Selaković i Vulin odgovorili Đukanoviću

„Može Đukanović da odluči šta hoće ali ne može Srbiji da brani da čuva svetinje svog naroda i brani jedinstvenu SPC“, rekao je Vulin

Pravnik i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković osporio je argumentaciju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u prilog Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i naveo da je sve što je Đukanović izneo – pravno neosnovano i da nije validno.

Reagujući na navode Đukanovića, iznete u intervjuu Tanjugu, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine, Nikola Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

„Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Milo Đukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vreme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija“, rekao je Selaković za Tanjug. Dodao je da je pre perioda o kojem govori Đukanović vladao komunistički režim, za koji se, kaže, zna kako je postupao prema crkvi, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Selaković ističe da su se upravo po tom pitanju oglašavala neka od najrelevantnijih međunarodnih pravnih tela, od Saveta Evrope, do Venecijanske komisije, i pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, a pre svega imovine SPC.

„Važno je da se pravno napomene da se ne može uzurpirati nešto što je vaše, što je postalo vaše pre mnogo vekova, što je Crkva kao svojinu stekla donacijama, prilozima ktitora, vladarskim poveljama i poklonima, i to u skladu sa važećim zakonima i pozitivnim pravnim propisima“, napominje Selaković i dodaje da je posebno zanimljiv period koji Đukanović navodi u argumentaciji.

„Period od 1986. do 2000. godine se u najvećem delu poklapa sa periodom njegove vlasti u Crnoj Gori, a upravo ta vlast donosi, sprovodi i kontroliše primenu samih propisa“, zaključuje Selaković.

 

Izvor Sputnjik, 19. januar 2020.

 

REAKCIJA VULINA
„Članstvo Crne Gore u NATO je odluka vlasti Crne Gore i Srbija se ni na koji način nije i neće izjašnjavati o toj činjenici. Odluke Crne Gore su njene i Srbiju baš ni malo ne zanimaju“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin odgovarajući na intervju Mila Đukanovića agenciji Tanjug.

„Znam zašto Đukanović napada politiku devedesetih godina. Može on da razbije sva ogledala ali uvek će u njima naći sliku političara koji je do 1999. učestvovao u svakom delu politike koju on naziva politikom devedesetih, navodeći da razume zainteresovanost predsednika Vučića za prava građana srpske nacionalnosti i položaj SPC na prostorima drugih država, ali upozoravajući da se ta politika mora voditi vrlo suptilno jer su još u svežem sećanju 1990. godina i tadašnji pokušaj da se uređuju prava građana srpske nacionalnosti u drugim državama u regionu“.

Ministar odbrane Srbije je dodao: „Đukanović ima pravo da se pravi da je rođen kao Crnogorac i evroatlantista, a mi imamo pravo da se setimo Mila Đukanovića Srbina, iskrenog saradnika Slobodana Miloševića i doslednog nastavljača rusofilske tradicije vladara Crne Gore.“

„Crnogorska vlast ima prava da odluči šta hoće, ali nema pravo da brani Srbiji da brine o Srbima, makar onoliko koliko Albanija brine o svojim sunarodnicima u Crnoj Gori. Zašto se Đukanović raduje poseti Tačija ili Haradinaja, ali posetu predsednika Vučića mora da procenjuje i pravda? Može Đukanović da odluči šta hoće ali ne može Srbiji da brani da čuva svetinje svog naroda i brani jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu. Srbi u Crnoj Gori nisu više sami“, poručio je ministar Vulin.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor Fakti, 19. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u