Amfilohije: Mitropolija je nezamisliva bez Srpske pravoslavne crkve

„Ne može on (Duško Marković) da deli patrijarha (srpskog g. Irineja) i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska”

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali je poručio da premijer Duško Marković ne može da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog.

„O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima deluje na to bezakonje i da se ono promeni to je u redu“, rekao je Amfilohije u intervjuu za Večernje novosti.

Međutim, on je istakao da je „ista stvar“ voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da „oni stave pod znak pitanja to bezakonje“. Mitropolit je povodom izjave premijera Markovića da je on jedina adresa za razgovor istakao da razgovarati s njim znači razgovarati sa SPC.

„Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja“, rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su „mitropoliti bili gospodari Crne Gore“ i istakao da je „Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija“ i da je Mitropolija nezamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crkve.

 

Naslovna fotografija: Manastir Ostrog/mitropolija.com

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u