

Advokat Bojić je kazao da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je kod nekoga izazvalo paniku to što je objavljena vest da se u Vili Gorica dogodila eksplozija. Ispred zgrade Opštinsikog državnog tužilaštva tokom saslušanja Raičevića i Živkovića okupilo se više opozicionih lidera.

UDRUŽENjE NOVINARA RS OSUDILO HAPŠENjE
Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je hapšenje urednika podgoričkih sajta „IN4S” i Borbe, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, uz poruku da je reč o klasičnom udaru na slobodu medija.

Posebno je, poručili su, zabrinjavajuće da je hapšenje Raičevića i Živkovića došlo samo nekoliko dana nakon hapšenje glavne i odgovorne urednice podgoričkog portala FOS media, Anđele Đikanović. Svi oni su privedeni zbog tvrdnje da su počinili krivično delo širenja lažnih vesti i uznemiravanja građana.

„Podržavamo borbu protiv objavljivanja lažnih vesti i širenja panike, za šta su naše kolege optužene, ali meru koju su protiv njih primenile institucije Crne Gore smatramo neprimerenom i klasičnim udarom na slobodu medija”, saopšteno je iz Udruženja novinara Srpske, preneli su banjalučki mediji.

U ovom udruženju su naveli da će sa posebnom pažnjom pratiti nastavak procesa protiv kolega u Crnoj Gori i pri tome im na raspolaganje staviti sve svoje resurse, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 13. januar 2020.

 

REAKCIJA UNS-A
Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se pritvaranju glavnih urednika portala IN4S Gojka Raičevića i „Borbe“ Dražena Živkovića u Podgorici pod optužbom da su izazvali paniku i nered u javnosti objavljivanjem lažnih vesti i traži da hitno budu pušteni.

Policija je sinoć uhapsila Raičevića i Živkovića zbog sumnje, kako je saopšteno, da su počinili krivično delo izazivanja panike i nereda u javnosti objavljivanjem lažnih vesti da je bilo eksplozije u Vili „Gorica“, bez prethodne provere informacije. Uprava policije, posle objavljivanja tih vesti, navela je da je reč o manjem elektro kvaru, koji je ubrzo saniran.

Kako javlja IN4S u 9 sati počelo je saslušanje Raičevića u Osnovnom javnom tužilaštvu, objašnjavajući da su u naslovu sporne vesti stavili znak pitanja kako bi istakli da je informacija nepotvrđena.

UNS ističe da je hapšenje novinara teško kršenje medijskih sloboda, kao i da se borba protiv lažnih vesti ne može opravdati njihovim lišavanjem slobode.

UNS podseća da je prošle nedelje bivša urednica Fos medie Anđela Đikanović uhapšena pod optužbom da je objavljivanje lažne informacije, da su pripadnici specijalne kosovske policijske jedinice ROSU na raspolaganju crnogorskim bezbednosnim organima na Badnji dani, imalo za cilj da izazove nerede i paniku u javnosti.

 

Izvor UNS, 13. januar 2020.

 

RAIČEVIĆ I ŽIVKOVIĆ PUŠTENI DA SE BRANE SA SLOBODE
Urednik portala IN4S Gojko Raičević i urednik portala Borba Dražen Živković pušteni su da se brani sa slobode nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici. Raičević Živković sinoć su lišeni slobode zbog sumnje da su izvršili krivično djela izazivanje panike i nereda.

Raičevićev i Živkovićev pravni zastupnik – advokat Vladan Bojić kazao je da kao i kod Raičevića i ovdje nije riječ o krivičnom delu koje mu se stavlja na teret. Bojić je rekao da je ovo ružna posljedica za sve i za vlasti u Crnoj Gori i za novinare. Raičević je nakon saslušanja u ODT-u kazao da je jasno da je njegovo hapšenje „zavjera između policije tužilaštva, sudstva koja je, kako tvrdi, koordinisana od strane američke ambasade“.

„To sam rekao i na saslušanja, a reći ću i vama. Ovo je zavjera između policije, tužilaštva, sudstva koja je koordinisana od strane američke ambasade. Nije slučajno da su sinoć uhapšeni kolega Dražen Živković i ja. To je, ako se sjećate, najavila preko okruglog stola i Džudi Kuo, službenica ambasade SAD“, rekao je Raičević.

Dodao je da je „jasno svima da sam ja bio sledeći nakon hapšenja Anđele Đikanović“. Raičević je kazao i da ne zna „ko je inspirator akcije policija ili tužilaštvo“. „Smatram da će se to znati u narednih par dana“.

Tvrdi da je ovo posljedica pitanja koja je poslao Vladi u vezi sa hapšenjem Đikanovićeve i izglasavanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Raičević tvrdi i da je informacije o eksploziji provjerio iz dva izvora. Bojić tvrdi da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je kod nekoga izazvalo paniku to što je objavljena vijest da je eksplozija u Vili Gorica.

Ispred zgrade u kojoj se odvija saslušanje nalazi se više opozicionih poslanika. Raičević i urednik portala Borba Dražen Živković uhapšeni su sinoć zbog, kako je saopšteno iz Uprave policije, postojanja sumnje da su izvršili krivična djela izazivanje panike i nereda.

– D.Ž. je kao glavni i odgovorni urednik portala „Borba“, počinio ovo krivično djelo na način što je, kako se sumnja, izazvao paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi sa događajem u Vila Gorica u Podgorici a bez prethodne provjere informacije. Takođe, G.R. je, sumnja se, kao glavni i odgovorni urednik portala „IN4S“, izvršio ovo krivično djelo na isti način, objavljivanjem iste lažne vijesti na portalu „IN4S“. Sa navedenim je upoznat državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u radnjama ova dva lica stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda te da se oni liše slobode i uz krivičnu prijavu privedu ovom tužiocu u zakonom propisanom roku, saopšteno je sinoć iz Uprave policije.

Inspektori Centra bezbjednosti Podgorica juče su saslušavali Raičevića i Živkovića zbog informacije da je u Vili Gorica odjeknula eksplozija, koja je iz Uprave policije zvanično demantovana.

„Netačno je da je u Vili Gorica odjeknula eksplozija. Riječ je o manjem elektro kvaru koji je ubrzo saniran. Eksplozije nije bilo kako prenose pojedini mediji sa ciljem širenja panike“, saopšteno je iz policije.

 

Autor Ivan Čađenović

 

Naslovna fotografija: IN4S

 

Izvor Vijesti/UNS, 13. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u