Grenel traži da Priština povuče taksu, ali ima zahtev i za Beograd

„Izuzetno je važno da, ako hoćemo da napredujemo u ekonomskom razvoju, da se taksa od 100 odsto ukine. To je nešto što treba ukloniti“

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem poručio da Priština treba da povuče taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i da Beograd treba da prekine kampanju u lobiranju protiv nezavisnosti Kosova.

Ričard Grenel je izjavio da su višemesečni pregovori o formiranju sledeće kosovske vlade nešto sa čim su suočeni i Velika Britanija i Nemačka, dodajući da je predsednika pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ohrabrio da u pregovorima o vladi poštuje pravila. Nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, Grenel je govorio i o dijalogu Beograda i Prištine, i istakao da ne postoji rok za postizanje sporazuma dve strane.

„Izuzetno je važno da, ako hoćemo da napredujemo u ekonomskom razvoju, da se taksa od 100 odsto ukine. To je nešto što treba ukloniti u isto vreme kao i kampanja Srbije u lobiranju protiv nezavisnosti Kosova“, rekao je Grenel.

Obe stvari, kaže, moraju da se dogode kako bi se poslovi razvijali i kako bi se kreirala nova radna mesta za mlade.

„Tako da ću ovu poruku preneti i u Beogradu i hoću da nas vidim kako se krećemo napred i pomažemo mladim ljudima i porodicama da dođu do bolje plaćenih poslova“, rekao je Grenel koji se zatim sastao i sa Isom Mustafom.

Ranije je izjavio da ne postoji rok za postizanje sporazuma dve strane, dodajući da sa predsednikom Trampom pokušavaju da pronađu načine da utiču na ekonomski razvoj. Ukazao je na „prosperitet u Americi“ navodeći da dobijaju nove industrije dok je fokus na radnim mestima i ekonomiji. Američke firme žele da dođu i na Kosovo, poručuje Grenel.

„Kako mladima da pružimo posao i nadu. Ono što sam čuo od američkih preduzeća je da ona žele da dođu ovde, ali misle da postoji sukob. Bez obzira na to da li to ljude plaši ili ne. Ono što pokušavam je da ovde dovedem poslovanje i ne brinem se za političke ratove. Realnost je da čak i vlade širom sveta imaju teške diskusije o formiranju vlade“, rekao je Grenel pred susret sa Kurtijem.

Ričard Grenel sastao se u sredu uveče sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Zatražio je od Prištine da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije kako bi se napravio pomak u dijalogu.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: Profimedia

 

Izvor RTS, 23. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u