Peščanikov kolumnista Saša Ilić dobio Ninovu nagradu

Roman Pas i kontrabas je priča o džezu, ljubavi, Jugoslaviji i aktuelnom trenutku. Simbolički je smeštena između dve revolucije

Roman Pas i kontrabas Saše Ilića proglašen je za Ninov roman godine, saopštio je žiri. Ime 66. dobitnika Ninove nagrade za najbolji roman godine saopšteno je, po tradiciji, u podne na konferenciji za novinare koja je ove godine održana u hotelu „Moskva“ u Beogradu.

Roman Pas i kontrabas je priča o džezu, ljubavi, Jugoslaviji i aktuelnom trenutku. Simbolički je smeštena između dve revolucije. Priča počinje pobunom pacijenata u duševnoj bolnici u Kovinu, a završava se jednom ličnom pobunom u Đenovi.

U najužem izboru pored pobedničkog bilo je još četiri romana: Mulat albino komarac Steva Grabovca, Grozota ili… Slobodana Tišme , Yugoslav Ane Vučković i Po šumama i gorama Milenka Bodirogića.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić. Dan uoči proglašenja najboljeg romana godine, na bojkot Ninove nagrade pozvalo je 18 pisaca koji su potpisali otvoreno pismo javnosti, u kojem od svojih izdavača traže da njihova dela više ne prijavljuju za Ninovu nagradu jer je, kako tvrde, izgubila smisao.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor RTS, 20. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u