Nova uredba Vlade preti da uništi domaću filmsku produkciju?

Meni izgleda kao da je ova uredba napravljena da nas eliminiše – kaže Zoran Janković iz „Košutnjak filma“, naš najpoznatiji TV producent

Preduslovi da se ostvari benefit ili povraćaj novca od uloženih sredstava za snimanje TV serija i reklama, iznenada su promenjeni i postavljeni vrlo visoko – novom uredbom koju je Vlada Srbije donela uoči Nove godine, umesto ranijih sto hiljada evra po TV epizodi ili po snimljenoj reklami, koje producent treba da potroši da bi mu naša država vratila 25 odsto, sada mora da uloži tri puta više. Odnosno, najmanje tri stotine hiljada evra.

Kako saznaju Novosti, to je bila i glavna tema sednice Grupacije za kinematografiju, koja je 15. januara održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

– Meni izgleda kao da je ova uredba napravljena da nas eliminiše – kaže za Novosti Zoran Janković iz „Košutnjak filma“, naš najpoznatiji TV producent, koji je tokom karijere snimio rekordnih 28 serija. – Sama činjenica u dosadašnjoj istoriji TV proizvodnje u Srbiji pokazuje da nikada, jedna epizoda, nijedne serije do sada, nije koštala tri stotine hiljada evra. Čak ni blizu toga. Prosečna cena epizode je negde oko osamdeset-devedeset hiljada evra, što znači da je i taj prvi limit uredbe o podsticajima od sto hiljada evra bio iznad proseka.

Prema Jankovićevim rečima, taj uslov je ipak imao jednu logiku da neki projekti koji zavređuju veću pažnju, koji su kompleksniji i skuplji, steknu pravo na povraćaj potrošenog novca.

– Trideset godina se bavim ovim poslom i tvrdim da domaći producenti apsolutno nemaju kapacitet za budžet od tri stotine hiljada evra po epizodi, i da je on apsolutno nerealan za naše prilike. Njega mogu da ostvare samo neki stranci ako dođu da snimaju ovde, a za nas je nedostižno da uđemo u taj krug koji je za Srbiju potpuno neprirodan. Koliko znam, niko se sa našom strukom nije konsultovao oko postavljanja novih uslova za ostvarenje podsticaja, koji i za snimanje reklama takođe znači eliminaciju domaćih producenata – ističe Janković.

Radoš Bajić iz kuće „Kontrast studio“ smatra da je suština ove uredbe da se zapečati sudbina domaće TV produkcije i da se otvori ekskluzivni prostor da iz srpskog budžeta samo stranci dobijaju povraćaj novca.

– Tri stotine hiljada evra po jednoj epizodi je nemoguća misija za nas, i mislim da iza toga stoje neki naši producenti koji u Srbiju dovode strane produkcije. Samo njima ova uredba ide naruku, a za sve ostale ona je katastrofalna.

Prema rečima našeg sagovornika, koji je želeo da ostane anoniman, jer se Grupacija povodom ove uredbe još nije zvanično javno oglasila, novi uslovi za podsticaje u filmskoj industriji predstavljaju ozbiljan potres i udar za domaće producente i filmske radnike.

– Ne znamo nikoga ko može da obezbedi i da potroši toliko para za snimanje jedne epizode nekog serijala, a kamoli za reklamu. Tri stotine hiljada evra se jedva pokupi i za snimanje celovečernjeg igranog filma, i postavlja se pitanje ko će sada u Srbiji uopšte moći da snima serije, osim stranaca. Ako za seriju od deset epizoda producent mora da potroši tri miliona evra da bi od države na kraju dobio podsticaj od 750.000, onda to znači zbogom domaćim serijama – kaže naš sagovornik, inače poznati filmski radnik i nekada jedan od čelnih ljudi Filmskog centra Srbije.

Ova uredba Vlade, kako ističe, utoliko je veće iznenađenje za naše ljude u filmskoj industriji, jer je pre njenog donošenja bilo reči da novi preduslov za povraćaj novca bude podignut na 150.000 evra.

– Producenti koji su pre Nove godine potpisali ugovore za snimanje serija i reklama već se čupaju za kosu, jer nova uredba zaista predstavlja veliki i neočekivani potres. Ono što je, prema njegovim rečima, pozitivno u celoj toj stvari jeste to što se na ovoj sednici Grupacije za kinematografiju okupila gotovo cela naša filmska zajednica, brojni predstavnici asocijacija i sekcija, spremni da se esnafski bore za svoj egzistencijalni opstanak.

INVESTICIJE
Od aprila 2016, kada je u Srbiji počela primena Uredbe o podsticajima za investiranje u audio-vizuelna dela, kroz ovaj program prošlo je više od 150 projekata i privučeno je više od 100 miliona evra direktnih stranih investicija. Za podsticaje snimanja stranih filmova i serija kod nas, prošle godine je izdvojeno 900 miliona dinara, dok je u 2018. isplaćeno 755 miliona dinara (6,5 miliona evra), a procenjena vrednost projekata koji su ih koristili bila je nešto viša od 35 miliona evra.

SUBVENCIJE I DO 30 ODSTO
Kada je reč o filmskim projektima, novom uredbom srpska Vlada će subvencionisati snimanje domaćih i stranih filmova ukoliko producenti takođe potroše najmanje 300.000 evra. Za projekte koji premašuju 500.000 evra (i svojim sadržajem ne ugrožavaju ugled srpske države), biće izdvojeno 30 odsto povraćaja novca, što znači da će strancima i dalje biti jeftinije da snimaju u Srbiji nego u svojim zemljama.

 

Autor R. Radosavljević

 

Naslovna fotografija: Promo/filmstart.si

 

Izvor Večernje novosti, 23. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u