Srbija kupila od Rusije šest PVO sistema Pancir, realizacija već počela

„Sporazum za jednu bateriju zaključen je prošle godine. Počela je njegova realizacija koja će se završiti 2020. godine“, rekao je izvor Sputnjika

Rusija i Srbija zaključile su ugovor o nabavci jedne baterije sistema za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“, realizacija je već započela, izjavio je za Sputnjik izvor iz oblasti vojno-tehničke saradnje. Jednu bateriju čini šest sistema „Pancir S1“.

„Sporazum za jednu bateriju zaključen je prošle godine. Počela je njegova realizacija koja će se završiti 2020. godine“, precizirao je sagovornik agencije. Izvor je dodao da će prve isporuke sistema biti krajem februara „shodno uslovima ugovora“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem oktobra prošle godine na vojnim vežbama „Slovenski štit“ već govorio o nabavci, ali se tada radilo samo o jednom sistemu „Pancir S“. Osim toga, Vučić je naglasio želju Srbije da stavi u službu sistem za protivvazdušnu odbranu dugog dometa S-400.

Srbija je najveći uvoznik ruskog naoružanja i vojne tehnike u Evropi. Ranije je od Rusije kupila sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35, a takođe je na poklon dobila šest lovaca MiG-29 i deset oklopnih transportera BRDM-2MS.

 

Naslovna fotografija: wheelsage.org

 

Izvor Sputnjik, 20. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u