Velike sile postigle dogovor o Libiji, evo šta u njemu piše

Merkelova je saopštila da će usvojeni dokument biti poslat na odobrenje u SB UN i da će postati deo političkog procesa za rešavanje krize u Libiji

Učesnici konferencije o Libiji dogovorili su plan rešavanja krize u Libiji, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel na kraju konferencije u Berlinu.

Mirovni plan za Libiju predviđa:

1. Prekid vatre.
2. Formiranje posmatračke komisije „pet plus pet“ (po pet predstavnika iz obe strane u sukobu), u okviru koje će se raspravljati o svim pitanjima u vezi sa primirjem
3. Da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje.
4. Da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji.
5. Konflikt u Libiji se može rešiti samo političkim putem.
6. Reformu sektora bezbednosti – formiranje jedinstvene vojske i policije pod centralnom civilnom upravom. Demobilizacija i razoružanje paravojnih formacija i njihova integracija u legalne institucije Libije.
7. Ekonomske reforme, poštovanje ljudskih prava.
8. Sve etničke i političke grupe treba da imaju pristup prirodnim bogatstvima zemlje.
9. Nedopustivi su napadi na naftnu infrastrukturu u zemlju.
10. Formiranje jedinstvene i efikasne Vlade, nastavak mirovnih pregovora radi završetka prelaznog perioda i održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora.
11. Učesnici konferencije u Berlinu će formirati međunarodnu komisiju koja će pratiti realizaciju usvojenog plana.

Za kršenje sporazuma predviđene su sankcije.

Kancelarka Angela Merkel je saopštila da će usvojeni dokument biti poslat na odobrenje u SB UN i da će postati deo političkog procesa za rešavanje krize u Libiji. Ona je navela da bi učesnici konferencije trebalo da se redovnije sastaju kako bi osigurali nastavak procesa da bi narod u Libiji dobio svoje pravo na miran život.

Nešto ranije je libijska televizija „Ahrar“ javila da je predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Faiz Saradž odbio bilo kakav sastanak sa komandantom Libijske nacionalne armije Halifom Haftarom.

SARADž I HAFTAR SU BILI POZVANI U BERLIN NA ZAHTEV RUSIJE
„Lideri zaraćenih strana su bili pozvani na međunarodnu konferenciji u Berlinu na zahtev Rusije“, saopštio je vršilac dužnosti šefa diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

„Na naše insistiranje je bio proširen i krug učesnika, i to sa libijskim susedima“, dodao je on. On je pozitivno ocenio rezultate konferencije, ali je priznao da i dalje postoje razlike u pristupima između strana u sukobu. Rusija je od početka učestvovala u pripremi samita.

Podsetimo – međunarodnoj konferenciji, osim sukobljenih strana, koje su predstavljali komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar i predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž, učestvovali su i predsednik Rusije Vladimir Putin, turski lider Redžep Tajip Erdogan, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, američki državni sekretar Majk Pompeo i predstavnici nekoliko drugih država.

 

Naslovna fotografija: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 19. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u