Tužilaštvo Srbije pokreće istragu protiv crnogorskog tužioca Milivoja Katnića

Kao razlog se navodi krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje vatrenog oružja i eksplozivnih materija

Velimirović i Sinđelić, zajedno sa Katnićem, kao idejnim tvorcem tzv. državnog udara iz oktobra 2016. godine u Crnoj Gori, učestvovali su i organizovali da se na teritoriji Srbije, preduzmu radnje, koje su obuhvatale ilegalnu nabavku naoružanja i eksplozivnih materija. Tužilaštvo Srbije otvoriće istragu protiv Milivoja Katnića, glavnog specijalnog tužioca Crne Gore zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje vatrenog oružja i eksplozivnih materija. Ova informacija potvrđena je portalu Nacionalist iz više izvora.

Advokat Miroje Jovanović, u ime Andrije Mandića, predsednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera Demokratskog fronta, podnio je pre tri godine krivičnu prijavu protiv Milivoja Katnića, specijalnog državnog tužioca Crne Gore, Mirka Velimirovića, iz Zubinog Potoka, Saše Sinđelića, svedoka saradnika Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i za sada nepoznatih lica, pripadnika Uprave policije Crne Gore i Agencije za nacionalnu bezbjednost, radi izvršenja više krivičnih djela, poput krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje vatrenog oružja i eksplozivnih materija.

Andrija Mandić je Tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije, podneo urgenciju, kojom je zahtevao da pomenuti nadležni organ postupi shodno pomenutoj krivičnoj prijavi, prikupi obaveštenja i preduzme druge radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se razjasnili navodi iz krivične prijave podnete 2017. godine.

U prijavi se navodi da su Velimirović i Sinđelić, zajedno sa Katnićem, kao idejnim tvorcem tzv. državnog udara iz oktobra 2016. godine u Crnoj Gori, učestvovali i organizovali da se na teritoriji Srbije, preduzmu radnje, koje su obuhvatale ilegalnu nabavku naoružanja i eksplozivnih materija, za šta je konkretno bio zadužen Velimirović, koji je to potvrdio i u sudskom postupku. Time su ispunili elemente bića krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

Frapantno je da je Katnić takve aktivnosti odobrio na teritoriji izvan svoje jurisdikcije (Srbija), jer je Velimiroviću naložio da dođe u posed oružja, koje će potom dostaviti navodnim organizatorima tzv. državnog udara, pri čemu Katnić, za takve, ukoliko su uopšte bili, simulovane poslove nije tražio niti imao saglasnost srpskog tužilaštva, prenosi srpski portal.

Međutim, Katnić je kroz institut međunarodne pravne pomoći od Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije dobio zahtevane informacije kojima su nadležne službe u Srbiji raspolagale o Sinđeliću i Velimiroviću, njihovim kontaktima i kretanjima, ali je i tada volšebno prikrivao da je na teritoriji Srbije sprovodio prikrivene operacije, simulovane poslove, i druge aktivnosti u cilju prikupljanja dokaza, kojima se terete organizatori izmišljenog državnog udara.

Moguće je da Katnić zapravo nije krivično odgovoran, moguće je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal ustanovilo da nikakvo oružje nije postojalo, niti je nabavljano na teritoriji Srbije, što je zapravo činjenica sa kojom bi nadležni sud u Crnoj Gori trebao da bude upoznat shodno bilateralnim ugovorima, jer u tom slučaju nestaje i svaki vid odgovornosti za Andriju Mandića i Milana Kneževića, narodnog poslanika Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, u slučaju tzv. državnog udara, koji je režiran od strane režima u Crnoj Gori, kao jedna loša verzija spilbergovsko-hičkokovske produkcije.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor IN4S/Večernje novosti, 20. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u