Diskriminacija srpskih medija u Crnoj Gori

„Režimskim i njima sličnim medijima dostupne su sve privilegije, a srpski mediji opterećeni su svim mogućim poteškoćama”, rekao je Gojko Raičević

Položaj srpskih medija u Crnoj Gori isti je kao položaj srpskog naroda – država Crna Gora se u oba slučaja ponaša diskriminatorski, ocena je novinara i uredništava ovdašnjih srpskih medija. Nemali broj evropskih institucija ocenile su da je sloboda medija u Crnoj Gori više nego zabrinjavajuća, navodeći brojne primere od ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana” Duška Jovanovića do nedavnog hapšenja tri urednika crnogorskih portala.

Opšte je mišljenje uglednih intelektualaca, pisaca, novinara, profesora univerziteta da su u najgorem položaju oni mediji sa srpskim predznakom, to jest svi oni za koje vlast veruje da se nisu izjasnili da podržavaju zvaničnu politiku vladajuće Demokratske partije socijalista, lidera te partije i predsednika države Crne Gore.

Po mišljenju predsednika Udruženja novinara Crne Gore Gorana Ćetkovića, medijski prostor Crne Gore je „odavno prešao granicu dozvoljenog zagađenja, postavši tako poligon za razne interesne finansijsko-političke grupacije, pa su propaganda i estrada zamenili osnovnu informaciju”, zbog čega, kako kaže, čitaoci bivaju žrtve propagande.

„Budući da je crnogorski režim u svojoj suštini antisrpski i antipravoslavni, jasno je da novinari i mediji koji to nisu nailaze na brojne teškoće u radu, pa predstavljaju ubedljivo najdiskriminisaniju skupinu u okviru naše profesije. Policijsko-tužilačka organizacija se trudi svim silama da disciplinuje takve novinare, pa je za kratko vreme u 2020. godini već troje kolega uhapšeno zbog ’lažnih vesti’. Tako će izgleda dugotrajni problem uvođenja samoregulacije u medijima biti rešen pendrekom i lisicama, što je sasvim prirodno za ovakav totalitarni sistem”, kazao je za Politiku Ćetković.

Opasnost, smatra on, više leži u činjenici da formulaciju i određenje „laži i istine” tumače partijski poslušnici i policajci.

Za naš list urednik i direktor Srpske TV, portala „Srpske novine Crna Gora” i magazina Srpske novine Momčilo Vuksanović navodi da „sloboda medija u Crnoj Gori ne postoji”.

„Vlast, po nalogu NATO-a, čini sve da onemogući rad medija u Crnoj Gori, naročito onih sa srpskim predznakom koji podržavaju verujući narod Srpske pravoslavne crkve i daju podršku korigovanju ili ukidanju spornog Zakona o slobodi veroispovesti”, ocenio je on.

U razgovoru za naše novine, nedavno uhapšeni urednik portala „Borba” Dražen Živković poručio je: „Svedoci smo da se na srpske medije vrši konstantan pritisak, može se reći i teror i da je u takvoj situaciji zaista teško raditi i funkcionisati. Danas je u Crnoj Gori teško biti Srbin, a još teže biti nezavisni novinar, prosrpski orijentisan.”

On pojašnjava da je dužnost novinara da se „bori perom i istinom”, i da vest o eksploziji u rezidenciji Đukanovića na brdu Gorica, koju je objavio na svom portalu i zbog koje je bio uhapšen, „nije bila lažna, pa samim tim nije moglo doći do izazivanja panike u javnosti”.

„Istinom se ne izaziva panika. Možda bi do panike došlo da se taj događaj prikrio, a ovako sigurno panike nije bilo. Tako da je svima jasno da je moje hapšenje unapred režirano i da se čekao bilo kakav povod, pa makar i ovako banalan”, kaže nam Živković.

Položaj srpskih medija u Crnoj Gori jednak je položaju srpskog naroda, Srpske crkve, srpske tradicije, dakle, veoma loš, mišljenja je urednik portala „In4S” Gojko Raičević.

„Srpski mediji u Crnoj Gori se, sada već po pravilu, tretiraju i doživljavaju kao neprijateljski i antidržavni, što je apsurd sam po sebi – jer su Srbi osnovali državu Crnu Goru”, dodaje on.

„Nije reč o nejednakom tretmanu od strane države Crne Gore prilikom podele finansijskih sredstava, već o progonu srpskih medija i srpskih novinara. Ono što je drugima omogućeno, dozvoljeno ili neretko podržano, srpskim medijima – nije. Režimskim i njima sličnim medijima dostupne su sve privilegije, a srpski mediji opterećeni su svim mogućim poteškoćama”, rekao je za naše novine Raičević.

On dalje saopštava da bi, da je „In4S” želeo da „čitanost ostvaruje lažnim vestima ili ’klikbejtom’”, to uradio odavno.

„Problem crnogorskih vlasti sa portalom jeste što ne mogu da ga kontrolišu – ni informativno, ni uređivački, a ni ideološki. ’In4S’ je početkom prošle godine otvorio brojne teme i afere koje su uzdrmale vlast. Zato ista pokušava da mu prišije etiketu ’strane ispostave’, ’javnog neprijatelja’ i slično. Sada se koristi nova metoda – da se naš portal predstavi kao proizvođač lažnih vesti, sa ciljem da se njegov integritet i kredibilitet naruše. Najveći proizvođač lažnih vesti u Crnoj Gori jesu Milo Đukanović i Duško Marković”, zaključuje Raičević.

 

Autor Novica Đurić

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Politika, 15. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u