Moskovska patrijaršija: Vartolomej odlučio da zabije nož u leđa SPC

„Carigrad namerava da legalizuje još jedan raskol. Patrijarh Vartolomej podržao je žalbeni postupak Makedonske pravoslavne crkve“

Carigradski patrijarh Vartolomej rešio je da zabije nož u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi „legalizacijom raskola u Severnoj Makedoniji“, odlučivši da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama, izjavio je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.

„Carigrad namerava da legalizuje još jedan raskol. Patrijarh Vartolomej podržao je žalbeni postupak Makedonske pravoslavne crkve. Očigledno je odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama. To je u suštini zabadanje noža u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj već preti progon u Crnoj Gori“, rekao je Lejgoda.

On je naveo i da je svrha nedavnog sastanka patrijarha Vartolomeja sa predsednikom prelazne Vlade Severne Makedonije Oliverom Spasovskim i nekadašnjim premijerom Zoranom Zaevom bila da se razmotri mogućnost za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Severne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

Podsetimo, nakon sastanka odlučeno je da se delegacija Srpske pravoslavne crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Sputnjik, 16. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u